Translate

вторник, 24 октомври 2017 г.

Кирил Ананиев, председател на НС на НЗОК: Ако държавата поеме дълговете на болниците, това няма да ги дисциплинира



Държавата не трябва да изплаща изцяло дълговете на болниците, тъй като това няма да ги дисциплинира – това мнение изрази пред Нова телевизия зам. министърът на финансите Кирил Ананиев, който е и председател на Надзорния съвет на НЗОК.
Той коментира основните параметри на държавния проектобюджет, предложен вчера от Министерство на финансите.
„Имаше едно предложение 500 милиона лева да бъдат дадени за погасяване на дълговете на болниците“, отбеляза Ананиев и подчерта: „В България всички болници – държавни и частни, са равнопоставени“.
„Ако ние предложим 500 милиона да поемем дълговете на болниците, това означава, че веднага можем да влезем в процедура с Европейската комисия за държавна помощ и ще създадем условия, при които няма да дисциплинираме нашите болнични заведения да изпълняват функциите си в рамките на закона и в рамките на ресурса, който позволява“, заяви той. 
По думите му дори да бъде премахнат търговският статут на болниците, нищо няма да се промени, ако бъде запазен механизмът на финансиране от НЗОК.
Припомняме, проектът за държавен бюджет за 2018 г. предвижда 36 млн. лв. повече средства в бюджета на Министерството на здравеопазването в сравнение с тази година.

zdrave.net
Снимка:Нова телевизия

Няма коментари:

Публикуване на коментар