Translate

вторник, 11 юли 2017 г.

Устойчивите решения не могат да бъдат краткосрочни



Осмото издание на традиционния дискусионен форум, организиран от сп. Мениджър и Екопак България – Национален зелен форум 2017, събра представители на властта и бизнеса, еко- и научни организации, специалисти по енергийна ефективност и управление на отпадъци, които се обединиха около идеята за развитие на екоиновации и зелена градска среда в България. Te заявиха, че имат ясна визия и работят заедно за намаляване на въглеродните емисии, ефективно управление на отпадъци, дигитализация и други инициативи за създаване на условия за устойчиво развитие на градовете и опазване на околната среда.
Форумът бе в два дискусионни панела. Първият „Добавената стойност на зелените инвестиции”, се фокусира върху няколко значими теми като намаляване на вредните емисии, управление на отпадъци, пестене на ресурси и използването на биоразградими материали. Той бе открит от г-н Нено Димов, Министър на околната среда и водите, който твърдо застана зад позицията, че подемът на икономиката не трябва да бъде спиран и призова да се стремим към неговото развитие.
„Зеленият бизнес не е просто реклама, не е просто печалба. Това е онзи гений, който превръща потенциалния ресурс в реален. Живеем в такъв етап, че именно той ще измисли как да използва „отпадъка” и да го превърне в ресурс. Зеленият бизнес е този, който се справя с предизвикателствата днес и ще направи бъдещето по-добро”, заяви Димов.
Йоана Христова, зам. кмет по околна среда на Столична община, определи формата на събитието като изключително подходящ, за да бъде осъществена връзка между успешното икономическо развитие и по-чиста околна среда и повече инвестиции, които да водят до устойчиво развитие. Тя презентира пред участниците в събитието плановете на Столична община във връзка с председателството на България на Съвета на ЕС, сред които са развитието на нова система за ранно предупреждение за възникване на замърсяване с 48 часа предизвестие и разработването на концепция за Общински екопаркове, които ще дадат възможност, с малко средства и усилия от страна на общината, да може част от отпадъците да бъдат подготвени за повторна употреба.
Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на Екопак България посочи успешни примери от дейността на организацията. Той посочи още как чрез иновации могат да се не само увеличава производителността и приходите, но и да се пестят ресурси. Той подчерта, че добрите примери в тази посока сред компаниите в страната не са малко. „Производителите в България намаляват теглото на опаковките с 20-30% само за последните години, като в същото време вече голяма част от опаковките са направени от биоразградими материали. Само през 2016 г., в сравнение с 2015 г., опаковките за многократна употреба са се увеличили с 6,1%. Бизнесът наистина е ориентиран към въвеждане на иновации, които ще доведат до по-устойчиво опазване на околната среда”, допълни той.
Като потвърждение на тези твърдения, главният директор „Корпоративна политика и правни отношения” на Теленор България, Ирина Василевска, представи нововъведенията за устойчиво развитие на компанията и ползите от тях както в страната, така и в някои от останалите 12 пазара, на които телекомът оперира. Новоизградената мрежа на Теленор в Мианмар, която функционира чрез соларни панели, селскостопанската технология, спомагаща за увеличаване на добивите и контрола на качеството в Тайланд, както и соларното решение, чрез което може да бъде осигурено електричество до всеки дом в отдалечени райони на Пакистан, са само част от инициативите за устойчиво опазване на околната среда, които Теленор прилага за по-добро бъдеще за всички. „Разбира се, и в България сме доста активни в тази посока - само за последните 4 години, чрез целенасочени мерки, компанията е намалила консумацията на електроенергия с повече от 30%, като по-значимото е, че успява да запази тези резултати въпреки стремглавото увеличение на използването на Интернет и преноса на данни след старта на 4G мрежата”, сподели г-жа Василевска.
Ловорка Кекез, мениджър Околна среда на Кока-Кола ХБК България, представи добрите практики, които са позволили на компанията да намали използването на вода с 14%, на електроенергия – с 20%, като в същото време да увеличи с 35% рециклирането и използването на разградими материали в сравнение с 2010 г. Като заключени на панела Ясен Гуев, управител на The Mobile Globe представи анализ на развитието на зелената идея в България и предупреди всички всички участници във Форума, че този идея е особено значима за младежите и ще бъде много силен фокус на следващите поколения.
Инж. Снежана Семова, управител на „Сен Гобен констракшън продъктс България”, постави началото на втория панел под надслов „Чисти градове: въздух, вода, транспорт, политики и решения”, като разказа за въздействието на строителството върху околната среда, както и представи безпраховите технологии и материали като възможност за намаляване на запрашаването в градовете. Станислав Станев, регионален директор "Технически дейности и ефективност" на Веолия за България и директор „Експлоатация и поддръжка” в Софийска вода, говори за качествата на водата в София, както и за усилията, които компанията полага, за запазване на чистотата не само на водата, но и на околната среда като цяло. Загорка и BMW България представиха плановете и основните иновативни направления, в които компаниите работят, за да превърнат българските градове в по-чисти и по-приветливи за живеене. За финал създателите на частната мрежа за измерване на чистотата на въздуха AirBG.info – Стефан Димитров и Николай Лулчев, представиха идеите на организацията и обещаха, че до края на годината ще изпълнят поставената си цел да изградят 500 измервателни точки на територията на България. Те предизвикаха участниците във форума да се замислят, че и обществото трябва да даде своя принос и всички заедно да се грижим за осигуряване на по‑качествен въздух.
Участниците в Осмия Национален Зелен Форум 2017 се обединиха около идеята, че институциите, бизнесът и обществото трябва да работят заедно за развитие на по-добра градска среда в България.


Няма коментари:

Публикуване на коментар