Translate

понеделник, 13 ноември 2017 г.

ХОББ - обикновено се открива на късен етап


Болестта убива годишно повече хора, отколкото ракът на гърдата и ракът на белия дроб, взети заедно


Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е сериозно, често срещано респираторно заболяване, ограничаващо притока на въздух до белите дробове, причиняващо възпаление и увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища. В резултат на това се затруднява дишането. ХОББ засяга  милиони хора в световен мащаб. 
У нас, по екстраполирани данни, се предполага, че страдащите са над половин милион души.
Болестта обикновено се открива на късен етап и повечето заболели започват лечение едва когато са настъпили необратими промени в дробовете им.
Само в Европа от ХОББ умират 300 000 души годишно т .е. заболяването убива  повече хора, отколкото ракът на гърдата и ракът на белия дроб, взети заедно. Прогнозата е към 2030 година болестта да бъде втора причина за смърт в света.
Във връзка със социалната и здравна тежест на заболяването и предстоящия Световен ден за борба с ХОББ – 16-ти ноември, Александровска болница организира безплатно изследване на основните показатели на дишането и измерване капацитета на белите дробове на всички желаещи, съобщават от лечебното заведение. Спирометрията и пулсоксиметрията ще се проведат на 16-ти ноември от 11 ч до 14 ч. Клиничен психолог ще бъде на разположение на пациенти с ХОББ за психодиагностика чрез интервю с цел преодоляване на депресията в тежките стадии на заболяването.

Няма коментари:

Публикуване на коментар