Translate

петък, 22 септември 2017 г.

Родолюбци от цял свят изпълниха завета на Кубрат край могилата му в Украйна



Фолклорната звезда Поли Паскова и ансамбъл Мездра вдигнаха на хоро българи и украинци

Всебългарският събор „Към завета – Кубрат 105“, посветен на 105-та годишнина от откриването на гроба на Цар Кубрат – основател на Стара Велика България.събра българи от цял свят в с. Мала Перешчепина, район Нови Санжар, Полтавска област, Украйна.
В събора, призовал да обединим всички родолюбци по примера на великия държавник-обединител, участваха България, Украйна, Молдова, Албания, САЩ, Испания. Гостите бяха посрещнати от жителите на Мала Перешчепина с традиционна украинска пита, след което поднесоха венци и цветя на гроба на Великия Кубрат.
На метри от свещената за всеки българин могила бe вдигната сцена с амфитеатрални места за зрителите, а местните жители бяха подготвили изложение на сувенири и традиционни за района изделия на народно изкуство.
Официалното откриване на събора стартира с химните на България и Украйна. Приветствия към гостите отправиха Рита Владимировна Верба – зам.-ръководител на Новосанжарската районна държавна администрация, Виталий Мазан – кмет на Мала Перешчепина и народният представител Красимир Богданов.Той поздрави присъстващите от името на ПГ „Обединени патриоти“ и от ръководството на ВМРО и прочете писмо до участниците и гостите на фестивала, изпратено от Български национален фронт в САЩ и Канада.
Гостите бяха приветствани и от Емир Валеев – Ръководител на всеукраинската асамблея на татарите/волжките българи/ и зам.-ръководител на съвета на малцинствата в Украйна, Делян Дамяновски — председател на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България, Симеон Симеонов – председател на Отечествения съюз, Симеон Желяпов – председател на Съюза на бесарабските българи в Молдова, Патриция Кирилова — журналист, председател на сдружение „Велика Болгария“, Марин Маринов — представител на мото клуб ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ и на Национално сдружение „Хан Кубрат“, Румен Спасов – председател на Международния благотворителен фонд „Хан Кубрат“.
Статуетка на Кубрат, подарък от Ивелин Михайлов /автор на паметника на Кан Алцек в Челе ди Булгерия, Италия/, бе връчена на Димитър Христов от гр. Полтава, за принос към популяризирането на делото на владетеля на Велика България и създаването на мемориално-историческия комплекс в Мала Перешчепина.
Всички присъстващи почетоха с минутна мълчание паметта на Симеон Симеонов — член на Фонд „Хан Кубрат“ и Юрий Петрука — бивш главен архитект на Полтавската областна държавна администрация, активно работили за създаването на комплекса.
Народната певица и любимка на публиката Поли Паскова, заедно с ансамбъл Мездра, откриха големия концерт и вдигнаха на хоро българи и украинци. След тях на сцената се качи най-родолюбивата рок-група „Епизод“, както и ансамбълът за татарски песни „Булгар чекчеклари“ със солистка Венера Багаутдинова, танцови и певчески състави от България и Украйна.


Няма коментари:

Публикуване на коментар