Translate

сряда, 28 юни 2017 г.

Ротавирусните гастроентерити - втора по честота причина за детска смъртност от ваксинопредотвратими заболявания



Ваксинацията до 6 м. от раждането предпазва от ротавирусите

Две от кръглите маси на Фондация „МОСТ” във Варна и Ст.Загора (май и юни т. г.) преминаха


 под мотото – „Ротавирусни инфекции и ваксинопрофилактика”.
Модератор на проявите бе д-р Нигяр Джафер, зам. председател на 44-то НС, а лице на МОСТ- голямата актриса Татяна Лолова.
На кръглата маса във Варна д-р Илиян Тодоров, специалист по инфекциозни болести, от Инфекциозна клиника в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна подчерта, че ротаривусните инфекции са втора по честота причина за смърт при бебета и малки деца до 5-годишна възраст.
По думите му от 1 до 3 години имунната система на детето не е достатъчно зряла, за да се пребори с тези инфекции, които засягат тежко всички органи и системи, но най-вече сърдечносъдовата и бъбречната системи и налагат в повечето случаи болнично лечение. Заразата с ротавируси, ако не се разпознае навреме и не се вземат адекватните мерки, може да се окаже дори смъртоносна. Механизмът  на предаване на заразата е , чрез мръсни ръце, контакт с болен и дори с такъв, който няма никакви признаци, но е приносител на инфекцията, къпане в реки и езера и от заразени с вируса предмети – играчки и др., подчерта още той.
Заразеното дете отделя вируса 10-14 дни, а ако страда от някакво хронично заболяване, като бронхиална астма до 1 месец. Много от възрастните носители на зараза обикновено над 60 год. възраст нямат обаче видими прояви, но разпространяват вируса. Опасност е налице винаги и, когато повече деца се съберат на едно място като – в детската градина, на площадката в парка или на басейна.
Най-важна е профилактиката, чрез ваксинацията. Има два вида ваксини - моно и 5-валентна. Първата е безплатна за родителите, но се слага само по тяхно желание и е включена в препоръчителния списък.
Първата доза се дава около осмата седмица и най-късно до 12-ата след раждането на бебето. Втората доза се дава 4 седмици след първата. А за 5-валентната има още един прием – 4 седмици по-късно.
Председателят на фондация „МОСТ” Юлия Пискулийска, журналист, писател и общественик, подчерта, че ротавирусите са животозастрашаващи инфекции, но и ваксинопредотвратими. Фондацията си е поставила за цел да противостои на антиваксиналните движения, на тези, които се борят против здравето на децата.
-Не бих могла да разбера онези образовани майки, които се противопоставят на ваксинациите. Няма нищо по-ценно от човешкия живот. Като журналист ще продължа да отстоявам битката за здравето на хората. Наричам тези антиваксинални движения атентат, който малко по-късно във времето ще избухне. Агресията на антиваксиналните движения трябва да бъде спряна, каза тя, при откриване на форума в Ст. Загора.
Посланикът на МОСТ великолепната Лолова отново призова – „да събудим гражданското общество, за да противодействаме на антиваксиналните движения.”
Модераторът на събитието, което се проведе със съдействието на Община и РЗИ-Стара Загора, д-р Джафер също подчерта, че темата за антиваксиналните движения днес е изключително актуална.
Според нея  проблем с имагинерната и ромската общност няма, но има с интелигентните родители, които ползват интернет и се позовават на информацията от глобалната мрежа, обединявайки усилията си за да докажат, че научните постижения водят до нежелани резултати.
-Ето защо днес задължение на медицинската общност и медиите е да предоставят истинска, реална, вярна, достъпна, научно обоснована информация. Отказът от ваксинация е риск, в който се поставя животът на детето, разчитайки на колективния имунитет. Това е изключително опасно, защото когато той се снижи има опасност от взрив, коментира д-р Джафер.
От презентацията на д-р Светлана Петрова, началник в РЗИ-Ст. Загора стана ясно, че ротавирусната инфекция е инфекциозно заболяване на храносмилателния тракт.  А всяко дете незавършило 3 год. възраст е прекарало ротавирусен инцидент между 1 и 5 пъти. В изложението си тя акцентира:
-Най-често боледуват децата между 6 и 12 мес. възраст, които са на изкуствено хранене. Началото на заболяването се характеризира с висока температура над 38 градуса, болки в корема – високо горе над пъпа и многократни диарични изпражнения. Усложненията са – дехидрация, тежък елекролитен дисбаланс, отит, остра бъбречна инфекция и др. Профилактиката на ротавирусните инфекции включва спазване на стриктна хигиена включваща старателно измиване на всички плодове и зеленчуци, преди консумацията. Тези заболявания не се повлияват от антибиотично лечение, ето защо най-добрата мярка е имунизацията. По препоръка на СЗО тази ваксина у нас е включена в календара на препоръчителната ваксинация, докато в САЩ, Канада, Австрия, Белгия, Германия и др е в задължителния имунизационен календар. Ваксините са живи и се приемат през устата т. е.перорално. Те са ефикасни срещу тежките форми на ротавирусните гастроентерити, които са втора по честота причина за детска смъртност от ваксинопредотвратими заболявания. Ефективността на ваксините е между 80-90%, а в страните с висок имунизационен обхват се отчита значително намаление на случаите на ротавирусни инфекции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар