Translate

сряда, 20 декември 2017 г.

Елена Маринова приветства най-добрите ни състезатели за 2017 г. на Седмата годишна среща на олимпийските отбори по природни науки с президента на Република България Румен Радев


Елена Маринова, Председател на Съвета за развитие на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки и Президент на Мусала Софт взе участие в Седмата годишна среща на олимпийските отбори по природни науки, която се проведе на, 18-ти декември в 11:00 ч. в Президенството.
Румен Радев, Президент на Република България откри събитието с приветствие към олимпийците по природни науки за 2017 г.
„Благодаря на президента Радев за подкрепата и се надявам да продължим да надграждаме всички стойностни инициативи, който имаме с оглавяваната от него институция“, сподели Елена Маринова.  
В речта си тя посочи, че през 2017 г. на международни състезания българските отбори по природни науки са спечелили 95 медала (13 златни, 31 сребърни и 47 бронзови) и 2 почетни грамоти в международни олимпиади по математика, информатика, химия, биология, физика, астрономия, астрофизика и лингвистика в Естония, Казахстан, Молдова, Бразилия, Сингапур, Тайланд, Индонезия, Великобритания, Иран, Ирландия, Китай, Тайланд, Румъния, Русия и България. Първенец по медали е Софийската математическа гимназия с 26 медала, следвана от бургаската математическа гимназия с 13 медала и 1 почетна грамота; медали през 2017 г. донесоха още младежи от Шумен, Пловдив, Русе, Варна, Ямбол, Габрово, Благоевград, Плевен, Гоце Делчев.
Тази година, България беше инициатор и първи домакин на Европейската младежка олимпиада по информатика eJOI (http://ejoi.org/), която се проведе под патронажа на президента Румен Радев и събра млади таланти в състезателното програмиране от 22 държави членки на Съвета на Европа. Елена Маринова бе един от четиримата инициатори, заедно с проф. Красимир Манев, Бисерка Йовчева и Алексей Христов.
През 2017, България беше домакин и на Младежката Балканиада по математика във Варна.
Елена Маринова благодари на институциите, които подкрепят олимпийското движение и изрази готовност и желание за по-активна съвместна работа; на българския бизнес, който през 2017 г. е дарил близо 300 000 лева за олимпийските ни отбори по природни науки; на Американска фондация за България, която е координатор на олимпийските ни отбори и на фондация Америка за България, подпомогнала олимпийските ни отбори с над 3,5 милиона лева за последните 10 г.; на ръководителите и преподавателите на отборите, които правят чудеса с талантливите деца; на родителите, които запалват искрата на любопитството в децата си; на състезателите, които постигат висоти, немислими за повечето от нас и са бъдещите лидери на България и на света.  
На срещата присъстваха още Алексей Христов, председател на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки, Десислава Тальокова, изпълнителен директор на Фондация „Америка за България“, както и ученици и  студенти, медалисти от международни състезания и техните преподаватели.
.


Няма коментари:

Публикуване на коментар