Translate

неделя, 12 ноември 2017 г.

Symbiartic - Молекулярната биология като изкуство



Еднакви ли сме всички под кожата си? Какъв е ландшафтът на микроскопичния свят вътре в нас? Красиво ли е това, което може да се види само с окото на науката? Symbiartic е една необичайна изложба, която създава точка на пресичане между научни феномени и артистичната им интерпретация. Нарича се SciArt – изкуство, вдъхновено от фундаменталната наука, което пресъздава вечната жажда на човека да вникне в природата на собственото си съществуване.
Изложбата Symbiartic: изкуство чрез наука съпътства второто издание на International Biomedical Congress Sofia. Тя ще се състои от 17 до 19 ноември в София Тех Парк и ще представи оригинални творби от всички сфери на визуалните изкуства, вдъхновени от любовта към науката. Сред участниците са Киндра Крик, внучка на известния британски учен и откривател на структурата на ДНК – Франсис Крик, скулпторът Ангел Петков, Райна Тасева, докторът на неврологичните науки Грег Дън, Джулия Бънтейн – художник, вдъхновен от невронауката, директор на SciArt Center и главен редактор на SciArt Magazine, артистът- патоанатом Елен Ханауер и др.
Сред основните цели на изложбата е разработването на мултидисциплинарна платформа, която да осъществи диалог между изкуството и науката. Идеята е да се популяризират значими успехи в българската наука, да се привлече вниманието на широката общественост към необходимостта от финансиране на фундаментални научни изследвания, както и да се стимулира провеждането на повече научно-артистични проекти.
В изложбата ще се включат световноизвестни имена от сферата на SciArt – изкуството. Сред тях е Валерия Н-Георг – български артист, получил международно признание за монотипните си гел творби, представящи взаимовръзката между физическите измерения на човешкото тяло и метафизичните предели на човешкия дух. Главният й интерес е насочен към неврологията. В произведенията си тя използва фрагменти от анатомията, за да представи невидимото съществуване в тялото.
Киндра Крик е мултимедиен артист с множество интернационални изложения, както и с постоянна колекция в LMB в Кеймбридж, Англия. Тя е внучка на известния британски учен Франсис Крик – откривател на структурата на ДНК. Вдъхновена от него, Киндра създава серията „Церебрална дива природа”. В нея изследва как познанията ни за себе си и за околната среда са неразривно свързани като променящи се пейзажи, трансформирани от процеса на научното откритие.
Джулия Бънтейн е директор на SciArt Center и главен редактор на SciArt Magazine. Тя е художник, вдъхновен от невронауката. Има изложения в Амхърст, Ню Йорк, Балтимор, Сиатъл, Медисън, Принстън, Лондон, Торонто, Кнокке и други. Нейната серия “Територии” представя серия от картографски карти, които размиват линията между познатото, картата, непознатото и територията. Докато учи патоанатомия преди 25 години, Елен Ханауер започва да вижда човешкото тяло по съвсем различен начин. “Под кожата си всички сме еднакви – няма предубеждения и предразсъдъци, нито полови различия, расизъм и социален статус”, казва тя и създава лазерно изрязани анатомични мандали, описващи какво ни обединява и какво се случва, когато успеем да погледнем един на друг без повърхностни класификации.
Грег Дън ще се включи в изложбата със серията “Невронни заплитания в Червено и Виолетово” – своевременно въведение на невронауката в света на азиатското изкуство.
Българският скулптор Ангел Петков ще представи футуристични творби, които използват техническата мисъл като основен извор на вдъхновение за движение в триизмерното пространство. Николай Божилов е носител на престижната награда „Златна игла“ за мода в България. Два пъти е избиран за „Млад дизайнер на годината“. Той ще се участва в събитието с капсулната колекция “INSECTIC”, която изследва формите, текстурите и цветовете при едни от най-дребните представители на животинския свят и ги редуцира в дрехи за съвременния дамски гардероб.
Доц. Георги Милошев и доц. Милена Георгиева са утвърдени български учени, участници в множество национални и международни проекти с научна, социална и популяризаторска насоченост. Заедно със специалиста по биоестетика и философия на технологиите д-р Невена Иванова, те са основният двигател зад сдружението за биоизкуство, гражданска наука и отворен биокод “Symbiomatter: лаборатория за експериментални изкуства”, което е първото по рода си в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар