Translate

събота, 30 септември 2017 г.

Специалисти от ВМА с международно признание в борбата с диабета



"Заедно срещу диабета” бе мотото, под което протече XI-ият конгрес с международно участие, организиран от Българска диабетна асоциация (БДА), с подкрепата на ВМА.
Форумът събра специалисти от различни медицински области и държави, като сред лекторите бяха проф. Су Бонг Чой – директор на Диабетния център в университета Копкик (Сеул, Южна Корея); д-р Братислав Милованович – председател на Федерацията на дружествата за борба с диабета в Сърбия; проф. Иво Петров – началник на Клиника по кардиология към МБАЛ „Сити Клиник”; доц. Валентин Василев – началник на отделението по съдова хирургия при МБАЛ – Бургас; проф. Драгомир Коев – МБАЛ-Варна към ВМА, МЦ „Клиника професор Коеви”; проф. Боян Лозанов – началник на Клиника по ендокринология и нефрология към „Токуда болница София”. На лекциите присъстваха и много общопрактикуващи лекари от страната, пациенти и студенти.
Според изнесените данни, милиони хора по света страдат от диабет, като се очаква през 2030 г. пациентите с тази диагноза да наброяват около 500 милиона души. България също не прави изключение от тази статистика.
„Докато през 1992 г. говорехме за 3% диабетно болни, последното епидемиологично проучване сочи, че вече гоним 8% заболеваемост”, подчерта проф. Ивона Даскалова – председател на УС на БДА и началник на Клиника по ендокринология и болести на обмяната на ВМА.
Израз на международното признание на БДА и специалистите от ВМА в борбата с диабета бе и присъствието на форума на южнокорейския проф. Чой, като сътрудничеството между двете страни започва преди 7 години. Двамата с проф. Даскалова представиха данни за т.нар. Отворена система за изкуствен панкреас (OPENAPS). 
„В света има 300 души, които я използват, а в България са 31, имайки предвид, че преди една година бяха едва 6 пациента. Няма как да не сме горди с този резултат и няма как да не подчертаем, че именно ние във ВМА поставихме началото”, заяви проф. Даскалова. 
Отворената система за изкуствен панкреас е създадена така, че автоматично да наглася подаването от инсулиновата помпа количество инсулин, за да поддържа кръвните захари в предварително зададени граници през целия ден. Това става чрез комуникация между инсулиновата помпа с цел да се получат детайлите от всички последни инсулинови дозирания и чрез свързване с устройство за постоянно подкожно мониториране на захарите с цел получаване на последни и настоящи резултати от кръвно-захарните замервания. Според специалистите, използването на OPENAPS доказано подобрява качеството на живот на пациентите с тип 1 захарен диабет.
Редица лекари от ВМА и други лечебни заведения също изнесоха лекции профилактиката и борбата със захарния диабет.
В заключение всички участници и гости дадоха много висока оценка за проведения научен конгрес. Дискусиите се явяват и ествествено продължение на темите, засегнати в средата на месец септември по време на форум, проведен в Лисабон, Португалия.
„Получихме много добри отзиви и поздравления за нашето представяне там лично от президента и вицепрезидента на Европейската асоциация за изучаване на диабета. БДА бе единствената професионална ендокринна асоциация, която имаше възможността да представи страната ни на този високоспециализиран форум”, коментира проф. Даскалова.
В Лисабон ВМА бе преставена с постер презентация на тема новите диагносотични методики и по-конкретно Ескан  - методика за ранно поставяне на диагнозата на метаболитните нарушения.
„Ние във ВМА сме първите, които я въведохме и използваме в България. При нея има 98 процента достоверност на резултатите, което се потвърждава както от наши изследвания, направени в Академията, така и от световните данни”, обобщи тя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар