Translate

сряда, 4 октомври 2017 г.

9 от 10 души със сърдечен арест загиват преди да стигнат до болница



IV Национален конгрес по кардиостимулация и електрофизиология, се проведе в София от 29 септември до 1 октомври с организатор Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология в България (ССКЕБ) и Дружеството на кардиолозите. Непосредствено след последната сесия на конгреса се състоя кръгла маса по проблемите на първичната и вторична профилактика на рисковите пациенти за внезапна сърдечна смърт (ВСС) и за повторен сърдечен арест. В дискусията участваха освен водещите кардиолози в България и двама зам. министри на здравеопазването – д-р Мирослав Ненков и маг.фармацевт Лидия Нейчева.
От изнесените данни стана ясно, че в световен мащаб има около три милиона случаи на ВСС годишно с преживяемост под 1%. В САЩ случаите на ВСС са около 450 000, а за Европа – 400 000.
По думите на доц. Кожухаров, началник отделение Кардиостимулация в Националната кардиологична болница, общо случаите на знакови заболявания на съвремието като инсулт, рак на белия дроб, рак на гърдата и СПИН едва достигат броя на пациентите, които загиват от ВСС. Ето защо този проблем се очертава като убиец №1 сред незаразните заболявания в света. Той посочи, че 80% от случаите на ВСС възниква при хора с коронарна болест на сърцето и че от 90-те години на ХХ в. основният метод за превенция на ВСС е имплантирането на кардиовертер-дефибрилатор. Проучвания показват, че тези устройства намаляват с 30 до 40% смъртността от ритъмни нарушения и общата сърдечна смъртност. Днес в Европа те се имплантират на 500 пациенти на милион население, а в САЩ – на близо 1000 пациенти на милион население.
В България обаче се имплантират едва 20 – 25 устройства на година. Проблемът е, че НЗОК реимбурсира частично тези устройства, като дава 6000 лв и почти същата сума се доплаща от пациента. А в цяла Европа, дори и във всички балкански държави тези устройства са безплатни за пациентите.
Според д-р Васил Трайков, председател на Сдружението по кардиостимулация и електрофизиология в България, един от десет пациента стига изобщо до болнично лечение, останалите загиват и обясни какво би могло да се направи за подобряване на преживяемостта при извънболничен сърдечен арест. Той каза:
-Имплантируемите устройства наистина играят централна роля във вторичната превенция на ВСС, но трябва да се помисли и за първичната профилактика. Това е цял континиум от действия, който включва системата на Спешна помощ, на институциите, участие на случайни минувачи, на немедицински персонал, обучение на този немедицински персонал да оказва първа помощ на пациенти със сърдечен арест, инсталиране на външни дефибрилатори на обществени места, които биха могли да се използват за съживяването на тези девет пациента, които по статистика в момента за съжаление загиват и изобщо не могат да се доберат до лечение.
Стана ясно, че и санитарните автомобили на Спешна помощ не са оборудвани с най-съвременната апаратура за спасяване на пациенти в състояние на внезапна сърдечна смърт.
Зам. министрите на здравеопазването обещаха, че ще съдействат да започне пълното реимбурсиране на кардиовертер-дефибрилаторите за най-рисковите пациенти, вече преживели един сърдечен арест. Д-р Ненков обаче поиска обосновано становище за това за колко пациенти на година ще са необходими такива устройства, както и гаранции, че няма да се спекулира с поставянето на ненужни устройства. Той поиска още обучители от гилдията за това как да се разпознава ВСС, които да преподават в новата структура за обучение на екипите на Спешна помощ.
Д-р Ненков обеща, че 400 линейки ще бъдат оборудвани с модерна апаратура благодарение на 160 милиона лева от европейски фондове. Той помоли обаче да се представи спецификация за нужните дефибрилатори, които да се поставят в линейките.
Нейчева пък обясни, че с предлагането на кардиовертер-дефибрилатори на централизираната онлайн платформа за търгове, цените им ще паднат значително. Тя се съгласи, че е страшно много българските пациенти да доплащат 48% от цената на медицинските изделия.
„Ще положим усилия да стартираме пълната реимбурсация на кардиовертер-дефибрилаторите за вторична профилактика на внезапната сърдечна смърт”, заяви тя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар