Translate

петък, 2 юни 2017 г.

Определени са двата проекта, които ще получат финансиране по стипендиантска програма „Изкуства“ на Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ за издание - 2016/2017



Тя се реализира с партньорството и финансовата подкрепа на „Куадрант Бевъриджис“ АД – официалният за България бутилировач на продуктите на PepsiCo (Pepsi, Mirinda, 7UP, Evervess, Gatorade) и един от най-продаваните сокове в България PRISUN.
Двамата кандидати, чиито проекти спечелиха в настоящото второто издание на стипендиантска програма „Изкуства“, на всеки от които се присъжда стипендия в размер на 3 000 лв. и които ще имат на разположение една година, за да реализират своите проекти са:
Студентката от Нов български университет Веселина Найденова Гекова, за реализацията на проекта EDEN - светлинна инсталация от издухани стъклени форми. Символите на змията, светлината на пробуждането и градината на изобилието ще бъдат претворени чрез три стъклени пластики, които ще бъдат осветени отвътре. Стъклените пластики ще бъдат създадени и обработвани на 3 места – в ателието на Нов български университет, в стъкларската фабрика за духано стъкло в град Светла над Сазава - Чехия и в стъкларската фабрика в гр. Белослав, област Варна.
За проекта „Намереният остров“ - изложба живопис, ще бъде подкрепена студентката във факултета по „Изобразителни изкуства“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, гр. Пловдив - Антония Михайлова Фингарова.
Живописната изложба „Намереният остров“ е обвързана с хипотезата на Серджо Фрао, че потъналият остров Атлантида е днешна Сардиния, Италия. Дебютна за авторката, изложбата ще представи серия от пейзажи в смесена живописна техника, вдъхновени от красивата средиземноморска природа на остров Сардиния. Проектът ще има за цел да се направи мост между двете култури, привличайки преподаватели и студенти от Италия да посетят България.
За стипендия по програма „Изкуства“ за учебната 2016/2017 година кандидатстваха общо 15 студентски проекта. Постъпилите проекти са на студенти от Национална художествена академия, Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий", Югозападен университет "Неофит Рилски",  Нов български университет, Национална академия за театрално и филмово изкуство, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив.
Стипендиантите бяха определени от жури, в което участваха представители от академичните среди на три висши учебни заведения – Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – гр. Пловдив, Нов български университет и Национална академия за театрално и филмово изкуство, както и членове от управителния съвет на Фондация „Св. Св. Константин и Елена“ и представители на „Куадрант Бевъриджис“ АД.
Част от критериите за подбор на кандидатите включваха: детайлно описание на проекта и етапи на реализация, мотивацията и ангажираността на автора към идеята, която ще се реализира, както и бюджетната рамка за реализацията му.
Целта на стипендиантска програмата „Изкуства“ е да стимулира творчеството и креативността на младите артисти, да ги мотивира да бъдат активни и идейни в това, което искат да направят, да им даде възможност да осъществят свои проекти още в началото на творческата си кариера, като в първото издание на програмата вече успешно са осъществени два проекта на студенти от Национална академия за театрално и филмово изкуство и Национална художествена академия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар