Translate

петък, 20 октомври 2017 г.

СЗО определя ваксинацията срещу грип като най-ефикасната защита от усложненията му



Грипът – сериозна заплаха за хората над 65 г. възраст

В редица европейски държави, вкл. и у нас, се провежда за пета поредна година
информационна кампания за повишаване на осведомеността относно грипа, с инициатор Регионалният офис на СЗО за Европа.
Миналата година в кампанията се включиха 12 държави - България, Хърватия, Естония, Грузия, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Украйна. Във фокуса и бяха здравните работници, които ежедневно са изложени на риск от заразяване.
Тази година целта е повишаване осведомеността относно грипа и усложненията му и разширяване обхвата на ваксинираните сред рисковите групи - възрастни хора, бременни жени, малки деца, хора с хронични заболявания и здравни работници.
Сезонният грип често подценяван и бъркан с обикновената настинка, е потенциално сериозно, а понякога и живото застрашаващо заболяване. Между 5 и 15% от населението страда от грип по време на епидемии, а между 20 и 30% от децата по света се разболяват от грип ежегодно.
По данни на СЗО всяка година от грип боледуват около 3-5 милиона души, а между 250 000 и 600 000 души умират от грипни усложнения ежегодно в световен мащаб (в 90% пневмонии). Въпреки това заплахата към общественото здраве сериозно се подценява. 90% от случаите на смърт от заболявания, свързани с грипа, са при хора над 65 годишна възраст.
Грипът се характеризира с изключително високата си възприемчивост от човека, тъй като се предава по въздушно-капков път. Високата заболеваемост от грип се дължи и на факта, че той се изменя всеки сезон и човешкият организъм не може да си създаде постоянен имунитет. Именно поради това е възможно човек да боледува от грип всяка година.
Много често хора с минимални оплаквания всъщност разпространяват грипните вируси. Повечето здрави възрастни биха могли да заразят други хора един ден преди изява на грипните симптоми и до 5 дни след изява на заболяването.
СЗО определя ваксинацията срещу грип като най-ефикасната защита от грип и като най-ценния инструмент за ограничаване на епидемиите.
Д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина, съобщи на пресконференция, във връзка с Европейската информационна кампания за грипа, че темата за ваксинопрофилактиката е включена и в програмите за продължаващото медицинско обучение на БЛС и НСОПЛБ.
У нас в началото на всеки грипен сезон броят на потърсилите лекарска помощ е около 300 и 350 хиляди души, докато в пиковия период те достигат 700 - 800 хиляди. Но близо още толкова са тези, които не търсят лекар, не ходят на работа и така заразяват околните.
Д-р Цеков призова към по-голяма активност, за да се увеличи обхватът на хората, които се ваксинират с прот5ивогрипни ваксини. Той съобщи, че се работи и над създаването на национална програма за имунопрофилактика на грипа.
Главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев съобщи, че се очаква този сезон да ни атакуват грипните вируси "Мичиган" и "Хонгконг".Той каза:
-Приема се, че само А вируси могат да развият епидемия. През последните години бе доказано, че преди и след него в 30% - 40% от случаите се появяват и вируси от типа B. Част от фирмите приеха този факт и започнаха да произвеждат 4-валентни ваксини срещу двата основни А щама и при 2 щама B. Тези ваксини осигуряват пълен спектър на защита от грип.
Д-р Кунчев развенча три основи мита за противогрипните ваксини, а именно, че те разболяват, че очакванията към тях са неоправдани, тъй като те предпазват от грипните щамове, но не могат да въздействат на  риновирусите и на аденовирусите, с които човек непрекъснато се среща, и че ваксините се произвеждат, за да носят печалби на фармаиндустрията.
Той бе категоричен, че лечението дори и най-неусложнения грип струва поне 5 пъти повече от стойността на ваксината, чиято цена е от порядъка на 10 - 12лв. Припомни, че неваксинираните хора са изложени на риск от сърдечно-съдови усложнения - ендокардит, перикардит, а близо 15% от тях развиват интерстициални пневмонии, които са трудни за диагностициране със слушалка и изискват рентгеново изследване, за да бъдат потвърдени.
Експертите алармираха, че през последните 10 години у нас нивото на имунизация с противогрипни ваксини не е надхвърляло 4% от населението, а за двете последни години дори е налице спад до 2%. И обявиха обхвата на имунизациите като "срамно нисък".
Тази година във фокуса на кампанията са хората над 65-годишна възраст, които са сред най-уязвимите групи, при които рискът от грип е особено голям. Бременните жени са друга високо рискова група. Те трябва да бъдат убедени, че ваксината предпазва тях и детето им в първите месеци след раждането, което има вроден имунитет до 3-4 месечна възраст. Според препоръките на СЗО бебетата между 6 и 59 месеца са по-податливи на инфекцията и те също трябва да се ваксинират.
Д-р Михаил Околийски, експерт в офиса на СЗО за България, съобщи, че е в процес на подготовка  ново двугодишно споразумение за сътрудничество между МЗ и СЗО, в коетоще бъде застъпена и ваксинопрофилактиката.
-Изключително важно е хората да чуят посланията на кампанията, защото грипът може да бъде и смъртоносно заболяване. Щетите от него далеч надхвърлят индивидуалните и имат и икономически последици, подчерта той.
СЗО призовава страните да постигнат имунизационен обхват от 75% във всички възрастови групи и да обърнат много сериозно внимание на възрастните хора, защото при тях протичането обикновено е тежко и води до сериозни усложнения.
Експертите бяха единодушни, че единствено ваксината поставена в началото на сезона - октомври и ноември, осигурява ефективно предпазване от грипната инфекция и призоваха хората да се ваксинират, за да се предпазят от сериозните грипни усложнения.
Защото имунизираните са предпазени, но при ниския процент на имунизации не може да се очаква да се повлияе на обществения имунитет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар