Translate

събота, 30 септември 2017 г.

В Стара Загора чупиха цигари в кампания за Световния ден на сърцето



Много старозагорски пушачи събраха воля да се разделят с поне 1 от цигарите си, които щяха да изпушат на 29.09 - Световния ден на сърцето .
12-те смелчаци ритуално пречупиха по цигара и я пуснаха в специална урна като първа стъпка към отказване от тютюнопушенето. И се съгласиха с поговорката, че всяка цигара е пирон в сърцето на пушача. Други десетина пушачи обаче категорично отказаха да се лишат дори от една своя цигара, но признаха, че мислят по въпроса да ги откажат.
Кампанията „Счупи цигара – спаси сърце“ е инициатива на медиците от Болница „Тракия“. В продължение на няколко часа медицински сестри от здравното заведение измериха кръвното налягане на над 100 граждани
и гости на Града на липите. Повечето от тях категорично заявиха че не употребяват тютюн или че вече са отказали цигарите. Те получиха и листовки за Световния ден на сърцето с информация за това що е то високо и ниско кръвно налягане, как се измерва то, кои са рисковите фактори, които най-често водят до сърдечни заболявания, както и данни от ужасяващата статистика на НСИ, че в България смъртта на всеки 2-ма от 3-ма починали е причинена от сърдечно-съдово заболяване – инфаркт на миокарда, исхемичен инсулт, исхемична болест на сърцето.

Няма коментари:

Публикуване на коментар