Translate

понеделник, 3 април 2017 г.

Най-прекият път към щастието е да живееш добродетелно



Това е напълно достатъчно, за да е душата на човек в хармония, казва философът Луций Аней Сенека - един от най-видните римски мислители и пръв представител на т.нар. Нова стоа – заключителния етап от историята на стоицизма.
Тази и още много негови мъдрости като  напр. „Съдбата води желаещия, а нежелаещия го влачи” ще достигнат до читателите с новата книга "Сенека и разумното щастие" на София Петрова.
Премиерното заглавие на издателство „Милениум“ е том 4 от поредицата "Философия за всеки", включваща "Сократ и изкуството на диалога", "Конфуций и търсенето на пътя" и "Соломон и мъдростта на вековете".
Поредицата, радваща се на голям читателски интерес, "приземява" сложната философия и я прави близка и понятна за всички, дори за деца. Чрез нея издателството се стреми да възроди интереса към извечните прозрения на знаменитите мъдреци в човешката цивилизация.
Първите страници на "Сенека и разумното щастие" са посветени на неговата биография, на най-важните моменти от живота му и на основните тези, към които се е придържал. Следват 44 разказа, представящи неговата философия, отнасяща се към универсалните човешки проблеми и стремежи. Тези кратки, синтезирани притчи са изключително подходящи както за ученици, които тепърва прохождат в дебрите на сериозната мисъл, така и за онези, които обичат проникновените истории. За финал са включени всички афоризми и цитати на големия мъдрец, с които човек може да блесне като ерудит в дискусии на различни теми.

Притча за нагласата на човек

В едно утро Сенека вървял по прашен път, когато пред него се разкрили силуетите на трима мъже. Те работели под жаркото слънце без почивка. Приближил се мъдрецът и решил да ги заговори:
– Добър ден, млади хора! Ще простите ли моето любопитство? Кажете ми какво правите?
Първият махнал пренебрежително с ръка и едва промълвил ядно:
– Не виждаш ли? Мъча се под слънцето и пренасям тежки материали!
Кимнал с разбиране Сенека и се обърнал към втория:
– А ти? И ти ли страдаш непосилно?
– Аз – рекъл той – и да се мъча, дошъл съм тук, за да изкарам нещо. Така че, ако ме питаш и искаш най-честен отговор от мене – в момента изкарвам пари.
– Разбирам – казал Сенека и задал същия въпрос и на третия работник.
Той се усмихнал и казал:
– Аз съм щастлив, защото строя дом – и не след дълго той ще е готов да приюти новите си обитатели.
Сенека му благодарил и рекъл и на тримата:
– От всички ви единствено той – и посочил третия – има правилната нагласа. Той строи дом, а вие се мъчите и добивате благà за себе си. Затова и само на него ще му спори работата.
С тези думи мъдрецът отминал работниците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар