Translate

петък, 22 септември 2017 г.

Фитолизин – комплексна грижа за уринарния тракт





Проф. Димитър Младенов, Клиника по урология в УМБАЛ “Александровска”, МУ - София :

-Уролитиазата е социално значим проблем. Засяга, както жените, така и мъжете в активна възраст. Историята доказва, че тя е засягала хората още от зората на цивилизациите. Така напр. са намерени „депозити“ в пикочните пътища на египетските мумии. А в Кодекса на Хамурапи има препратка към задълженията на лекаря да осигури грижа за всички пациенти, страдащи от уролитиаза. Да припомним, че Хипократ (460-370 г. пр.н.е.) пък дава първото подробно описание на симптомите на заболяването, включително и на бъбречната колика.
Статистиката в световен мащаб показва, че ежегодно около 0.1–0.4% от населението на Западния свят боледува от уролитиаза. А около 5–12 % от населението е страдало поне веднъж от това заболяване. Невероятно, но факт е, че при племето банту, което живее в тропически климат и в условията на значителна бедност, уролитиазата не е срещана почти никога, независимо малкият прием на вода.
У нас честотата на заболяването е 2-3%. Уролитиазата с инфекции по-често се среща при жените. Честотата на уролитиазата корелира с индекса на телесна маса. При липсата на подходяща профилактика 15% от хората, в рамките на първата година, имат рецидиви; 40% от тях имат такива в рамките на третата година и 50% - до десетата година.
Резултатите от национално представително проучване на Алфа Рисърч от юни тази година за страната, по различни показатели като тип населено място и региони, възраст, пол, случаи на уринарни инфекции, честота на образуване на камъни или песъчинки в бъбреците и др. ще послужат за изработване на карта с цел да се вземат необходимите профилактични мерки.
Според видове камъни в бъбреците говорим за:
-Калциева литиаза (калциеви оксалати и фосфати), която е най-често срещаната форма, при около 80 % от пациентите. Тя е характерна за всички възрасти, включително и за младите хора.
Причините за образуване на калциеви оксалати и фосфати са дехидратация, повишен прием на Витамин D, някои заболявания  като хиперпаратиреоидизъм, медикаменти, хранителен режим богат на оксалати и др.
-Уратна литиаза (урати) - това са конкрементите, съставени от пикочна киселина и представляват 5-10 % от всички случаи. Характерното за тях е, че са рентгеново негативни.
Образуването им се дължи предимно на увеличен прием на пурини, белтъци, алкохол. Хиперурикозурията благоприятства образуването на пикочно-киселинни конкременти и съдейства за агрегацията на кристали от калциев оксалат. В тези случаи конкрементите са смесени.
-Магнезиево-амониев фосфат се наблюдават в 10-15 % от случаите.
Причините за образуването им са бактериални инфекции, които водят до алкализиране на урината и покачване на концентрацията на амониевите йони. Бактериите допълнително служат като органично ядро, върху което се отлагат кристалите и конкрементът нараства. При този случай не трябва да се консумират консервирани храни, колбаси и др.. Трябва да се яде разнообразна храна и да се пият различни по състав минерални води.
-Цистинови конкременти – цистинурията е наследствено заболяване, при което е налице дефект в механизма на реабсорбцията на амино-киселините Цистеин, Орнитин, Лизин и Аргинин в бъбреците. Това от своя страна води до повишаване на тяхната концентрация в урината и благоприятства образуването на цистиновите конкременти.
Превенцията включва ограничен прием дневно на млечни продукти (калций) – до 800/1000 мг, на сол – 3 до 5 г, на месо, риба (животински протеини) – до 150 г, на шоколад, какао, лешници, бадеми, спанак, киселец, смокини и други богати на оксалати храни, на храни, спомагащи образуването на пикочна киселина – колбаси, карантия, дивеч, някои видове риба (херинга, тон, пъстърва, аншоа) и прием на алкална вода, богата на бикарбонати - при склонност от образуване на уратни камъни.
Увеличеният прием на течности повишава диурезата. Човек ежедневно трябва да приема 2-2, 5 л. течности.
Според Европейската асоциация по урология трябва да се поддържат високи нива на диуреза - 2-2,5 л, като една от основните мерки за предотвратяване образуването на конкременти.
Тук е мястото да подчертая, че фитолизин пероралната паста осигурява на пациентите допълнително 0,5 л. течности дневно, допринасяйки за повишена диуреза и пречистване на пикочните пътища.
Но не е важно само да се премахнат камъните. Трябва да се търси етиологията за тяхното възникване. Много важно е да се определи съставът на камъка.
Оперативните методи за лечение са няколко. Един от тях е екстракорпорална литотрипсия - извънтелесното разбиване на камъни. Това е най-разпространеният метод за лечение на конкременти в бъбреците и уретерите. Приблизително 90 % от тях се лекуват чрез този метод. Той се препоръчва като първа стъпка за лечение на конкременти с размери по-малки от 2.5 см. При този метод се използват ударни (шокови) вълни, произведени извън тялото. Вълните се фокусират върху конкремента, който абсорбира пренесената от тях енергия и се раздробява на ситни песъчинки. В последствие те се елиминират с урината. При камъни с по-голям размер от споменатия, песъчинките от разбиването може да запушат уретера.
Друг метод е лазерното разбиване. При този метод се използва лазерна енергия, която директно раздробява конкремента. Тя трябва да има директен контакт с камъка. При лазерното разбиване на конкрементите се използват специални уреди (уретероскопи). С тях се прониква в уретера през пикочния мехур до камъка.
Трети метод е перкутанната нефролитотомия. Той се използва при много големи камъни в бъбрека. При него се прави малка дупка на кожата в областта на хълбока, през която със специален уред (нефроскоп) се прониква директно в бъбрека. Това позволява директен контакт с камъка, който едновременно се разбива и песъчинките се изсмукват навън през нефроскопа.
Раздробяването на конкремента се извършва чрез лазерна, ултразвукова енергия или механично и е много ефективно. В края на манипулацията в легенчето на бъбрека се поставя тръбичка – перкутанна нефростома. Тя осигурява дренаж на урината и елиминиране на остатъчни песъчинки или съсиреци.
Фитолизин е комплексна грижа за уринарния тракт. Пероралната паста е лекарствен ОТС продукт за профилактика и лечение на бъбречно-каменна болест, на уролитиаза и на инфекции на пикочопроводните пътища.Продуктът е изцяло на билкова основа и е с над 50 годишна история. Както казах вече благодарение на действие на активните съставки в него се увеличава дневната диуреза средно с 0,5 литра. Освен това той подпомага изхвърлянето на песъчинки и камъни с по-малки размери, намалява концентрацията на калциевия оксалат, предотвратява кристализацията на минералните образувания в урината, разтваря част от камъните в бъбреците.
И не на последно място по-важност има противовъзпалително и антибактериално действие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар