Translate

петък, 2 юни 2017 г.

75% от българите смятат, че таксите в детските градини трябва да отпаднат



Според проучване на Алфа Рисърч*, по инициатива на фондация „Тръст за социална алтернатива“ (ТСА) 75% от гражданите смятат, че детската градина за деца между 3 и 4 години трябва да е безплатна, а 73% са и мненията, че градината трябва да е безплатна и между 5 и 6 годишна възраст.
Като основни ползи от премахването на таксите 61% от анкетираните изтъкват, че повече деца ще ходят редовно на детска градина, както и че децата ще бъдат по-подготвени за началното училище - 46%. Според 35% от родителите премахването на таксите за градина ще подобри като цяло уменията за общуване на децата.
63% от анкетираните заявяват, че премахването на таксите за детска градина би облекчило семейния бюджет. 47% считат, че родителите ще се чувстват подкрепени от държавата, но само 20% смятат, че липсата на такси би довела до увеличаване на възможностите за трудова заетост за родителите.
Най–честото притеснение от премахването на таксите е, че няма да има места за всички деца. Всеки пети анкетиран също така смята, че ако отпаднат таксите качеството на услугата ще се занижи.


------
*Проучването е национално-представително и обхваща 1022 пълнолетни граждани в страната за периода – 12-24 април 2017г.



Няма коментари:

Публикуване на коментар