Translate

вторник, 26 септември 2017 г.

България се включи за пръв път в отбелязването на Европейската седмица на биотехнологиите - 25 септември - 1 октомври 2017 г


Д-р Красимира Чемишанска

Седмицата се чества за първи път в страната ни, като организатор е AMGEN България – представителство на най-голямата независима биотехнологична компания в света, а домакин на събитието бе УМБАЛ "Александровска".
Европейската седмица на биотехнологиите се провежда за пръв път през 2013 г., като по този начин се отбелязва 60-годишнината от откриването на ДНК молекулата през 1953 г. – откритие, което променя изцяло хода на науката и разбирането за света, в който живеем. 
"Това поставя началото на нова ера в областта на медицината и познанието за живота и биологията на всички живи организми. Откритието беше последвано от  още няколко сериозни такива в областта на биологията, генетиката и биотехнологиите. Седем са нобеловите награди в този период, а откритията дадоха основен тласък на науката. Стана възможно първото  клониране на антитела, бяха открити сигнални пътища и таргетни основни молекули, които движат тези пътища, което начерта невероятни хоризонти пред науката и пред познанието за човешкия живот и основните жизнени и болестни процеси", заяви д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на AMGEN България.
Д-р Чемишанска допълни, че днес съществуват над 400 биотехнологични лекарствени продукта, насочени към повече от 200 заболявания, включително различни видове рак, болест на Алцхаймер, сърдечни заболявания, диабети много други.
Проф. д-р Елисавета Наумова, началник на Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки към УМБАЛ „Александровска“ сподели какво е практическото приложение на биотхенологиите в лабораториите на лечебното заведение.
"Биотехнологиите са едно приоритетно направление за Европейския съюз, като в тази дейност се инвестира значителен ресурс. Благодарение на прогреса в тази област, в практиката навлязоха ДНК технологиите, секвенирането от ново поколение, като чрез този подход стана по-лесно и намирането на най-подходящия донор при трансплантнациите например. Даден бе тласък и на клетъчните терапии. Определянето на геномната ДНК и РНК разкри нови перспективи пред лечението на вирусни заболявания и пред навлизането на персонализираните терапии като цяло", каза проф. Наумова.
По случай отбелязването на Европейската седмица на биотехнологиите в двора на лечебното заведение, със съдействието на AMGEN, бе монтиран макет на ДНК спирала, а честването ще продължи с инициативи, насочени към подрастващите. 
От 26 до 29 септември в Детския научен център „Музейко“ ученици от 7 и 8 клас на столични училища ще научат повече за биотехнологиите в научна работилница „Клетката“.


Няма коментари:

Публикуване на коментар