Translate

неделя, 5 февруари 2017 г.

Подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров: Ще се работи в посока смекчаване на лимитите


Ще направим всичко възможно в рамките на преговорите за НРД с лекарския съюз да приложим по-гъвкава методика, която максимално да смекчи негативните ефекти на тези твърди лимити и наистина да възстанови поне до голяма степен принципа, че парите ще отиват там, където е пациентът, т.е. в болниците, които са най-търсени и които са предпочитани от пациентите, каза той пред БНР.
По думите му НЗОК ще засили контрола по отношение на лекарствата.Той заяви, че ще използва „целия законодателен арсенал“ в насока по-стриктен контрол над медикаментите.
Аз лично мисля, че здравната касата трябва да започне да ползва много повече оценката на здравните технологии и за лекарства със съмнителна ефективност да иска такива оценки, тъй като те се правят от една година и повечето медикаменти не са минавали такава. Ще се засили контролът на използването на лекарствата най-вече в онкологичните болници. Ще бъдем по-настоятелни в отстъпките на нови медикаменти, които влизат, тъй като те са най-скъпите и обикновено са най-непредсказуемите като разход, каза още той.
По всяка вероятност, независимо от тестовете в момента  системата за пръстова идентификация изобщо няма да се въведе в аптеките и кабинетите на ОПЛ и специалистите в ПИМП.

Няма коментари:

Публикуване на коментар