Translate

петък, 13 октомври 2017 г.

Държавата трябва да инвестира в ефективен скрининг за глаукома



Но при ясни, предскринингови критерии. Така три пъти ще се повиши откриваемостта на заболяването и ефективността, отколкото при масовият. Инвестициите в подобна програма ще намалят не само броя на хората, които всяка година губят зрението си, а и финансовата тежест за държавата. Това бе становище около което се обединиха специалисти, ангажирани в борбата с глаукомата, в Световния ден на зрението - 12.10.
В света  2, 4 млн. души ежегодно заболяват от глаукома и голяма част от тях, за 10 год. при нелекувана глаукома, развиват едноочна слепота . В България в началото на годината с диагноза „глаукома“ са диспансеризирани 78 487 души. Към 1.09.2017 г. те са 81 109, което е с 2622 повече.  
В Европа 13% от слепотата при хората се дължи на  глаукома, каза проф. д-р Наталия Петкова, основател на Глаукомно дружество в България, на пресконференция по повод приключването на тазгодишната кампания за борба с глаукомата и Световния ден на зрението.
Кампанията стартира през март и бе организирана от пациентска организация "Глаукома" и Институт за здравно образование.
-Глаукомата е на второ място като причина за слепота в света. 2,4 млн. души заболяват от глаукома всяка година. За 10 години 16% развиват едноочна слепота, 10% - двуочна. Ние не можем да излекуваме болестта, не можем да възстановим загубеното зрение, но може да бъде запазено това зрение, което пациентите имат, каза  още проф. Петкова.
Провеждането на подобни скринигови програми е особено важно. Но те трябва да бъдат насочени към хора с определени рискови фактори - близките и роднините на болните от глаукома ( при които е най-висок процентът за развитие на заболяването), хора в  по-напреднала възраст или с диабет, напреднали увреждания в зрителния нерв и в зрителното поле.
Проф. Петкова подчерта, че е реализиран много висок процент на откриваемост от медицинска гледна точка, при провеждането на кампанията. И затова държавата трябва да инвестира в скрининг, но при ясни критерии. тя подчерта още, че основната цел на Глаукомното дружество е да се създаде национална програма за скринингови изследвания на глаукомно болните.
Д-р Генка Петрова, ръководител на Катедра по социална фармация и фармаикономика на Фармацевтичния факултет към МУ-София, отчете, че по време на кампанията са прегледани близо 2500 пациенти в над 30 населени места. Повишено вътреочно налягане е регистрирано при 25% от тях - основен рисков фактор за глаукома. Благодарение на кампанията 500 души са посетили очните кабинети и 11% от тях са диагностицирани с повишено очно налягане.
Георги Димитров, председател на пациентска организация "Глаукома", съобщи, че акцентът в кампанията е бил поставен върху хората от селата. А основният им стремеж  е бил да алармират и да информират, че глаукомата е заболяване, от което се ослепява. Той акцентира, че хората трябва да свикнат да мерят очното си налягане, така както си мерят кръвното, като всички над 40 години трябва редовно да ходят на очен лекар, но не само за измерване на вътреочното налягане, а и за по-специфични изследвания. Те обаче за съжаление са скъпи и платени от джоба на пациента.
По думите му в последната година е постигнат значителен напредък. НЗОК вече поема 4 прегледа годишно в рамките на диспансеризацията при специалист. 
Проф. д-р Лъчезар Войнов, национален консултант по очни болести, добави, че у нас се прилагат всички нови методи на лечение - консервативни  и оперативни.
Той увери, че всичко, което е излязло като ново лечение в световен мащаб, се прилага и у нас.
НЗОК обаче трябва да реимбурсира на 100% медикаментите  и да поеме специализираните скъпи изследвания, които са особено важни за правилната диагноза. Това заявиха от пациентската организация и специалистите-офталмолози, участващи в пресконференцията.
Кампанията ще бъде официално закрита с благотворителна постановка, изиграна от незрящи актьори - на 30 октомври в Народен театър „Иван Вазов“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар