Translate

сряда, 23 август 2017 г.

ВМА отбеляза „Деня на спасението”



За 13-а поредна година ВМА отбеляза Деня на спасението. Над 130 лекари и медицински сестри, както и полицаи, доброволци, граждани, са загинали при спасяване на човешки живот. „Бог да ги прости!”, каза д-р Тотко Найденов, инициатор на събитието.
На официалната церемония пред паметника на медицинските чинове, загинали във войните, разположен пред ВМА, присъстваха министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, ВРИД началникът на ВМА полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“,заместник-главният секретар на МВР, Георги Арабаджиев, представители на Столична община, КТ „Подкрепа”, КНСБ, БЧК, БЛС,
медицински персонал от ВМА и много граждани.
„Това е една инициатива, която се зароди преди години, а денят е избран неслучайно. Той съвпада с един от най-големите християнски празници – Успение Богородично, ден, който българите особено почитат. Много близо е до сърцето на всеки българин чувството на състрадание, чувството за спасение, за взаимопощ”, коментира полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS - ВРИД началник на ВМА.
Той отбеляза, че на церемонията присъстваха и много гости, които не са сред официално поканените, но които изпитват необходимост да сведат глава и да отдадат почит пред медиците, загубили живота си, спасявайки други хора.
„Ние работим в рискова среда, като дори и при най-елементарните неща и обикновени манипулации, ако болният е заразен със смъртоносни болести, ние може да се заразим при изпълнение на служебния си дълг. А ние сме и военни медици, участвали сме в множество мисии, където опасността за живота ни е съвсем реална”, подчера проф. Мутафчийски и допълни, че и в момента има български медицински екипи в едни от най-горещите точки по света. По думите му, именно тренираността на екипите им дава добри резултати в работата и ги изважда от трудни ситуации.
В памет на загиналите по време на служба медици, сестри, полицаи, пожарникари, доброволци, граждани бяха поднесени венци от името на президента на Република България, министър-председателя на Република България, началника на отбраната, министъра на отбраната, министъра на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи, Столична община, БЛС, Български червен кръст, КНСБ, КТ „Подкрепа”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар