Translate

понеделник, 16 октомври 2017 г.

Ехотерапията да се реимбурсира от НЗОК като амбулаторна процедура



20 жени с фиброаденом на гърдата ще бъдат лекувани безплатно с този авангарден метод

В Университетска болница по ендокринология в София започва безплатно неинвазивно лечение на фиброаденом на млечната жлеза.
Ехотерапията е метод, при който високо интензивни ултразвукови вълни се фокусират само върху фиброаденома. Най-образно казано, чрез термоаблацията клетките се стопяват и на тяхно място се образува цикатрикс – фибротъкан и туморите се смаляват. Ехотерапията в повечето случаи може да замести хирургичната интервенцията. Методът е подходящ за млади (некърмещи) жени. Той е изключително иновативен, авангарден и най-вече щадящ – безболезнен и без странични усложнения. Лечението е от 20 мин. до 11/2 ч., в зависимост от размера на формацията. Ако фиброаднома е много голям по-размер, за да се получи задоволителен ефект методът се прилага повторно, а не е изключено и да се потрети.
Френската компания Theraclion предоставя апарата, в резултат на което 20 жени ще бъдат лекувани безплатно с този авангарден метод.
Проф. д-р Русанка Ковачева, Университетската болница по ендокринология; съобщи, че фиброадном се диагностицира при около 10% от жените.
По думите и у нас единственото лечение на това доброкачествено заболяване на гърдата е хирургичното. Но при него може да има увреда на околния паренхим, отваряне на операцията, вдигане на температура и т. н. По света има и други методи, които не са чак толкова инвазивни, но те у нас не се прилагат. Като реална алтернатива на оперативната интервенция ехотерапията не изисква разрез и следователно не оставя белези и увреждания. Предимството е голямо, защото при хирургично отстраняване остават не само белези по повърхността на кожата – възможно е да бъде засегната и млечната тъкан. Това може да усложни бъдещата диагностика, както и процеса на кърмене.
Опитът й с новаторската технология показва много висока ефективност - при еднократно лечение, обемът на фиброаденома намалява със 72,5% на първата година и със 77,5% две години след лечението. При двукратно лечение, намалението на обема достига до 90,5% на втората година.
Ехотерапия се прилага се при възли на паращитовидната жлеза, на щитовидната жлеза, при тумори на панкреаса, простатата, при миома на матката и при злокачествени образувания на гърдата, но когато не са на лице метастази и заболяването не е в инвазивната си фаза.
Проф. Ковачева съобщи още, че до петата година се проследяват лекуваните жени и се наблюдава свиване на възлите им до над 90%. Но е важно да се уточни, че се прилага метода, след преглед и преценка дали жените са подхдящи за този вид лечение и едва след като е на лице хистологично доказателство, че това е именно фиброаденом.
Има много фактори, които се съблюдават напр. дали образованието не е под алвиолата, разстояние между отделните тумори, разстояние до кожата и т. н. Оперирани пациентки също могат да се възползват от този метод, подчерта тя.
Проф. Сабина Захариева, директор на Университетската болница по ендокринология, акцентира, че този неинвазивен, безопасен и ефективен метод е изключително голямо постижение в лечението, който осигурява едно по-добро качество на живот на пациентките.
Специалистите бяха единодушни, че за да се прилага масово у нас ехотерапията трябва да има клинична пътека за нея (в групата на амбулаторните процедури) и да се реимбурсира от НЗОК. Така напр. във Франция цената на процедурата е 1300 евро, а в Германия тя е малко по-висока.
Дороте Юрие, от Theraclion, компанията разработила иновативната ехотерапия и предоставила апаратурата в България, допълни, че към момента с тяхната апаратура са снабдени 35 лечебни заведения по света. И сподели:
-Ехотерапията се прилага в редица европейски болници, както и в Азия, надяваме се скоро и в САЩ. Миналия месец тя беше включена в здравния пакет на германската полиция, след като вече се реинбурсира от различни здравни фондове в страната. Добрите резултати, до които води терапията при доброкачествените образования ни амбицират още повече. Затова започнахме клинично проучване, което включва комбинацията от ехотерапия и имунотерапия при метастазирал рак на гърдата. Иска ни се да вярваме, че резултатите ще са също толкова добри и нашата иновация ще спасява човешки живот.
Пациентите, които се интересуват от лечение с високофокусиран ултразвук (HIFU), могат да се свържат с екипа на д-р Ковачева на 02 8956221; 0879341879 или като изпратят имейл на адрес: mc.arthendo@gmail.com
Лечението с ехотерапия при проф. д-р Ковачева е безплатно. Тя  има общо над 100 успешни процедури, като 70-80 са при жени с тумор на гърдата.


Няма коментари:

Публикуване на коментар