Translate

понеделник, 27 февруари 2017 г.

„Историята на един ваш пациент” – така алпинистът Боян Петров представи книгата си „Първите седем” пред служителите на ВМА



Жестът му не е случаен – точно преди 6 месеца той и екологът Андрей Ковачев претърпяват инцидент в Кресненското дефиле, а лечението им поемат именно специалистите от ВМА.
Днес двамата благодариха на медиците за грижите, които са положили по време на техния престой в болницата.
В „Първите седем” Боян Петров споделя информация за върховете, които е изкачил, описвайки подробно физическата подготовка, техниката, екипировката, организацията и протичането на всяка експедиция. В кориците на изданието можете да намерите нещата от кухнята на експедицията и малките хитрини, с които да пребориш изпитанията, за страданието, за миговете, спиращи дъха, за живота в базовия лагер и романтиката във височинните лагери, за живота без връзка със света.
Безспорно, едно от най-големите богатства на книгата са фотографиите от солидния архив на алпиниста.
Петров запозна лекарите и с медицинските си показатели преди, по време и след експедиция и разкри какво е научил за себе си и за организма си по време на лечението си във ВМА. Оказа се, че никога по време на изкачванията си не е ползвал кислород в бутилка, а по ирония на съдбата за първи път му се е наложило, което е бил в реанимация след инцидента през лятото на м.г..
„Изключително съм благодарен за отношението на всички специалисти. Историята започва отново, завръщам се”, обърна се алпинистът към присъстващите в залата медицински специалисти.
Сред тях беше и началникът на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната проф. Ивона Даскалова, която се запознала с Боян Петров покрай диабета му:
„Възхищавам се от Боян, той е пример за нашите пациенти за една невероятна дисциплина и интелект. Благодаря за надеждата, която създавате в младите хора”.
Началникът на ВМА ген.-майор чл.-кор. проф. Николай Петров изказа своята признателност към тях: „Благодаря ви, че сте наши приятели и се надявам, че ще изпълните обещанието си да сложите знака на ВМА на следващия 8-хилядник, който ще покорите”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар