Translate

петък, 2 юни 2017 г.

Учреден бе инициативен комитет за изграждане на Национална педиатрична болница „Детски здравен парк“



България е единствената страна в Европа, която няма подобна обединена болница, специалистите, работещи с деца, са разпръснати в повече от 14 лечебни заведения



 Идеята за построяването в София на многопрофилна университетска педиатрична болница съществува отдавна. През 1978 г. е направена първата копка на територията на Александровска болница. Издигнат е частично корпус, който в момента е изоставен. Проучванията показват, че в настоящия момент този начален строеж е неизползваем. През 1988-1989 г. е изготвен план на СГО за трансформиране на бившата профсъюзна школа на Горнобански път в педиатрична болница. След начална реконструкция и  изразходвани доста средства проектът е изоставен. През 2002-2003 г. възниква идеята за изграждането на т. нар. „Царска болница”. Още в началото поради липса на съгласие между политическите партии проектът е прекратен.



Граждани, неправителствени организации, лекари и общественици учредиха Инициативен комитет от за построяването на Национална педиатрична болница „Детски здравен парк“. Те внесоха апел до президента на Р. България Румен Радев, председателя на Народното събрание Димитър Главчев, министър-председателя Бойко Борисов и министъра на здравеопазването проф. Николай Петров.
България е единствената европейска страна, в която няма Национална педиатрична болница и малките пациенти и техните родители са принудени да обикалят редица здравни заведения, за да получат адекватна здравна помощ. Специалистите, работещи с деца, са разпръснати в повече от 14 лечебни заведения на територията на София. Десетки родители са принудени да обикалят със страдащите си деца и многократно да чуват: „Не сте за тук“.
Реализирането на Инициативата Национална педиатрична болница „Детски здравен парк“ с диагностично-консултативни, лечебни, рехабилитационни, образователни и организационни функции ще осигури възможност за ефективна комуникация и екипна работа между отделните детски специалисти, което ще доведе до съкращаване на диагностично-лечебния процес. Болницата трябва да предлага не просто концентрация на скъпоструваща съвременна апаратура, а ефективното й използване от висококвалифицирани специалисти. Детската болница трябва да осигурява своевременна, високоспециализирана спешна помощ, както и комплексна психологическа и социална подкрепа за децата и техните семейства, включително обучение на родители на деца с хронични проблеми, адекватна рехабилитация и палиативни грижи.
-Повече от всякога се нуждаем от изграждане на доверие от страна на родителите, за чиито деца се осигурява комплексна грижа спрямо най-съвременните медицински стандарти. Научните постижения, пълноценното обучение, продължаващата следдипломна квалификация, приемствеността и високата мотивация на лекарите и специалистите по здравни грижи са ключово важни и за целта е необходимо да има едно място на национално ниво, където не само лекуваме болестта, но където утвърждаваме здравето сред най-малките граждани на България, заявиха единодушно членове на комитета, сред които са проф. Владимир Пилософ, Българска педиатрична асоциация, Ева Борисова, Асоциация Родители, Георги Богданов, Национална мрежа за децата, д-р Таня Андреева, специализант, д-р Елена Георгиева, педиатър, Пенка Георгиева, пациентски организации „Заедно с теб“, Елисавета Котова, Национална асоциация на децата и младите хора с диабет, и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар