Translate

понеделник, 20 ноември 2017 г.

При лечението на рака на белия дроб персонализираният подход е с по-добри резултати



В България ракът на белия дроб е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото при жените. Честотата на рака на белия дроб е 47,9 на 100 000, като тенденциите са заболяването да се подмладява. Въпреки че се среща по-често при мъжете, се наблюдава нарастване на честотата му при жените.
Един от основните проблеми е недостатъчната профилактика и късното диагностициране на заболяването, което е следствие от липсата на симптоми и оплаквания в ранните му стадии. Ранното откриване на рака на белия дроб обикновено се дължи на рентгенови снимки по повод други заболявания. Наличието на симптоми в преобладаващите случаи говори за напреднал стадий - над 70% от пациентите се диагностицират в трети и четвърти стадий на заболяването. Тогава възможностите за лечение са ограничени и основна цел на специалистите става удължаването на живота на пациента.
Д-р Марчела Колева, специалист по медицинска онкология -  Отделение по медицинска онкология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, подчерта, че ракът на белия дроб у нас, а и в световен мащаб, е едно от най-бързо развиващите се заболявания, като обхваща най-много пациенти във възрастовата група 45 - 65 години. В България броят на заболелите бавно, но прогресивно се увеличава с всяка изминала година. Но благодарение на новите възможности за лечение и адекватните терапии все повече пациенти могат да водят качествен живот, въпреки заболяването си, като продължителността на живота им бива увеличена.
Тя акцентира на превенцията и профилактиката и подчерта, че въпреки че голяма част от пациентите са пушачи, замърсяването на въздуха, нездравословният начин на живот и лошият двигателен режим също са причини за възникване на заболяването.
При определянето на терапиите се взема в предвид: в коя рискова група попада пациентът, какъв е видът на тумора и дали организмът на пациента може да понесе най-подходящото за него лечение (дали има съпътстващи заболявания, които биха могли да попречат или самите те да прогресират). Оттук се определят и целите: дали пациентът да се подложи на операция, дали да се намали туморът, за да се пристъпи към хирургична интервенция, да се стартира таргетна или имунотерапия или просто да се действа в посока удължаване на живота в случаите, в които диагнозата е поставена на прекалено късен етап, за да бъде адекватно повлияно заболяването.
Проф. д-р Данаил Петров, началник Клиника по гръдна хирургия, МБАЛББ „Света София“ ЕАД, акцентира, че определянето на стадия на тумора е изключително важно, тъй като всеки сантиметър е от значение и може да е определящ за избора на метода на лечение. Стадирането дава информацията за възможностите за оперативно лечение, химио- и лъчетерапия, предоперативно лечение и т.н. Той сподели от своя опит, че все още има пациенти, които се притесняват от извършването на биопсия, тъй като тя крие рискове от дисеминация, и подчерта, че това се случва при изключително малък брой пациенти, а  рисковете са обосновани, тъй като на база на биопсията се поставя точната диагноза. Той посочи, че взимането на достатъчно материал за биопсия е от изключителна важност, като понякога една биопсия не е достатъчна и в хода на лечение се налага да се прави втора. Причината е, че морфологията на тумора може да се промени и настоящото лечение е възможно да е станало неефективно, а това може да наложи промяна в терапевтичната схема.
При предоперативните биопсии се взима малко количество материал (до 3 мм), което трябва да даде цялата необходима информация за поставянето на точна диагноза, като допълни, че при белия дроб има над 37 форми на белодробен карцином и те трябва да бъдат правилно прецизирани.
Специално внимание беше обърнато на персонализирания подход в лечението на онкологичните заболявания. За част от пациентите с рак на бял дроб има подходящи терапии – т.нар. таргетни, за определянето на които е необходимо да се извърши генетичен тест, който да покаже дали туморът притежава мутации, които го правят подходящ за лечение с таргетна терапия (дали има определени биомаркери). След като се определи генетичният профил, се създава възможност за назначаването на по-ефективно и подходящо за конкретния пациент лечение. Персонализираният подход дава по-добри резултати и води до намаляване на разходите, свързани с терапевтичното лечение, тъй като индивидуалната терапия, определена от конкретните нужди, на практика избягва риска „проба-грешка“. Новост в лечението на рака на бял дроб са и така наречените имунотерапии, при които се стимулира имунната система на организма да се бори с раковите клетки. Специалистите подчертаха, че въпреки че тези терапии се поемат от НЗОК, високоспециализираната диагностика не се реимбурсира и се налага да се заплаща от самия пациент, а понякога и чрез програми за ранен достъп.
Д-р Иван Вецев от Национална пациентска организация (НПО) обяви резултатите от стартирания в края на миналата година проект за подкрепа на пациенти с рак на бял дроб. Неговите цели са: да се повиши обществената информираност относно необходимостта от превенция, да се акцентира върху профилактиката, която би довела до ранно диагностициране и персонализиран подход в лечението, да се осигури високоспециализирана диагностика с цел идентифициране на пациентите, подходящи за прилагането на таргетна терапия.
За близо година по програмата за ранен достъп на НПО (факултет „Рак на белия дроб“ към Университет за пациенти) са включени над 500 пациента, като 35 от тях са с положителен ALK статус, което им дава възможност за прилагането на тергетна терапия.









Няма коментари:

Публикуване на коментар