Translate

сряда, 4 октомври 2017 г.

Първата четиривалентната ваксина срещу грип вече е и на българския фармацевтичен пазар



VaxigripTetra предоставя по-широка защита от грип

Стартът на кампанията „Открито за ваксините“ бе даден в присъствието на френския посланик Ерик Льобедел, Йерун Вайтес - управляващ директор за България на френския фармацевтичен гигант Sanofi, координатор за регион Централна и Югоизточна Европа и генерален мениджър на подразделението General Medicine за същия регион, Даниела Дута, генерален мениджър на Sanofi Pasteur за Централна и Югоизточна Европа, проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, проф.  Нели Корсун – завеждащ на Националната лаборатория „Грип и остри респираторни заболявания” към Националния център по заразни и паразитни болести и др.
На събитието бе представена и новата за Европа четиривалентна ваксина срещу грип VaxigripTetra на Sanofi Pasteur, която вече е на пазара в България. Страната ни е сред първите 24 държави в Европа, които вече имат достъп до новата ваксина.
Първата четиривалентна ваксина съдържат четирите грипни щама, които се очаква да дoминират по време на предстоящия грипен сезон. Тя предлага възможно най-широка защита от грип. До сега прилаганите противогрипните ваксини бяха тривалентни и предпазваха от 3 грипни щама - два щама А и един В ((B/Victoria или B/Yamagata). През последните години обаче се наблюдава в отделните страни и сезони едновременна циркулация на двата грипни щама от тип В.
Това бе и основанието на водещите производители на ваксини да разработят 4-валентни грипни ваксини, които официално се препоръчват от СЗО от сезон 2013-2014 г.
Според редица проучвания, ако в Европа през последните 10 години са прилагани четири- вместо тривалентни ваксини, случаите на грип биха били по-малко с 1,6 млн., хоспитализациите с 37 300 и смъртните случаи с 14 800.
В световен мащаб 250-300 хил. са смъртните случаи, в следствие на грипните усложнения. У нас те са приблизително 2 хил., а в ЕС около 40 хил.
За разлика от някои държави, като Холандия и Великобритания, където ваксинационното покритие срещу грип при рисковите групи достига 75%, България е една от страните с най-ниско покритие с противогрипна ваксинация под 2%.

Няма коментари:

Публикуване на коментар