Translate

петък, 24 ноември 2017 г.

Български и европейски хирурзи обменят опит във ВМА



проф. Никола Владов

Военномедицинска академия събра български и европейски хирурзи в рамките на възобновените курсове  по чернодробно-панкреатична хирургия. Тази година темата на курса е Рак на панкреаса – мултидисциплинарен подход при лечението.
Сред специалните гости на откриването на курса бяха заместник-министърът на отбраната генерал-лейтенант Атанас Запрянов, както и други представители на Министерство на отбраната, председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев, акад. Дамян Дамянов и други.
„Ракът на панкреаса вече е сред социалнозначимите заболявания, тъй като броят на пациентите се увеличава. Всяка година в България се регистрират около 1000 души с рак на панкреаса, но за жалост много малко от тях достигат до оперативно лечение”, коментира проф. Никола Владов – началник на Клиника по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология към ВМА и директор на курса.
По думите му, благодарение на мултидисциплинарния подход този процент се увеличава и именно поради това се налага актуализиране и глобализиране на познанията в тази област.
„Не мога да скрия задоволството си, че ВМА за шести път е домакин на такова престижно събитие, като следдипломен курс и то на високотехнологична, изключително тежка тема като панкреатичния карцином”, коментира в приветствието си към участниците полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS – ВРИД началник на ВМА.
Той изказа своята признателност към проф. Владов и екипа му, благодарение на които в курса се включиха именити лектори, признати в европейската и световна хирургия.
„На един от първите курсове преди 10 години ставаше въпрос за конвенционална хирургия при панкреатичния карцином. Сега вече говорим за изключително иновативна и високотехнологична оперативна техника. Радвам се, че в залата има толкова млади хора, които ще могат да черпят познания директно от извора”, заяви още проф. Мутафчийски. 
Според зам.-министър Запрянов, провеждането на този курс е едно признание за ВМА – повод за гордост на Министерство на отбраната.
„За нас ВМА винаги ще си остане важен елемент от отбранителната система, важен орган на здравната ни система и е един от флагманите в развитието на медицинската наука.Бихме желали и другите ни военнообразователни институции да бъдат на такова ниво. Искам да се обърна към курсистите - в армията е много важно да сте на правилното място в правилното време. Мисля, че вие сте на правилното място и в правилното време, което ще ви помогне да повишите квалификацията си”, коментира зам.-министър Запрянов.
Пожелания за успешен курс отправи и председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев. По думите му, с това събитие ясно показваме, че съвременната хирургия не ни е чужда.
Освен лекции, в програмата на курса са включени демонстрации на живо от операционните на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, както и от залите за инвазивна гастроентерология.

Няма коментари:

Публикуване на коментар