Translate

неделя, 21 май 2017 г.

На всеки 10 души 1 ще бъде с диабет до 2040 г. - ако не се вземат бързи мерки



Проектът „Ранни стъпки в борбата с диабета“ стартира в края на 2016 г., като част от социално отговорната политика на фармацевтичната компания АстраЗенека България, с подкрепата на Посолството на Великобритания и лично на Нейно Превъзходителство г-жа Ема Хопкинс. Инициативата, организирана и финансирана от АстраЗенека в партньорство с Международната диабетна федерация, цели многогодишно, многостранно сътрудничество за превенция и добър контрол на захарен диабет тип 2.
Проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология към УМБАЛ “Александровска“, представи инициативата „Ранни стъпки в борбата с диабета“ и приетата в края на миналата година в Берлин Декларация за предприемане на общонационални ранни действия срещу заболяването, по време на обучението за здравни журналисти - „Часът на диабета“.
По думите на проф. Каменов в Берлинската декларацията експертите от 40 държави се обединяват около необходимостта от провеждане на общонационални политики, свързани с 4-ри опорни точки - ранна превенция, ранна диагностика, ранен контрол и ранен достъп до правилни интервенции за хората с диабет.
Съгласно целите на декларацията до 2020 г. трябва да се намали с 10% на приема на захар от всеки индивид, да се увеличи с 50% населението, консумиращо най-малко пет порции плодове и зеленчуци на ден (порция от 80 гр.), да се увеличи с 50% броя на хората, които правят тест за риск от диабет и да нарастват с 10% годишно пациентите, постигнали прицелни нива за гликиран хемоглобин, тегло, артериално налягане и липиди в кръвта и др.
Постигането на тези цели е свързано с необходимостта  всяка държава да инициира промени и да предприеме конкретни политики, сред които - Национална стратегия за превенция на диабет, фокусирана както върху децата, така и върху възрастните, и обхващаща обучението, храненето и физическите упражнения; Програма за превенция на диабет, която да предоставя консултации за начина на живот на хората с предиабет и третиране на захарните напитки и нездравословните храни по начин, по който се третира тютюнопушенето.
Проф. Каменов коментира, че броят на населението в състояние на преддиабет се увеличава. Очакванията са до 2040 г. над 480 млн. души да живеят с предиабет – увеличение от над 50% в сравнение с нивата от2015 г. Почти ½ от хората с диабет не знаят, че страдат от това заболяване т. е. те са недиагностицирани. У нас те са 30%, а честотата на диабет е 8,4%. До момента, в който заболяването е диагностицирано половината от хората вече са развили поне едно усложнение, макар че много от случаите на диабет са предотвратими, подчерта той.
В световен мащаб 1 от 11 възрастни страда от диабет, а на всеки 6 секунди един човек губи живота си вследствие на това коварно заболяване. По думите на проф. Каменов, ако не се предприемат незабавни действия, се очаква до 2040 г. хората, живеещи с диабет, да се увеличат до 642 млн . души от 415 млн. през 2015 г  - с 227 млн., което е 10,4% от възрастното население т.е. на всеки 10 души 1 ще бъде с диабет. За този период разходите за лечение на това незаразно, хронично заболяване ще се увеличат значително и ще достигнат 12% от общите разходи на здравните системи. Оценката на загубите на БВП от 2011 до 2030 г, вкл преките и непреките разходи за диабет се очаква да възлязат на 1,7 трилиона долара, съобщи проф. Каменов.
В тази връзка той коментира още важността на ранната диагностика за ранно откриване на заболяването и ранно прилагане на съвременно лечение за постигане на комплексен контрол на диабета още от началните му етапи. Акцентира, че то изисква, както редукция на кръвната захар, но така също и намаляване на наднорменото тегло, контрол на кръвното налягане и на липидите. Лошият контрол на заболяването може да доведе до повишаване риска от ССЗ,
слепота, бъбречна недостатъчност, ампутация и преждевременна смърт.
Комплексният подход в лечението, приложен възможно най-рано е залог за по-добър контрол на диабета и намалява риска от бъдещи усложнения, каза в заключение  проф. Каменов и подчерта още, че едно от сериозните постижения у нас е създаването на регистър за пациентите с диабет, който е внесен в МЗ, за включване в нормативната база документи.
„Часът на диабета“ приключи с йога практика, водена от най-високо акредитирания български учител по йога към Yoga Alliance Нели Насева. Целта на демонстрацията бе да припомни ролята на двигателната култура в превенцията и добрия контрол на заболяването.
------
-Редукцията на теглото изисква не само сваляне, но и задържане – поддържане на свалените килограми;
-Ако затлъстяването е в ханша и бедрата  - метаболитният риск е по-малък. При другия тип затлъстяване килограмите се свалят по-бързо, но се повишава риска от ССЗ;
-Въглехидратите трябва да са ½ от калорийния ни прием за деня;
–Картофи, ориз, хляб, рафинирана  захар, шоколад, торти  да се намалят драстично;
-Да се увеличи  приема на фибри;
-Газираните напитки съдържат много захар, но най-вече фосфатите в тях са много, много вредни;
-С изкуствените подсладители да не се прекалява;
-Храната не трябва да се соли допълнително т. е. солницата трябва да изчезне от масата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар