Translate

четвъртък, 23 ноември 2017 г.

Броят на чужденците лекували се у нас е намалял сериозно в сравнение с миналата година



За първите девет месеца на тази година те са били 26 300, а през 2016 г. - 47 500 души, съобщи Лиляна Арсова, директор на дирекция в Министерството на туризма, при откриването на първата годишна конференция за медицински и здравен туризъм, на тема: „Медицински и здравен туризъм в България – състояние и възможности за развитие“. Организатори на събитието са Министерството на туризма в партньорство с БЛС.
Наредбата на Министерството на туризма за сертифициране на медицинските СПА центрове, СПА центровете, уелнес и таласотерапевтичните центрове, която влезе в сила преди година, е сериозна крачка напред по пътя на регулацията в сектора, посочи тя. По думите й наредбата гарантира високо качество и безопасност на услугите в тях, както и постоянен контрол, осъществяван съвместно от органите на Регионалните здравни инспекции и Министерството на туризма, но по неясни причини нашите болници още не са се ориентирали към създаването на такива структури.
България се нуждае от ясна стратегия за развитие на медицинския туризъм, като най-перспективните клинични области, в които можем да предоставим медицински услуги са офталмология, ортопедия и травматология, естетична и реконструктивна хирургия и дентална медицина, категорични са здравните експерти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар