Translate

сряда, 15 ноември 2017 г.

Диабетът е еквивалент на ССЗ. Високата кръвна захар е само върхът на айсберга

Цветалина Танкова, началник Клиника  по диабетология в Специализираната болница за активно лечение по ендокринология (СБАЛЕ) "Акад. Иван Пенчев" - София:

-Оценката за състоянието на  пациент с диабет2 само на базата на нивото на кръвна захар е отдавна изоставено. Ние ендокринолозите наричаме този подход "глюкоцентричен" и за нас той е минало.Високата кръвна захар е само върхът на айсберга, тъй като освен нея при пациентите с диабет2 се проследява артериалната хипертония, теглото и липидния профил.
Съвременната медицина разглежда диабета като еквивалент на сърдечно-съдово заболяване. Поради това в препоръките за лечение акцентът е поставен върху комплексния, мултифакторен подход - гарантиращ добър контрол на кръвната захар, телесното тегло, нивата на артериалното налягане и на липидите в кръвта. Промяната в стила на живот и комплексният подход на лечение  прибавя години към живота на хората с диабет. Т. е ако се контролират всички съпътстващи рискови фактори се увеличава продължителността на живота.Защото наличието дори само на захарен диабет2, без други заболявания, съкращава човешкия живот с 6 години, а когато човек е преживял миокарден инфаркт или мозъчен инсулт, прогнозата е, че той ще живее с 12 години по-малко, а при наличието и на трите заболявания, продължителността на живота му намалява с 15 години. 
При 10 - 13% от бременните жени, които са имали диабет преди да забременеят е налице риск в рамките на бременността да се проявят усложненията от диабета и да се стигне до прееклампсия. Данните от скрининг направен в началото на годината на 1600 жени показва, че
при 29% от тях е открит гестационен диабет, който продължава до раждането и често след това претърпява обрат. Гестационен диабет обаче се среща при 45% от жените, заченали по метода на асистираната репродукция.
Независимо от типа на диабета по време на бременност лечението е само с инсулин.
Добрата новина е, че страната ни е сред страните, в които пациентите са с най-добър достъп до иновативни терапии при диабета. При избора на лечение специалистите имат богат избор на медикаменти, които повлияват  не само основното заболяване, но и оказват благоприятен ефект върху сърцето и съдовете. 
И с риск да се повторя ще акцентирам отново, че макар честотата на ССЗ сред хората с диабет да намалява през последните десетилетия, тя остава изключително висока в сравнение с хора без диабет. Ето защо, при избор на терапия трябва да се мисли не само за кръвната захар, но и за сърцето на пациента – за контрол на налични ССЗ и рискови фактори. Само с такъв комплексен подход можем да удължим живота на нашите пациенти. При наличие на сърдечно-съдово заболяване трябва да се дава предимство на медикаменти за лечение на диабета с доказан кардиопротективен ефект.

Няма коментари:

Публикуване на коментар