Translate

неделя, 12 ноември 2017 г.

Стажантската програма на Оргахим привлича младежи от региона



Зам.министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова се срещна със стажантите в компанията 

70% от стажантите на Оргахим АД вече са служители на безсрочни трудови договори по проект „Нова възможност за младежка заетост“, финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, която дава възможност на работодателите да наемат младежи в две основни направления - стажуване и обучение по време на работата.
Оргахим АД е участник в тази програма от 2 години като интересът към програмата е много голям. Тя е шанс за придобиване на професионален опит и практически умения, води до усвояване на знания, трудови навици и опит по придобитата специалност/професия в средното/висшето училище, съответстващи на изискванията на пазара на труда, осигурява реална заетост в реалния бизнес, а не в сивата икономика.
В Оргахим младежите получават не само заплата и осигуровки, но и пълен социален пакет наравно с другите служители – ваучери за храна, допълнително медицинско осигуряване, карти за спорт, подаръчни ваучери, интегрират се във вътрешно-фирмения живот и за изключително кратко време се превръщат в незаменима част от екипа. По време на стажа се дава възможност на служителите да придобият трудов опит, да развият умения за работа в екип и кариерно развитие. На стажантите се зачисляват ментори от компанията, които инвестират време и усилия да им предадат професионални знания и да им покажат тънкостите на професията.
За целия период на действие на проекта „Нова възможност за младежка заетост“ Оргахим АД е сключил 5 договора за заетост за 10 младежи на длъжности: експерт продажби, експерт търговия, експерт логистика, експерт доставки преработваща промишленост, инженер поддръжка, специалист човешки ресурси, финансов контрольор, като със седем от тях след приключване на стажуването са сключени безсрочни договори за последваща заетост. Има три действащи договора към момента, предстои сключване на два нови договора по схема „Младежка заетост“, а по пет подадени и одобрени заявки върви подбор на младежи.
„За нас националната програма „Нова възможност за младежка заетост“ е идеалният инструмент за осигуряване на мост между образованието и бизнеса, по който да минат младежите по пътя на своята професионална реализация,“ каза Венцислава Петрова, мениджър „Човешки ресурси“ на Оргахим АД.
Зам.министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова посети Оргахим АД, като част от двудневната ѝ работна визита в Русе по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Присъстваха и Изпълнителния директор на Агенцията по заетостa Драгомир Николов, Директора на регионалната служба по заетостта и други представители на местното Бюро по труда.
От началото на програмния период през 2014 год. досега, на територията на област Русе са инвестирани в знания, умения и социални услуги общо 14 милиона лв. „Община Русе и общините в областта, са едни от добрите ни партньори, по отношение на социалните дейности. Те предлагат изключително качествено развитие на социалните услуги, което дава своите резултати, от гледна точка на по-добрия живот на хората в региона“ – каза зам.-министър Русинова, като допълни, че Русе е един от градовете, в които безработицата е рекордно ниска.
36.5% от висшистите в България живеят в гъсто населени градове като София, Варна и Бургас според данни на Евростат от 2016г. В селските райони живеят едва 7,8% от хората с висше образование, докато средното за ЕС ниво е 19,5%. Колкото по-малък е градът, толкова по-трудно е за младите хора да намерят реализация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар