Translate

четвъртък, 6 април 2017 г.

Здравословният хранителен режим трябва да съдържа полезни ненаситени и есенциални мазнини, които обикновено имат растителен произходСпециалистите съветват - Здравословният хранителен режим трябва да съдържа полезни ненаситени и есенциални мазнини


Д-р Мария Николова и Севда Димитрова

Те обикновено имат растителен произход. Есенциалните  т. е. незаменими трябва да се приемат ежедневно. Организмът ни се нуждае от 2 гр от Омега 3 и около 10 гр от Омега 6 всеки ден.
Това са единствените мазнини, които тялото не може да произведе само, а наистина се нуждае от тях. Полезните мазнини, и особено есенциалните, могат да окажат положителен ефект върху здравето на сърцето. Те подобряват холестеролния профил в кръвта.
Богат източник на незаменими мазнини са растителните мазнини като масло от рапица, слънчогледово масло, соево, ленено и царевично масло; и продукти, направени от тях като трапезни маргарини, дресинги за салати, майонеза и риба. Полезните мазнини могат да се мажат или са в течно състояние след като се извадят от хладилника (слънчогледово масло, майонеза, маргарин). На пазара от години се предлагат висококачествени маргарини от ново поколение, които са здравословна и вкусна хранителна алтернатива, защото съдържат добри растителни мазнини, източници на есенциални мазнини.
„Растителните мазнини, сред които са и новото поколение меки маргарини за мазане, съдържащи оптимално количество есенциални мазнини Омега 3 и Омега 6, и допълнително обогатени с витамини Е, D и A, са в подкрепа на здравословния модел на хранене. Замяната на наситените с ненаситени есенциални мазнини помага за поддържането на нормални нива на холестерола в кръвта, а витамините А, D и Е допринасят за нормалното функциониране на имунната система и поддържането на нормално зрение, костна система и помага при защитаването на клетките срещу оксидативен стрес,“ съобщи д-р Мария Николова, специалист диетолог, член на Българското дружество по хранене и диететика.
Тя представи хранителни режими, които са базирани на по-голям прием на храни на растителна основа: пълнозърнести зърнени храни (доставящи фибри, витамини група В и витамин Е и минерали – селен, цинк, магнезий, мед); разнообразни пресни плодове и зеленчуци (храни с ниска енергийна и висока биологична плътност – източници на витамини, минерали, фибри и фитохимикали); протеини с животински (постни меса, нискомаслени млечни продукти, яйца) и растителен произход (бобови храни, ядки и семена) и растителните масла и растително базираните продукти за мазане.
Севда Димитрова, известен шеф готвач и победител в MasterChef-2, направи атрактивна демонстрация на вкусни рецепти с новия продукт за мазане на Калиакра и със здравословни и пресни продукти, съдържащи незаменими мазнини. 
Маргарините за мазане са подходящи за приготвяне на сандвичи и хапки. Също така могат да бъдат използвани и при различни вкусни ястия от зеленчуци, паста и сирена. Трапезните маргарини могат да бъдат част от балансиран хранителен режим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар