Translate

събота, 7 октомври 2017 г.

Разликата в преживяемостта на пациентите с простатен карцином от Източна и Западна Европа достига до 40%






Общоевропейски мерки са необходими за подобряване профилактиката, диагностиката и лечението на рака на простатата. Това е позицията, около която са се обединили участниците в проведения в Европейския парламент форум по повод European Prostate Cancer Awareness Day 2017 (EPAD17) в края на м.м, която бе представена по време на редовно заседание на Комисията по здравеопазването към 44-то НС от председателите на Българското урологично дружество и Българското онкологично научно дружество – доц. д-р Марин Георгиев и проф. д-р Асен Дудов.
По време на форума в Брюксел е отчетена неприемлива разлика в преживяемостта на пациентите от Източна и Западна Европа, която достига до 40% и която се дължи на разликите в качеството на лечение и ранната диагностика. Ето защо специалистите са излезли с препоръки за подкрепа на панeвропейска програма за повишаване на информираността за рака на простатата и иницииране и подкрепа на програми на национално ниво, определящи рака на простатата като приоритет.
Според Европейската асоциация по урология за скрининг и ранна диагностика, ранното откриване на рака на простатата в комбинация със съвременните методи на лечение понижава раково обусловената смъртност до 20-30%. Ранното откриване на заболяването освен това намалява риска пациентът да се диагностицира в напреднал или метастатичен стадий, а PSA скринингът трябва да се прави при мъже на 40-45-годишна възраст, за да се определи риска и да се адаптира по-нататъшно проследяване.
Ракът на простатата е значителен и дългосрочен здравен проблем в Европа. Над 2 млн. европейци живеят с рак на простатата. Всяка година в Европа умират над 92 хил. души от болестта. Годишните разходи за простатния карцином възлизат на 9 млрд. евро, като здравното обслужване възлиза на 5.8 млрд. евро. Честота на заболяването се увеличава с напредването на възрастта. То е по-често при мъжете над 50 години, като около 60% от случаите се появят над 65-годишна възраст. Очаква се през 2030 г. броят да нарасне до 142 500 смъртни случая. България не прави изключение от тази тенденция.
Проф. Дудов, съобщи, че по данни от 2013 г. за страната 17% от всички ракови заболявания при мъжете са на простатата. Пикът на заболеваемостта е сред 75-79-годишните, като 67% от новодиагностицираните са в първи и втори стадий на заболяването. Петгодишна преживяемост на пациентите у нас се констатира при близо 54% от случаите, докато за Европа средната преживяемост е около 84%.
Данните показват, че най-висока е заболеваемостта от рак на простатата в областите Варна, Пловдив и София - повече от 45/100 000, а смъртността от простатен карцином в областите Хасково, Враца, Варна, София област и Перник - над 16/100 000.
Ние, лекарите, сме отговорни за грижата към пациентите с карцином, но на цялото общество се пада отговорността за профилактика, обучение и ранно вземане на подходящите мерки за ограничаване опасността от рак на простатата, каза проф. Дудов.
Според него, интердисциплинарният подход в лечението на простатния карцином би оптимизирал финансовите икономии и ненужните процедури и би подобрил резултатите при предоставяне на  висококачествени грижи за пациентите. Новите терапии предлагат променена перспектива за мъжете с простатен карцином, като позволяват двукратно по-дълга преживяемост, по-добро качество на живот и забавяне на времето до радиографска прогресия.
Доц. Георгиев бе категоричен, че са необходими конкретни мерки за намаляване различията между по-ниската заболеваемост и по-високата смъртност в България, както и за предоставяне на равен и безплатен достъп на всички пациенти показани за радикално хирургично лечение до съвременната минимално инвазивна простатектомия (лапароскопска/роботизирана).



Няма коментари:

Публикуване на коментар