Translate

четвъртък, 22 юни 2017 г.

Министър Петров и кметът Йорданка Фандъкова обсъдиха състоянието на общинското здравеопазването в София



В срещата участваха и зам.-кметът на Столична община г-н Дончо Барбалов, председателят на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика към Столичен общински съвет д-р Веселин Милев и доц. Цветомир Димитров, изп. директор на Първа градска болница.
Въведените от началото на 2017 г. лимити утежниха финансовото състояние на общинските лечебни заведения, изрази притеснение г-жа Фандъкова.
Надзорът на НЗОК е решил средствата за болнична помощ да бъдат увеличени с 6 млн. лв. месечно, заяви министър Петров и допълни:
-Това не е решение, но е глътка въздух и крачка в правилната посока. Според новия модел на финансиране бюджетът на всяко лечебно заведение ще се изчислява на база реализирана дейност за 14 месеца, а не на база заплатена от НЗОК дейност. Същевременно в бюджет 2018 г. ще се опитаме да вкараме ясна граница между парите за болниците и парите за лекарства, т.е. – да премахнем възможността за прехвърляне на средства между перата, уточни министърът.
Присъстващите обсъдиха още тежката конкурентна среда, в която работят общинските лечебни заведения, скрининговите програми, организирани от Столична община и възможността общинските болници да бъдат допустими бенефициенти по европейски проекти в сектор „Здравеопазване“.
Кметът Фандъкова изказа подкрепа за законодателните промени, които министър Петров и екипът му ще предприемат в изпълнение на правителствените приоритети.

Няма коментари:

Публикуване на коментар