Translate

четвъртък, 21 септември 2017 г.

За първи път у нас офталмолозите на УМБАЛ „Александровска“ имплантираха изкуствен ирис на дете с тежка очна травма и спасиха зрението му



В края на миналата година, поради своето психологическо различие и трудна общителност, 8-годишният Христо Б. от гр. Севлиево е малтретиран от група деца, които му причиняват тежка очна травма с нараняване на роговицата, луксирана леща, разкъсан ирис, отлепена ретина и откъснато цилиарно тяло. Очните лекари в града го насочват за консултация и лечение към Клиниката по офталмология на УМБАЛ „Александровска“, където е извършена оперативна интервенция и е постигната добра реконструкция на преден и заден очен сегмент с възстановяване на комуникациите и отделните структури.
На контролните прегледи Христо демонстрира добър зрителен капацитет от около 60%, но специалистите установяват, че е необходима нова интервенция с цел евакуация на силикона, имплантация на вътреочна леща и реконструкция на зеницата, обясни операторът доц. Иван Танев и допълни, че загубата на зеничната апертура е възможно да бъде възстановена само с помощта на изкуствен ирис, което е „доста екзотична и скъпоструваща процедура“.
Изкуственият ирис се изработва индивидуално по цвят и рисунък, след професионална фотография на другото око и е разрешен за употреба след индивидуално обучение и сертификат на хирурга. Протезата е поръчана от доц. Танев в лицензирана немска лаборатория, където се изработва от особен вид силикон с изкуствени фибри, в максимално сходство с всички специфични нюанси и крипти на здравия ирис. Проектът е на стойност 3 500 евро, които родителите успяват да съберат чрез благотворителни кампании, организирани в социалните мрежи в помощ на детето.
В края на м. юли екипът на доц. Танев имплантира успешно изкуствен ирис, изкуствена леща и заместител на стъкловидното тяло на пострадалото око на Христо. Операцията с продължителност няколко часа е протекла гладко спрямо тежестта на случая. В момента детето е прието в клиниката за контролни прегледи и проследяване на очния статус след интервенцията. Специалистите твърдят, че възстановителният период ще бъде дълъг, но резултатите са обещаващи и детето ще бъде изписано съвсем скоро.
Доц. Танев е горд със своето постижение и е категоричен, че интервенцията няма само естетичен ефект, но детето ще може да вижда с малък процент редукция на зрението. Доц. Танев твърди, че този вид комплексна, безшевна, реконструктивна и иновационна хирургия е уникална за офталмологичната практика в България и продължава да е атрактивна за офталмологичната общност в световен мащаб.
В началото на тази година, пак екипът на доц. Танев постигна голям успех в култивирането, отглеждането и трансплантацията на стволови клетки при пациенти с увредена очна повърхност. Резултатите от метода предизвикаха голям научен интерес, за което екипът на доц. Танев бе удостоен с престижна награда от Националния конгрес „Новости в Офталмологията’2016“ и бе поканен да изнесе доклад по темата на Европейския конгрес по очни болести в град Маастрихт, Холандия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар