Translate

събота, 9 декември 2017 г.

National Geographic с премиера на минисериала в три части Даян Фоси



Тайни в мъглата“, включващ личните разкази на Фоси, представени с гласа на Сигорни Уийвър

Тайни в мъглата” предлага интимен поглед към живота и завета на легендарната изследователка на примати 32 години след нейното жестоко убийство. Сериалът се излъчи премиерно по National Geographic в България на 7 декември от 21:55 часа и бе показан в общо 171 държави и на 45 езика в цял свят.
Сериалът е изпълнен с личните наблюдения на Фоси, записани в дневниците и и озвучени от Сигорни Уийвър, която има специална връзка с Фоси. Уийвър печели „Златен глобус“ и е номинирана за „Оскар“ за въплъщението си в образа на изследователката във филма от 1988 г. „Горили в мъглата“. Уийвър неслучайно е избрана да предаде личните мисли и чувства на Фоси. Признатият кино режисьор, продуцент и сценарист Джеймс Марш е изпълнителен продуцент на сериала. През 2008 Марш режисира „Човек върху жица“, документалният филм, носител на „Оскар“, разказващ историята на Филип Пти, който прекосява разстоянието между Кулите близнаци в Ню Йорк върху жица. Марш е отговорен и за филма от 2015 „Теорията на всичко“, номиниран за „Златен глобус“ и „Оскар“, който е посветен на физика Стивън Хокинг и неговите отношения със съпругата му.
През декември на 1966 г. Даян Фоси напуска Съединените щати, за да се отправи към Африка, където започва да изследва горилите. Докато е в централноафриканската държава Руанда Фоси се влюбва в този животински вид и посвещава живота си на опазването му. Тя се превръща в международна икона и уважаван приматолог, като непрестанно се бори срещу посегателствата на бракониерите. Тази борба вероятно е и причината тя да загуби живота си, въпреки че обстоятелствата около убийството и остават неясни.
Премиерните епизоди включват: 
Момичето с горилите - 7 декември, от 21:55 часа
В изолирана планинска местност в Руанда викове на ужас прорязват сутрешната мъгла. На зазоряване на 27 декември 1985 г. Даян Фоси, едно от големите имена в опазването на дивата природа, е открита мъртва, брутално убита с мачете. Световноизвестната икона се е борила за спасяването на планинската горила от изчезване, но си е създала и опасни врагове, които вероятно са отнели живота и.
Тъмната страна на планината - 14 декември, от 21:55 часа
След като любимата горила на Даян Фоси е съсечена и здравето и се влошава, сър Дейвид Атънбъроу отива в Руанда, за да заснеме горилите. Резултатът е едно от най-ценените телевизионни преживявания с животни в дивата природа. Заради битките и с правителството на Руанда, обаче, Фоси е принудена да се завърне в САЩ. През този период Фоси пише „Горили в мъглата“ и се превръща в световна знаменитост.
Убийство в планината - 21 декември, от 21:55 часа
Изследователят на горили Уейн МакГуаяр е признат за виновен за убийството на Даян Фоси, след като повърхностното разследване от страна на полицията в Руанда не успява да предостави почти никакви факти за разкриване на мистерията. МакГуаяр успява да напусне страната преди да бъде арестуван. На процеса за убийството МакГуаяр получава доживотна присъда в негово отсъствие. Оттогава той живее с последствията от съдебното решение. Наистина ли я е убил или е жертва на несправедливост вече 32 години? И ако не е той, тогава кой?



Няма коментари:

Публикуване на коментар