Translate

неделя, 29 октомври 2017 г.

Комисар Бойко Рановски, началник отдел „Пътна полиция” - гл. дирекция "Национална полиция" в МВР: Българският автомобилен парк е доста остарял



По време на семинар на тема Към Визия Нула жертви от ПТП“ той представи основните насоки в работата на сектор "Пътна полиция" за подобряване на безопасността на движение по пътищата. Сред по-важните от тях са -  въвеждане на нови автоматизирани технически средства за контрол и изграждане на единен център за обработка на нарушенията; развитие на информационните системи на пътната полициа; изпълнение на мерките от Плана за превенция и противодействие на корупцията в системата на МВР и пр.
От думите му стана ясно, че ще прекратява регистрацията на автомобили, за които се установи, че имат сериозни неизправности. А тези с най-сериозни ще бъдат спирани от движение, докато не бъдат отстрани. Това ще стане факт още в началото на следващата година
Заради липса на задължителната застраховка „Гражданска отговорност” досега от движение са спрени над 850 хиляди автомобила. За първите 9 месеца на година са прекратени 11 000 регистрации на автомобили заради шофьори, употребили алкохол или наркотици. Само от началото на годината у нас са станали над 5500 тежки катастрофи. Около 10% от тях са заради техническа неизправност.
Около 50 000 шофьори карат с превишена скорост ежемесечно. Най-много нарушения са заснети в София, Благоевград и Пловдив, а най-малко в Шумен, Монтана и Търговище. Причините са невнимание, разконцентрираност, несъобразяване със знаците и др.
Освен това и състоянието на автопарка оказва съществено влияние върху пътните инциденти, а българския е доста остарял и като възраст и като техническо състояние.
 КАТ няма данни колко от катастрофите заради лошата пътна настилка или други неизправности на пътя. Но от години е се знаят участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия. Липсата на поддръжка на пътя е огромен пропуск в каузата за пътна безопасност.


Няма коментари:

Публикуване на коментар