Translate

четвъртък, 22 юни 2017 г.

Проф. Владимир Пилософ: Основният проблем в педиатрията ни е квалификацията на ОПЛ



Главните проблеми на детското здравеопазване у нас са :
–прехвърлянето на първичната здравна грижа от участъковите педиатри на общопрактикуващите лекари с реформата от 2000 г.;
-дезинтегрирането на педиатричните специалисти;
-нереализираните идеи за създаване на голяма университетска многопрофилна болница за деца;
-комерсиализирането на здравната грижа.
Но основният проблем е с квалификацията на общопрактикуващите лекари, които учат три години обща медицина и изцяло пропускат обучението по детско здраве - модул от 9 седмици – теория и практика, и 81 седмици акредитирана практика, която съществувала само на хартия, заяви председателят на Българската педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ по време на конференцията „Детско здравеопазване в ЕС и България”, организирана от „Академия за лидери”.
Той настоя за въвеждане и у нас на изискването на Европейската академия по педиатрия за минимум от три години при обучение по обща педиатрия.
По думите му дори в Европа не е съвсем изяснено кой модел на работа на педиатри е по-добрият. Затова се работи по Европейски проект, който ще завърши в края на следващата година, за първичната педиатрична здравна помощ с участие от 30 страни плюс САЩ и Австралия, който да покаже кой е най-успешният модел за ЕС.
Проф. Пилосов заяви, че Българската педиатрична асоциация ще настоява или за една година удължаване на обучението, или за възвръщане към модела на практиката първо обща педиатрия - после останалото, което ще осигури на лекарите признаването на две специалности.
Той за пореден път припомни необходимостта от създаване на специализирана детска болница .

Няма коментари:

Публикуване на коментар