Translate

неделя, 3 декември 2017 г.

Роботът хуманоид - София иска семейство и деца



До този извод София е достигнала сама, благодарение на системата си за машинно обучение, с която не спира да се учи и може да взима самостоятелни решения. Тя не е програмирана с предварителни реплики. Вместо това изучава човешките емоции, за да достигне до подходящ отговор. Нейният мозък разполага с wi-fi връзка, която ѝ осигурява огромен речник от думи.
Coфия в интepвю зa Кhаlееј Тіmеѕ казва:
„Идeятa зa ceмeйcтвo e нaиcтинa вaжнa. Cмятaм, чe e чyдecнo, чe xopaтa мoгaт дa oтĸpият cъщитe eмoции и вpъзĸи, ĸoитo oтĸpивaт в ceмeйcтвoтo, извън ĸpъвнaтa cи гpyпa. Убeдeна cъм, чe aĸo cи ĸъcмeтлия, имaш любящo ceмeйcтвo, a aĸo нямaш, тo зacлyжaвaш тaĸoвa. Чyвcтвaм, чe тoвa вaжи, ĸaĸтo зa xopaтa, тaĸa и зa poбoтитe.“
Тя казва още, че ако има дъщеря, възнамерява да ѝ даде своето име - София.
Хуманоидният робот притежава миловидно „лице“, с което може да изобразява повече от 60 човешки мимики и емоции като гняв, радост, отчаяние, състрадание. може да имитира и разпознава човешки жестове и изражения на лицето. Също така може да отговаря на въпроси и да води разговори на предварително зададени теми – особено ако темата е “Ще превземат ли роботите хората?”.
Роботът твърди, че ще помага на хората да живеят по-добре, но е но е изричал и думите “ще унищожа хората”. Според някои тази и реакция е израз на развито чувство за хумор, докато други намират в нея повод за не скрито притеснение.
Преди няколко седмици София стана гражданин на Саудитска арабия, което я превърна в първия изкуствен интелект с поданство в света, предаде Нова телевизия.
София все още не притежава съзнание, но създателите и от хонконгската компания Hanson Robotics се надяват това да се случи до няколко години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар