Translate

понеделник, 24 април 2017 г.

Предвижда се поетапно създаване на 30% резерв от ваксини



МЗ ще съсредоточи усилията си за създаване на възможност за 30% резерв с ваксини от задължителния имунизационен календар. Създаването на този резерв ще стане поетапно. Целта е при проблем с доставките им да има наличен запас, за да не се стига до пропуски в имунизационното покритие, съобщи д-р Теодора Тодорова от МЗ на форум, посветен на ваксинопрофилактиката, организиран от Българското дружество по иновативна медицина.
Проблемът с ритмичността на осигуряване на ваксините си остава. Предстои нормативна промяна в тази посока, като от тази година се планира договорите за доставка на ваксините от задължителния имунизационен календар да се сключват за три, а не за една години,както е в момента. Предвижда се и засилване на контрола върху провеждане на задължителните имунизации. Изграждане на единен подход спрямо антиваксиналните движения и немотивирания отказ от имунизация, съобщи тя.
От представените от д-р Тодорова данни за 2015 и 2016 година стана ясно, че имунизационният обхват е голям сред новородените, тъй като ваксините им се поставят докато са в болничните заведения, но оттам нататък картината се влошава и има сериозен спад в реимунизациите особено при 12-годишни деца.
По думите и децата в ромската общност в Пловдив днес боледуват, защото майките им не са били имунизирани.
Проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ, подчерта, че 60% от децата с морбили в Пловдив са до едногодишна възраст, което говори не за ниско ваксинално покритие.
Той бе категоричен, че до навършване на 1 год. възраст детето трябва да има силно ограничен контакт – родители, баби и дядовци единствено.
Истината за ваксините:
-Разработването на една ваксина отнема средно 12 – 15 години;
-Ваксините съдържат многократно отслабени вируси/бактерии или само частици от тях;
-При въвеждането на ваксината в тялото, имунната система реагира изработването на антитела с цел да елеминира причинителите на заболяването и да предотврати появата на инфекция;
-По-късно при среща на детето с вируса/бактерия имунната система ще разпознае инфекциозния агент и ще произведе правилните антитела спрямо него;
-Успешното приложение на ваксините в България е довело до сериозно намаляване на инфекциозни и вирусни заболявания като хепатит Б, дифтерия и полиомелит (детски паралич);
-Всяка партида от ваксини преминава над 100 проверки на качеството преди да бъде освободена, за да е сигурно че те отговарят на високите световни стандарти !
Запомнете:
Ваксинация е различно от даването на лекарство. Когато детето ви е болно и не е добре , давайки му лекарство виждате как се подобрява, но ползите от ваксинацията са невидими. Ваксинирайки вашето дете, то няма да се разболее от морбили или в крайна сметка няма да стигне до интензивното отделение с менингит C. Може би е изкушаващо да се каже "не" на ваксинациите и "да се оставите на природата". Въпреки това, решавайки да не ваксинирате детето си, вие го излагате на риск от заразяване с набор от потенциално сериозни, дори фатални заболявания. В действителност, е много по-безопасно да бъдеш ваксиниран, отколкото да не си. Ваксините не са 100% ефективни, но те са най-добрата защита срещу епидемиите, да защитят живота на милиони деца и възрастни.
А при отказ от ваксинира в Унгария например родителите плащат солени глоби и са застрашени от затвор от 3 м. до 3 години.


Няма коментари:

Публикуване на коментар