Translate

сряда, 15 ноември 2017 г.

Стартира национална информационна кампания за повишаване на вниманието към сърдечно-съдовия риск при хората със захарен диабет тип 2




Инициативата е под надслов: „Когато мислиш за своята кръвна захар, помисли и за сърцето си!” и се организира от Българско дружество по ендокринология и фармацевтична компания Boehringer Ingelheim България, с цел да  информира широката общественост за риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания при хората със захарен диабет тип 2.
Кампанията е с национален обхват и ще започне с  разпространение на образователни листовки до пациентите в диагностично-консултативните центрове в София, Варна, Бургас, Плевен, Русе, Стара Загора и Пловдив. Инициативата ще продължи чрез разпространение на информационни материали в пощенските станции в страната, метро станциите в столицата, както и посредством излъчване на информационни клипове в радиото и телевизията.
Захарният диабет е съществен рисков фактор за поява на сърдечно-съдови заболявания. Повишената честота на сърдечно-съдови заболявания при пациентите с диабет се отдава до голяма степен на ускорената коронарна атеросклероза, която се развива в по-ранна възраст и прогресира по-бързо до сърдечно–съдови инциденти, отколкото при хората, които нямат диабет. Доказано е, че приблизително 50% от пациентите с диабет умират от сърдечно-съдово заболяване, а рискът от смърт поради сърдечно-съдови причини е от два до четири пъти по-висок при хората с диабет. Факторите, които се свързват с повишена смъртност сред диабетиците, са мъжкият пол и голямата продължителност на диабета. Диабетът повишава с 2,5 пъти риска от развитие на сърдечна недостатъчност. Рисковите фактори за развитие на сърдечна недостатъчност при пациенти със захарен диабет са артериална хипертония, коронарна болест на сърцето, хипергликемия, хиперинсулинемия и други. Някои традиционни рискови фактори за сърдечно-съдово заболяване при пациенти със захарен диабет са наличие на артериална хипертония, тютюнопушене, затлъстяване хипергликемия и други. 
Захарният диабет тип 2, наричан още неинсулинозависим диабет, е най-често срещаният тип диабет, характерен за зрялата и напреднала възраст, с изразено генетично предразположение. Захарният диабет тип 2 настъпва вследствие отпадане действието на инсулина – инсулинова резистентност. Тя се дължи на дефект на инсулиновите рецептори и пострецепторен дефект, което води до нарушено усвояване на глюкоза от клетките.
Ако заболяването бъде открито навреме и правилно контролирано, се намалява вероятността за допълнителните усложнения и тежките последствия от съпътстващи заболявания, характерни за захарен диабет тип 2. Това може да се случи посредством правилно хранене, умерена  физическа  активност и избор на подходяща терапия. Пациентите трябва да са наясно, че ако страдат от това заболяване, опасността за тях не произтича единствено от нивата на тяхната кръвна захар, но и от поява на сърдечно-съдови заболявания. Затова те трябва да следят редовно своите кръвни показатели и да се грижат информирано за здравето си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар