Translate

петък, 2 юни 2017 г.

БЛС иска сформиране на експертен борд по здравеопазване към Консултативния съвет по национална сигурност



В официално писмо до президента на Р. България ръководството на БЛС изразява своето безпокойство относно съществуващото напрежение в здравната система, което в последните седмици излиза извън контрол. Според лекарския съюз близо десет години след началото на здравната реформа, здравеопазването е все още не балансирано и несъобразено с действителните потребности на пациентите. Именно тази фактическа обстановка налага своевременно разработване и утвърждаване на национален надпартиен консенсус за надграждане на съществуващата към момента несъвършена система на здравеопазване, която според съсловната организация несъмнено е част от националната сигурност на държавата.
Мотивирани от факта, че президента на Р. България следва да е гарант за надпартийно заложените приоритети, БЛС счита за необходимо да се сформира експертен борд по здравеопазване (ЕБЗ) към Консултативния съвет по национална сигурност, в който да вземат участие членове на Български лекарски съюз, други медицински специалисти, широката общественост – медии и представители на пациентски организации. Основна функция на този борд, според БЛС, ще е оказване на подкрепа и съдействие по въпроси, свързани със здравеопазването, разработване на регламенти и процедури, които ще подобрят състоянието на здравната система у нас.
Председателят на БЛС, д-р Венцислав Грозев е категоричен, че в качеството си на най-голяма съсловна организация и в същото време една от най-значимите за реализация на истинска и удовлетворяваща потребностите на пациентите и на лекарите здравна реформа, БЛС притежава експертен потенциал на най-високо професионално ниво, който съвместно с останалите отговорни институции, ще спомогне за правилното и адекватно функциониране на здравната система у нас.
Според съсловната организация, създаването на подобен колективен помощен орган е абсолютно наложително, за да се внесе мир и спокойствието в системата на здравеопазване.

Снимка: BG Sever

Няма коментари:

Публикуване на коментар