Translate

сряда, 4 октомври 2017 г.

Безплатни консултации за пациенти с очни заболявания



 „Перде“ понякога се среща и при бебета, казва доц. Аджар

Катарактата, наричана още „старческо перде“, представлява замъгляване на очната леща и причинява значителна загуба на зрение. В 90% от случаите това състояние се наблюдава при хора в напреднала възраст, но в редки случаи вродена катаракта може да се открие и при бебета, казва доц. д-р Бану Аджар, офталмолог в специализираната очна болница Batigoz в Турция. За това може да допринесе прекарана рубеола или приемът на някои антивирусни препарати по време на бременността. И все пак, възрастта е основен фактор за възникването на катаракта, затова прегледите при специалист след 40-годишна възраст са особено препоръчителни. Хирургичното лечение е единственият възможен метод за премахване на замъглената леща и в наши дни обикновено то е успешно, посочва специалистът.
Доц. Аджар ще консултира безплатно пациенти в София на 20 и 21 октомври. Тя е лекар с дългогодишен опит и отлични резултати в рефрактивната хирургия с последно поколение лазерна апаратура при лечение на късогледство, далекогледство и астигматизъм. Но е изключително търсена от пациентите и за лечение на заболявания на ретината, страбизъм, катаракта.
Лазерната корекция на зрението се прилага вече от доста години и технологиите в тази сфера стават все по-сигурни и усъвършенствани. Но наред с това успешно се лекуват и очни проблеми, които до неотдавна водеха до необратима загуба на зрение. Кератоконусът например, който представлява конусовидно изкривяване и изтъняване на роговицата на окото и често се среща при млади хора, дори в тийнейджърска възраст, вече се третира с различни методи в зависимост от случая. В начален етап очила или лещи могат да помогнат за по-добро виждане, но не и да спрат прогресията на заболяването. При някои пациенти е възможно поставянето на роговични пръстени, чиято цел е да коригират изкривяването, доколкото е възможно. В по-напреднала фаза може да се пристъпи към крослинкинг процедура (cross-linking), при която колагеновата тъкан на роговицата се заздравява с прилагането на витамин В2 (рибофлавин) под UVA-светлина за 5 минути. При около 20% от пациентите с кератоконус посочените методи не спират прогресията на болестта и може да се наложи трансплантация на роговица, наричана още кератопластика. При тази процедура 6-9 мм от повърхностния слой се заменят със здрава роговична тъкан от донор. Освен при кератоконус, трансплантацията на роговица понякога се налага и при пациенти, претърпели травми на окото, увреждания вследствие от химикали, инфекции или вродена дистрофия. С развитието на технологиите процедурата може да се извършва с помощта на лазерна технология, посочва доц. д-р Аджар.
Желаещите да се възползват от безплатните консултации в София трябва да се запишат предварително на тел. 0879 977 401 или 0879 977 402.

Няма коментари:

Публикуване на коментар