Translate

неделя, 12 ноември 2017 г.

Метаболитният синдром увеличава пет пъти риска от диабет, дори ако човек няма отклонение на кръвната захар

А хората със затлъстяване, дори без наличие на никакви други рискови фактори, 4 пъти по-често отключват диабет, съобщи проф. д-р Цветалина Танкова, началник на Клиниката по диабетология в Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология "Акад. Ив. Пенчев".
Според данните на СЗО през 2015 г. болни от диабет са  422 млн. души – 8,5% от възрастното население (над 18 години) в света. Повече от 600 млн. души (13%) в света са със затлъстяване и 1,9 млрд. души (39%) са с наднормено тегло. 
У нас над 500 000 са диабетно болните. Предиабет е обратим, но трябва да се оцени рискът от диабет и да се направи промяна в начина на живот на пациента и това трябва да стане под медицински контрол. Изключително важно е да се търси предиабет и диабет при хора дори и с един рисков фактор. У нас има медикаменти, с които вече се контролира не само кръвната захар, но и теглото.Само този комплексен подход може да удължи живота на тези болни, бе категорична проф.Танкова.
-60%, ако не и повече от нашите болни имат метаболитен синдром. Това е вече пандемия. Метаболитният синдром е свързан със стреса. Той е световен проблем - засяга голям брой хора, като рискът нараства с възрастта и наднорменото тегло. Голяма част от изследванията сочат, че заболеваемостта в САЩ и Европа е при повече от 25% от населението. Над 65% от смъртността, включително и в България, е вследствие на сърдечносъдови заболявания, като основната причина за тях е именно метаболитният синдром. Понякога зад него могат да се крият и други сериозни заболявания например надбъбречни тумори. Добрата новина е, че метаболитният синдром може да претърпи пълно обратно развитие с подходящо лечение и здравословен начин на живот включващ хранителен режим, каза проф. д-р Сабина Захариева, директор на болницата, по време на представянето на първия у нас сайт за метаболитен
синдром.
Мисията на сайта е да обърне внимание върху това състояние, което засяга между 20 и 25% от населението в световен мащаб и поставя хиляди българи във висок риск от сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет и преждевременна смърт.
Онлайн платформата съдържа кратка, точна, достоверна информация от професионална лекарска гледна точка, базирана на медицина на доказателствата.Сайтът съдържа два канала с информация - за лекари и за пациенти.
Координаторът на екипа на сайта д-р Ралица Робева подчерта, че още от средата на миналия век става ясно, че една част от пациентите със затлъстяване, които имат отчетливо изразен риск от сърдечносъдови заболявания и отчетливо изразен риск от преждевременна смъртност. Установено е, че при тези хора няколко типа заболявания протичат заедно, а не се развиват самостоятелно. Става въпрос за комбинирано нарушение, както на мастната, така и на въглехидратната обмяна, с развитието на предиабетни или диабетни нарушения.
Също така при тези пациенти има нарушения на обмяната на пикочната киселина, развива се т.нар. атерогенната дислипидемия, която директно води до развитие на атеросклероза, задължително имат хипертония, повишен риск от тромбоза и повишена честота от някои видове ракови заболявания.
„С течение на времето като свързващо звено при метаболитния синдром се посочва наличието на инсулинова резистентност т. е панкреасът на тези хора произвежда много по-голямо количество инсулин, отколкото е необходимо. Разбира се инсулиновата резистентност е тясно свързана с висцериалното затлъстяване. Висцериалната мастна тъкан е важен ендокринен орган, който произвежда голямо количество хормони. Чисто практически е много по-трудно да се измери инсулиновата резистентност и затова се използват сурогатни маркери като обиколката на талията. Благодарение на сайта пациентите ще могат сами да се диагностицират чрез тест за самооценка и да осъзнаят, че имат нужда от помощ. За нас е много добре, че през сайта пациентите могат да ни задават въпроси и можем да поддържаме обратна връзка“, допълни тя.
Дефиницията за метаболитен синдром е доста опростена и включва 5 елемента - обиколка на талията над определени размери, нива на добрия холестерол, нива на триглицеридите, нива на кръвната захар и артериалното налягане. 
При съответното лечение и спазване на правилен хранителен режим метаболитният синдром може да претърпи пълно обратно развитие, стига навреме да бъдат взети мерки.
Инсулиновата резистентност и метаболитният синдром като цяло са голям проблем и за бъдещите майки, тъй като може да им попречи да забременеят или да износят плода, обясни доц. Еленкова, началник на I –ва Клиника по хипоталамо-хипофизни надбъбречни и гонадни заболявания. Освен това съществува връзка между теглото на новороденото и риска от развитие на диабет. Има голяма вероятност жени, които са родили бебета с тегло над 4 кг. да развият захарен диабет тип 2. Риск от метаболитен синдром има и за бебетата с поднормено тегло (под 2,5 кг.).
Специалистите обърнаха внимание и на затлъстяването при децата. Според последни данни, всяко трето дете в Европа е с наднормено тегло. В България 220 хил. деца са  с наднормено тегло и 66% са със затлъстяване.
Начините за справяне с метаболитния синдром са вътрешната мотивация, физическата активност, балансираното хранене и консултацията с правилния лекар-специалист.
Лекарите бяха единодушни обаче, че нормалното тегло не е критерий, че човек е здрав.






Няма коментари:

Публикуване на коментар