Translate

понеделник, 11 септември 2017 г.

"Распутин" на Дъглас Смит разбива митовете за "лудия монах"


Снимка на Григорий Распутин от 1910г

Сто години след убийството му Распутин (1869-1916) продължава да бъде изключително любопитна фигура, която вълнува въображението като олицетворение на злото. Многобройни биографии, романи и филми разказват за мистериозното му издигане на власт като довереник на руското императорско семейство и лечител на сина им - болния наследник на престола.
В центъра на легендата за "лудия монах" са развратният му живот сред висшето общество и зловещото му политическо влияние, което довежда до падането на династията Романови. Но това е само елемент от фантастичния, обрасъл с измислици, образ на Распутин. А какъв е бил той в действителност и каква е историческата му роля ще научите от най-новата и най-мащабната негова биография. Това е "Распутин и залезът на Романови" на авторитетния американски историк Дъглас Смит. Преводът е на Татяна Чипева.
Носителят на редица научни награди Дъглас Смит успява да докаже, че до ден днешен животът и смъртта на Распутин остават забулени в митове. Той разбива много от тях и повдига завесата към фактите, сондирайки всички възможни източници. Разделя истината от фантазията и създава реалистичен портрет на една от най-скандалните исторически фигури. Авторът основава повествованието си на безчет документи от архивите на седем държави и представя Распутин в цялата му сложност - божи човек, миротворец, лоялен съветник, прелюбодеец, пияница...
"Распутин и залезът на Романови" не е само изключителна биография на една необикновена и легендарна личност, а и завладяваща панорама на края на една епоха - имперска Русия, която върви към катастрофата на болшевишката революция.
Обемистият том наброява 608 страници и съдържа множество илюстрации. "Това е най-пълното, точно и интересно изследване върху Распутин, - единодушни са критиците зад Океана - феноменален исторически труд, увлекателно четиво и задълбочена панорама на обществото от последните години на имперска Русия."
От самото начало на колосалната биография на Григорий Распутин Дъглас Смит започва да разгромява един по един митовете за монаха, който преди век упражнявал извънредно влияние върху Николай II и съпругата му Александра - императора и императрицата на Русия. Фамилното му име не произлиза от руската дума за разврат. Той не е бил крадец на коне. Не е показвал своя легендарно голям пенис след нощ на разгул в ресторант в Москва през 1915 година...
Той не би могъл да бъде биологичен баща на Алексей, единствения син и наследник на императора, както носят слуховете. Дори не той е лечителят, помогнал, според майката Александра, с молитвите си за раждането на Алексей.
В "Распутин и залезът на Романови" Дъглас Смит не се уморява да твърди отново и отново, че почти всичко, което може би знаете за "лудия монах" - от киното, театъра, книгите, че и от едноименния диско хит на "Бони М" от 70-те - е основано на слухове, измишльотини и клевети.
Изключителното постижение на автора се състои точно в разсейването на много от най-колоритните истории за Распутин. Смит не пише поредната сензационна книга, а създава задълбочен документален труд. В неговото изложение Распутин не е нито светец, нито грешник, а феноменален продукт на своето време, когато на мода са хипнозата, хиромантията, телепатията. И императорското семейство не е имунизирано срещу това. Това търсене на "духовност" съвпада с нарастващия страх от "тъмните сили", които преследват Русия, където в началото на ХХ век назрява дълбока промяна.
Книгата е сред хитовите заглавия, с които „Милениум“ се представя на „Алея на книгата“ в София - 12 - 17 септември.

Няма коментари:

Публикуване на коментар