Translate

петък, 13 октомври 2017 г.

Безплатни прегледи за диабет ще се проведат на 17 октомври



в градинката пред УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ” в София от 10:00 ч. Лекари ендокринолози ще извършват изследвания за кръвна захар, кръвно налягане, липиден профил, ще измерват теглото и обиколка на талията на всички желаещи да проверят здравословното си състояние. Прегледите са част от инициативата  „Заедно за превенция на диабета”, организирана от Българска диабетна асоциация и с подкрепата на Зона Фарма.
Като част от инициативата „Заедно за превенция на диабета” градинката пред УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ” ще бъде облагородена с дръвчета, също така ще бъдат  поставени и нови пейки, маси и кошове за смет.
Целта на събитието е да  осигури актуална, обективна и изчерпателна информация за профилактиката и превенцията на метаболитния синдром, който е основен рисков фактор за развитието на диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания и от който у нас страдат около 2 млн. души. Според тревожната статистика с диабет тип 2 са диагностицирани 400 000 души у нас. С наднормено тегло се борят 3 100 000 българи, а със затлъстяване – 1 250 000. Очаква се след 2030 г. болните от диабет у нас да са между 11 и 14%.

Няма коментари:

Публикуване на коментар