Translate

сряда, 22 февруари 2017 г.

Две изключително интересни дами стоят зад първия у нас комплект „Йога карти“


Йовита Иванова - идейният генератор на картите, е сертифициран преподавател по хата и ащанга йога. Практикувала е в различни училища в Европа, Индия, Северна и Южна Америка
при световноизвестни гуру, сред които Свами Ниранджананда Сарасвати, Сантанам, Елиза Кардосо, Чантаная Дас. Води  курсове по интегрална йога, но това е само едно от нейните хобита.
Днес тя преподава Зелена икономика – специалност с голямо бъдеще и потенциал на студентите по икономика в Католическия университет в Лима – един от най-старите и престижни в Перу. Но не спира да се занимава и с йога, на която се е посветила от 15 години. Това е нейният начин за духовно развитие, защото „йога е най-достъпната и разбираема практикa, свързана със самоусъвършенстването, която може да съчетаем с нашия забързан начин на живот“.
Идеята за йога картите е нейна. „В течение на годините осъзнах, че мотивацията е по-силна, когато човек има под ръка настолно ръководство, с което да може у дома си да структурира сам заниманията си. А картите са много удобни за това. Според настроението си, физическото си състояние и времето, с което разполага, всеки може да ги преподрежда и да изгражда своята програма. Те са разпределени в три нива – за начинаещи, за средно напреднали и за напреднали, така че може да се избира и по този показател и постепенно да се върви напред.“  Най-важен, според нея, е самият човек и присъствието му в йога. Нищо друго не е от решаващо значение – нито кога точно, нито колко дълго ще занимаваш и дали ще решиш да бъдеш вегетарианец… „Най-важното е да искате да се грижите за тялото си и да се стремите да овладеете вечно търсещия си дух“, категорична е авторката.
Другият създател на картите е Божана Нешева-Минкова – на която се дължи красивият дизайн на комплекта. Тя е не по-малко активна и разнопосочна личност. Работила е в известно списание като графичен дизайнер, от няколко години е програмист. Божана пресъздава йога позите с голямо разбиране, влагайки личното си усещане за движение, тренирано в заниманията й като инструктор по индийски и ориенталски танци.
Божана практикува с йога самостоятелно. Използва я, за да развива гъвкавостта, която й е необходима като танцьорка.
Тя се занимава се с ориенталски танци от 2005 г. и е посещавала редица фестивали в Египет, Мароко, Испания и Гърция, за да се учи от най-добрите хореографи. От 2010 г. преподава и в момента води индивидуални часове в студио в Студентски град в София.
Йога картите, тиражирани от издателство „Милениум“ са красива кутия с 40 карти, подобни на тези за игра, с изображения на основните асани (пози) в йога и описание и напътствия за изпълнението им. Приложена е и книжка „Йога идеи“ с информация и съвети за йога практиката у дома. Цената на комплекта е само 9,99 лв. – стойността на едно единствено
посещение на час по йога.
Йога е изкуството да съществуваш щастливо и пълноценно и всеки ще може да изпита това без дори да излиза от къщи. Книжката в комплекта дава отговор на въпросите: Какво е йога и къде са нейните корени, кои са основните йога школи, какво изисква йога практиката, кога е най-подходящото време за йога, в какъв ред да изпълняваме асаните, как да дишаме и как да медитираме. Всеки сам ще може да изпита ползите от йога, която подобрява общото физическо състояние, влияе благотворно при различни болестни състояния и най-вече чертае път към усъвършенстването на човека, сливайки тялото, ума и душата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар