Translate

събота, 16 декември 2017 г.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев: Няма да остане нито един пациент без осигурено лечение



„Днес отново чух обвинения за дискриминация, за нехуманно отношение, неща, с които аз не мога да се съглася. Още веднъж повтарям, че няма да остане нито един пациент, който да има нужда от лечение и то да не му бъде осигурено“, категоричен беше министър Кирил Ананиев по повод повторното гласуване на текстове от Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г., във връзка с ветото на Президента. Здравният министър отново повтори обещанието си, че ако дадена молекула се предлага в една трета от страните членки на ЕС, т.е. в 9 държави, то България ще бъде десетата, която ще я осигури на своите пациенти.
„От новите, общо 32 молекули има алтернатива за лечението с 27 от тях, която е на високо, съвременно европейско равнище. За останалите ще търсим възможност за осигуряване на средства по различни пътища, включително и по реда на състрадателната употреба, чрез осигуряване на медикаментите от производителите. Нито един гражданин няма да остане без лечение“, коментира министърът на здравеопазването пред журналисти по време на днешната здравна комисия.
Кирил Ананиев обясни, че още от влизането си в здравно министерство той и екипът му работят по новата Национална здравна карта. Министърът вече е изпратил писма до всички институции да номинират членове, които да влязат в комисиите по изготвяне на областните здравни карти. На тези комисии ще бъде възложено в кратки срокове да подготвят предложенията си за Националната здравна карта, тъй като те вече имат началната база – отменената от ВАС карта.
Идеята на Министерството на здравеопазването е до три месеца окончателният вариант на здравната карта да е готов, т.е. преди подписването на Националния рамков договор за 2018 г. и тя да функционира като инструмент за сключването на договори между изпълнителите на медицинска помощ и здравната каса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар