Translate

сряда, 1 февруари 2017 г.

Д-р Димитър Петров се връща на поста подуправител на НЗОК



Той ще бъде назначен, след като управителят на касата д-р Глинка Комитов отстрани досегашния подуправител Иванка Кръстева. Тя бе спрягана като доверен кадър на бившия здравен министър д-р Петър Москов и преди да отиде в касата, работеше в правния екип на министерството.
Публична тайна бе, че д-р Комитов и Кръстева не успяват да намерят общ език в работата. Двамата никога не се появяваха на едни и същи публични събития, а касата бе представлявана предимно от Кръстева. Д-р Петров има богат опит в НЗОК, бил е и директор на институцията. Той подаде оставка през септември 2015 г., като обясни по-късно мотивите си: "заради непреодолими различия с политиката, водена от министъра на здравеопазването Петър Москов, която се опитва да наложи върху здравната каса“.
Тогава той каза, че решението е взето по взаимно съгласие. Конкретният повод бе споразумение между касата и фармацевтичните фирми, което д-р Москов въведе и с което д-р Петров не беше съгласен. Той предупреди, че чрез споразумението се облагодетелстват няколко фирми и че ще отпаднат големи групи пациенти, както и че предстои връщане на административните бюджети в болниците.

fakti.bg

Столичните квартали с най-мръсен въздух са „Павлово” и „Хиподрума”



Повече от пет пъти над нормата са били фините прахови частици в някои райони на София и Пловдив през изминалото денонощие на 30. 01. 2017г.
Това сочат данните от ежедневния бюлетин на Изпълнителната агенция по околна среда за 31.01. т. г.
В столичния квартал "Хиподрума" превишението е 5,45 пъти, а в Павлово - 5,09. В "Надежда" превишението на фините прахови частици е 4,9 пъти, в "Дружба" - 4,78 пъти, а в "Младост" - 4,19 пъти. В "Хиподрума", "Павлово" и "Младост" има и превишение на азотния диоксид във въздуха между един и 1,15 пъти. В пловдивския квартал "Тракия" фините прахови частици са били 5,23 пъти над нормата, а в центъра на Перник - 4,16 пъти.
В района е отбелязано и превишение на азотния диоксид с 1,2 пъти. Превишение на фините прахови частици над два пъти има и в Благоевград (3,16), Горна Оряховица (2,99), Видин (2,87), Плевен (2,75) и в димитровградския квартал "Раковски" (2,71).
„Разработва се програма за управление на качеството на въздуха 2016-2020 година. В настоящата програма сме разработили конкретни мерки. На база на метеорологичните условия вече ще имаме 48 часа напред прогноза дали да очакваме увеличаване на фините прахови частици”, коментира Йоана Христова, зам.-кмет по екология към Столична община.
На 31.01. 2017г сутрин множество емблематични паметници в София осъмнаха с противогази и послания срещу замърсяването на въздуха.Акцията е на неправителствената организация „Спаси София”, заедно с артиста Ивайло Христов.
„Целта ни е отново да насочим вниманието към опасния проблем със замърсяването, чиито жертви са над 700 души годишно само в столицата. През изминалия уикенд, фините прахови частици достигнаха отново пикови стойности от над 400μg/m3”, коментираха във Facebook от „Спаси София”.

Снимка: economy.bg

В Киев се роди третото бебе в света с ДНК от трима различни родители, заченато ин витро



Става въпрос за усъвършенствана технология за ин витро оплождане, която се използва за пръв път, съобщи д-р Валери Зукин, директор на специализирана клиника в Киев. Детето е заченато с ДНК на майката и бащата, които не могат да имат деца и на жена – донор на яйцеклетка посредством технология, наречена „пронуклеарен трансфер"(PNT), предаде БГНЕС.
Майката е здрава жена на 34 години, която в продължение на 15 години е правила неуспешни опити за забременяване, включително и ин витро. За да се избегнат в максимална степен тежки митохондриални болести при ин витро оплождането, предавани изключително от жените, учените от години разработват различни техники за ин витро оплождане от трима родители – баща, ядро на яйцеклетката и яйцеклетка без ядро от жената - донор, пише 24 часа.
PNT се състои в това да се вземе ядро от яйцеклетката на бъдещата майка, което може да има засегнати митохондрии и да се оплоди със сперма от бащата, а след това да се пренесе в здрава донорска яйцеклетка, на която предварително е извадено ядрото. Така се получава оплоден овоцит, съдържащ генетичните характеристики на двамата родители, но също така и митохондриално ДНК от жена-донор. Сред това оплодената яйцеклетка се имплантира в матката на майката, както се прави при оплождане ин витро.
Момченцето, родено в Киев, се смята за третото бебе с „трима родители“, след раждането на първото такова бебе в Мексико през 2016г., при което бе използвана различна технология. Експертите обаче са предпазливи по отношение на използването на тази техника при случаи на безплодие и подчертават, че тя трябва да бъде използвана само при засилен риск от предаване на генетична аномалия.

Фирма „БУЛФАРМА“ със сертификат за инвестиция клас А от Българска агенция за инвестиции


Д-р Михайл Тиков (от ляво)  и Стамен Янев

На официална церемония изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев връчи сертификати за инвестиция клас А по реда на Закона за насърчаване на инвестициите /ЗНИ/. Сред фирмите носители на сертификата бе „БУЛФАРМА“ ООД- един от най-големите инвеститори в страната в сектор здравеопазване. Отличието получи собственикът на фирмата д-р Михаил Тиков за проекта „Преустройство и надстройка на болнична аптека в болнични отделения и „топла връзка“ между ДКЦ „Пълмед“ и УМБАЛ „Пълмед“, който ще се реализира в гр.Пловдив. Общият размер на инвестицията възлиза на 3 800 000 млн.лв.
„БУЛФАРМА“ е фирма с 20-годишна история, която стартира с основна дейност дистрибуция на лекарства на едро за българския и международен пазар. От 2000г. „БУЛФАРМА“ ООД инвестира в областта на здравеопазването като  същата година прави първата в България приватизация на публично здравно заведение в гр. Пазарджик. Оттогава досега фирмата чрез приватизация и собствено изграждане е създала 6 болници и 7 поликлиники на територията на цялата страна. Най-голямата от 6-те болници е „УМБАЛ Софиямед“.
През 2013г. и 2014г. „БУЛФАРМА“ печели престижното национално отличие “Инвеститор на годината“.

НПО и Главна дирекция „Национална полиция“ ще си сътрудничат с цел превенция и борба с корупцията в сферата на здравеопазването



Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) се нарежда сред многото други институции, с които НПО работи за подобряване качеството на предоставяното медицинско обслужване, в това число и в защита правата на българските пациенти при неправомерно поискани средства за лечение.
Сътрудничеството между НПО и ГДНП, чрез платформата за пациентска удовлетвореност „Здравен отзив“ ще даде възможността постъпващи през портала сигнали за корупция директно да бъдат препращани към ГДНП, която от своя страна ще предприема действия по компетентност. Основният стремеж е към улесняване комуникацията между пациентите и институциите с цел стимулиране на гражданската активност, за подобряване качеството на предоставяното здравно обслужване, борба със злоупотребите в системата на здравеопазването и пр.
Платформата „Здравен отзив“ дава възможност на пациентите да подават сигнали във връзка различни неуредици (санитарно-хигиенни условия, неетично отношение, нерегламентирани плащания, дискриминация и прочее) и да споделят цялостния си опит от българската здравна система. В същото време дейността на комисия „Здравеопазване“ към ГДНП е насочена към противодействие на престъпления в сферата на здравеопазването - при наличие на сигнали за извършвани закононарушения от служители в Министерство на здравеопазването, второстепенните разпоредители с бюджетни средства и лечебните заведения, те биват насочвани към съответните структурни звена на МВР за извършване на проверка.
Порталът за пациентска удовлетвореност „Здравен отзив“ бе официално представен през месец октомври м.г.
До момента в платформата „Здравен отзив“ са публикувани резултатите от проверки по няколко десетки сигнала, подадени в НПО през текущата година, а други са в изчакване на отговор по компетентност от съответните институции.


Първата “бионик” котка в България



Ветеринари от Централната ветеринарна клиника извършиха успешно първата по рода си операция в България по поставяне на протези на котка 


Пух, десетмесечен котарак, загубил задните си крайници в инцидент с автомобил, получи нов шанс за живот след революционна операция, извършена успешно за първи път у нас от български ветеринарен лекар. Функцията на крайниците на Пух бе възстановена след две интервенции и сложен рехабилитационен процес, продължил 3 месеца. Иновативната високотехнологична операция, извършена от Д-р Владислав Златинов (Централна ветеринарна клиника - София), включва костно вграждане на титаниеви импланти, към които се прикрепват специално изработени външни протези. Този метод за протезиране (Intraosseus Transcutaneous Amputee Prosthesis-ITAP) е все още в процес на разработване и е прилаган рутинно само в два ветеринарни центъра по света. Интересното в случая е, че първоначалният опит на най-изявения иноватор – проф. Ноел Фицпатрик (Великобритания), въвел този метод във ветеринарната медицина, бива използван дори за подобрение и на методите, прилагани в хуманната медицина. Това е рядък случай, в който постижение във ветеринарната медицина помага в развитието на съответната област на хуманните специалисти.
„Трогателната история на Пух, завършила с щастлив край, ще даде надежда на други пациенти“, сподели д-р Златинов и разказва, че е стартирал дългосрочен проект за развитие и подобрение на техниката за протезиране при животните. „Вече оперирахме други две котки и едно куче (чрез ITAP метода), които са в процес на възстановяване. Индикациите за протезиране са тежки травми или злокачествени образувания по крайниците – доскоро третирани единствено с ампутация. Иновативната терапия би спасила функцията на крайника, а в ситуацията на Пух и живота на пациентите“, допълва той. Проектът е благородно подкрепен от Let’s Adopt Bulgaria, организация за защита на животните и Ортовет Медикъл, единствената българска фирма за производство на протези за животни.

 


Над 150 души от Ловеч се интересуват от работа в Тракия икономическа зона и преместване в Пловдив



Срещата бе първата от стратегическата инициатива „Информационни дни на кариерата“ за привличане на кадри от региони с висока безработица за най-големите работодатели от Тракия икономическа зона /ТИЗ/ в района на Пловдив.
Огромният интерес към събитието ясно показа, че българинът е готов за трудова миграция, отчетоха организаторите от JobTiger. Инициативата е подкрепена от „Клъстер Тракия икономическа зона“, община Пловдив и фондация „Тръст за социална алтернатива“.
Представители на Сенсата Технолоджис България, АББ България, Кауфланд България, Либхер Хаусгерете – Марица и Биомашиностроене презентираха свободните си позиции и изискванията към тях. Компаниите търсят работници с образование от основно до висше. След представянето всеки от кандидатите можеше да се срещне с работодателите, да остави автобиография или да проведе предварително интервю.
Следващите срещи са в:
28 януари (събота) – Сливен //Читалище "Зора", 10:00 - 13:00
04 февруари (събота) – Стамболийски //Читалище "Н. Й. Вапцаров", 10:00 - 13:00
10 февруари (петък) – Монтана //хотел "Огоста", 17:00 - 20:00
11 февруари (събота) – Бяла Слатина //Читалище "Развитие-1892", 10:00 - 13:00
Организаторите от JobTiger ще проведат подготвителни срещи, както в градовете на „Информационните дни на кариерата“, така и в близки населени места: Перущица, Кричим, Лом, Кнежа, Койнаре, Криводол и Мизия. От близките общини, в които е имало подготвителни срещи, има предвиден автобусен транспорт в деня на събитието.
Повече информация за програмата и списък на свободни работни места в Тракия икономическа зона можете да намерите на официалната страница на инициативата: plovdiv.careerdays.bg/

Новият Бранд Мениджър за марките DEVIN Минерална и DEVIN Air е Христо Кенански

Той има бакалавърска степен по Мениджмънт и Маркетинг от Royal Holloway University of London, Великобритания. Голяма част от професионалния си опит придобива в Хенкел, като през последните две години е заемал позицията Бранд Мениджър за Централна и Източна Европа. Владее отлично английски език и има интереси в областта на дигиталната реклама и разработването на нови продукти.
Христо Кенански се присъединява към екипа на фирма DEVIN на позицията Бранд Мениджър за марките DEVIN Минерална и DEVIN Air и ще отговаря за представянето и развитието на двата бранда на българския пазар.
Освен това ще управлява рекламните и промоционални активности на двете марки, а също така ще е отговорен за присъствието им в дигиталното пространство. Сред неговите основни приоритети ще бъде и разработването на нови подходи в маркетинг стратегията на брандовете.


Книгата „Васил Левски. Факти и фикции“ разбулва мистериите около Апостола



Веселин Игнатов: Не поп Кръстю е предателят на Дякона

Кой предаде Левски? Поп Кръстьо, Димитър Общи или някой трети? Къде е гробът на Дякона?


В навечерието на 144-та годишнина от обесването на Апостола на свободата получаваме нова възможност да се отърсим от оковите на заблудите и да прозрем цялата истината за неговата личност – от люлката до гроба. Сред множеството разнопосочни следи, които авторът подхваща, истината лъсва, подплатена с факти и документи, изровени измежду тонове от свидетелства на очевидци, неизвестни страници на държавните архиви и трупани с годините исторически трудове.
Най-иконичната фигура в българския хронопис тревожи народната памет почти век и половина след смъртта си. Възхваляван или обругаван, Васил Левски е многократно и без свян използван за всевъзможни демагогски каузи и само истината може да сложи край на това.
В премиерното издание „Васил Левски. Факти и фикции“, на историка Веселин Игнатов, което е на книжния пазар с логото на издателство „Милениум, старателно и добросъвестно са изследвани всички сведения, без да манипулира читателя, изкупва историческата ни гузност и възкресява вярата, че не сме робско стадо и народ от предатели.
Фактите, изложени в нея красноречиво убеждават, че не поп Кръстю или Димитър Общи са предали Левски, който се оказва, че не е роден през наложената в общественото съзнание 1873 г., а през 1840-а. Приписваните му любови не са действителни и реално не знаем нищо за романтичните му преживявания, но не защото ги е нямало, а тъй като не разполагаме със сведения за това.
Авторът преосмисля всеки популярен или малко известен детайл от биографията на Дякона и го изчиства от мистификациите.
 

 

Лепа Брена ВИП гост на турнира на АТP Garanti Koza Sofia Оpen




Балканската звезда идва специално за да гледа на живо най-добрия български тенисист Григор Димитров

Лепа Брена лети до България специално заради Григор Димитров, това потвърдиха мениджърите на певицата.
Иконата на сръбската музика ще бъде на ВИП ложата, от където ще гледа отблизо мача на българския тенисист в зала „Арена Аремеец” на 8 февруари 2017г.
Певицата е истинска почитателка на добрия тенис, а Григор Димитров е един от любимците й, освен сръбския тенисист Новак Джокович.
„Следя тенис кариерата на Григор Димитров. Той е отличен тенисист, който занапред ще прогресира все повече. Турнирът ще бъде изключително интересен и имам желание да гледам Григор Димитров на живо и да дам своята подкрепа”, сподели Лепа Брена.
С подкрепата си към българския тенисист Григор Димитров, певицата засвидетелства и своето уважение към страната, българския дух и публика.
Известната сръбска звезда обича България и има зад гърба си редица успешни концерти в страната ни. Българската публика винаги е уважавала нейните изяви. Заради обичта на българската публика към нея, певицата организира единствения си за 2017 г. концерт в България. Тази година, на 8 април  предстои Мега концерта на Лепа Брена в гр. Пловдив, зала „Колодрум”.

За най-романтичния празник – Свети Валентин изненадай любимия човек с музика и очила KWIAT




По традиция за най-романтичния празник в годината – Свети Валентин – KWIAT дават възможност на влюбените да изразят по артистичен начин своите чувства към половинката
си и да я зарадват с красив подарък. Тази година можете да изненадате любимия човек с музика и очила.
Всеки, който запише видео послание към любимия човек, докато свири на музикален инструмент и/или пее, ще има възможност да спечели очила за себе си и за половинката си по случай празника на влюбените. За да участвате в играта, трябва да качите видеото в профила си във Фейсбук, да отбележите страницата на KWIAT в публикацията си с @KWIAT и да направите публикацията си публична, за да достигне тя до организаторите. Видеото не трябва да бъде по-дълго от 10 минути.
Авторите на трите най-оригинални музикални видео послания ще бъдат наградени с очила по избор и за празника на влюбените три двойки ще спечелят общо 6 чифта очила KWIAT. Играта започва на 01.02.2017 г. и приключва на 08.02.2017 г., а победителите ще бъдат обявени на 09.02.2017 в 15:00 часа. Имената на печелившите ще бъдат публикувани на официалната Фейсбук страница на KWIAT, а представител на фирмата ще се свърже с тях, за да получат подаръците си преди празника. Харесайте своята  награда тук: http://kwiat.bg/sunglasses-bg
В месеца на любовта KWIAT също така подарява пет дни, в които всеки може да избере слънчеви очила и/или диоптрични рамки на половин цена. Специалното предложение е валидно само веднъж в годината за дните 10, 11, 12, 13 и 14-ти февруари, а местата са над 150 оптики в България или онлайн платформата www.kwiat.bg.





вторник, 31 януари 2017 г.

Служебният вицепремиер и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев ще ръководи заседанията на Националния съвет за тристранно сътрудничество



Това реши служебното правителство на своето първо заседание. Заседанията на на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) по правило се ръководят от вицепремиер и досега тази функция изпълняваше Томислав Дончев.
Сега постът председател се поема от Семерджиев, в чийто ресор са социалните политики. Министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев сменя предшественика си Зорница Русинова. НСТС е съвещателна структура към Министерския съвет, включваща представители на правителството и национално представителните работодателски организации и синдикатите. В него се консултират промените в нормативната уредба, свързани с трудовото законодателство и жизненото равнище.

actualno.com

Служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев подхваща последната обществена поръчка за ваксините на д-р Петър Москов



Самата поръчка е за “доставка на ваксини за извършване на задължителни и целеви имунизации и реимунизации, биопродукти за извършване на постекспозиционна профилактика и технически средства за приложението им за 2017 г.”. Документацията за стартирането на процедурата е подписана от заместника на Москов – д-р Адам Персенски на 25 януари т. г.
-Още в събота екипът беше свикан и установихме действително, че тази поръчка е обявена в последния ден преди служебният кабинет да встъпи в длъжност. Разпоредих се да се изучи много внимателно материята по тръжното досие, особено количествените показатели на поръчката с ваксини, защото имаме казуси от минали години, които не бих желал да допускаме занапред.
Очевидно ваксините, които предстои да бъдат доставени по този търг, ще бъдат доставени, но ще бъдат за текущата 2017 г.
Ще се стреми с екипа си да намери такъв механизъм, че поръчките за ваксините да се направят за две години напред, за да има тригодишна перспектива така, че да нямаме недостиг следващата година, защото един и същи казус се повтаря вече няколко години. За някои от ваксините сроковете за поръчка варират между 24 и 36 месеца и това е причината да търсим механизъм да ангажираме количества и за бъдещи периоди от време, а не само за текущата година, коментира д-р Семерджиев.
Той коментира още и въпроса, свързан с отмяната на търговския статут на болниците, повдигнат по време на отчета на д-р Петър Москов в края на миналата седмица, като определи подобно твърдение за необмислена спекулация.
„Търговският статут на болниците въобще не провокира тяхната медицинска дейност“, категоричен бе той и обясни, че ако се мине на идеята болниците да бъдат публични дружества, това означава те да се превърнат към МЗ или към общините като второстепенен разпоредител на бюджетни средства, а това според него би отменило здравното осигуряване в България.

Бившият здравен министър д-р Таня Андреева: Ще следя промените, които д-р Семерджиев ще направи



„Д-р Илко Семерджиев беше човекът, който инициира реформата за здраве навремето и това как тя трябва да завърши. Надявам се той да си е направил анализ тогава на случващото се и сега да му е по-лесно да оправи недостатъците. В тази система се изискват много промени, за да работи тя по-добре. Само д-р Семерджиев знае как трябва да приключи реформата в здравеопазването”, каза Андреева за служебния министър в предаването на БТВ „Лице в лице”.
„Ще следя с огромен интерес промените, които д-р Семерджиев ще направи, въпреки че знам колко е трудно да постигне резултат в рамките на няколко месеца. Светът и големите реформи са за смелите. Ако в тези месеци той докаже, че това е правилният път и положи основите на промяната, без съмнение всеки следващ министър би го продължил”, допълни тя.
По повод твърденията на бившия здравен министър д-р Петър Москов, че системата за пръстова идентификация в болниците е спестила много пари на държавата, д-р Андреева каза, че дълбоко се съмнява в това.
„Срокът, в който работи този идентификатор беше кратък. Смятам, че тази промяна (пръстовият отпечатък) трябва да се премахне, защото дори в Европа няма такава система”, каза тя.

Служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев : Прекратяването на договорния процес в здравеопазването, е голяма грешка - ще работим да го възстановим



-Здравната система трябва да гарантира на хората свободен избор на лекар и лечебно заведение. Обръщаме посоката, пациентът ще бъде в центъра на здравната система. Пациентът има право на този избор, където отиде той, там ще плаща касата, съответно държавата. Това е основа, на която аз и моят екип държим, каза той пред БНР.
Според д-р Семерджиев договорният процес между НЗОК и БЛС е ключов.
-Във всяка демократична държава интересите се балансират чрез договори. Аз и моят екип смятаме, че прекратяването на договорния процес в здравеопазването, е голяма грешка и една от основните ни задачи ще бъде да го възстановим. В здравеопазването държавата има своето място и то е в общественото здравеопазване. В лечебното здравеопазване има специално учредена за това институция и това е НЗОК, която в диалог с лекарите намира най-добрите модели за поведение за лекарите и за техните пациенти, защото лекар и пациент са едно и трябва да бъдат и двете страни доволни в това, което правят, каза още той.
Д-р Семерджиев се обърна към лекарите - "Бъдете спокойни, вашият глас отново ще се чуе. Ще работим с колективния ум на колегията. Ще се работи повече със съсловните и с гражданските организации. Всичко добро ще бъде запазено и надградено. Със сигурност ще намерим и грешки и ако има такива то те ще бъдат отстранени.
Ние, с д-р Москов изповядваме различни философски възгледи за здравеопазването, и това предполага сериозни промени... така че това ще се случи, но при всички случаи във всеки момент не може да бъде пречка това, да си комуникираме, за да си продължим да работим в полза на здравеопазването и най-вече да могат пациентите да се чувстват сигурни."

Служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев обеща пълен анализ на здравната система до края на следващата работна седмица



-До следващия петък ще направим пълен анализ на здравната система. Вече работим по въпроса и разполагаме с повече вътрешна информация. Една седмица ще ни бъде достатъчна, за да дадем всички отговори на обществото, включително и за пръстовите отпечатъци. През следващите няколко месеца, докато съм служебен министър, ще демонстрираме, че изпълнителната власт се подчинява на закона. Ние, като екип в Министерски съвет, се придържаме към това да възстановяваме справедливостта там, където е нарушена.
И най-вероятно другата седмица в петък на обяд, ще обявим пресконференция, на която ще кажем какво сме намерили, какво надграждаме, какво променяме и какво отменяме, подчерта д-р Семерджиев.

Служебният министър по здравеопазване д-р Илко Семерджиев: Целта ми ще бъде здравната система да се успокои



Публикацията е от официалния фейсбук профил на д-р Илко Семерджиев

Скъпи приятели,
 
Благодаря ви за поздравленията, добрите думи и доброто отношение!
Уверявам ви, че ще направя всичко възможно, за да оправдая доверието ви. Зная, че във вербалното пространство на политиката лъжата често е на въоръжение и затова държа да кажа следното – от мен очаквайте респект към фактите, максимално възможната обективност и служба в обществен интерес. Зная, че при липсата на законодателен орган е много трудно да се направят значими промени в здравната система, но все пак могат да бъдат възстановени някои баланси, както и да бъдат поправени някои грешки.
Целта ми ще бъде здравната система да се успокои; нормативният хаос да бъде намален; колегите да получат по-предвидима среда, за да могат да планират живота си, а хората да могат да разчитат повече на тях и на здравеопазването като цяло.
Съзнавам, че въпреки късия срок очакванията към мен ще бъдат големи и ще дам всичко от себе си, за да постигна подобрения. В едноседмичен срок ще вляза в документалната и фактическа информация за здравната система, след което ще оповестя завареното и ще очертая параметрите на решенията, с които биха могли да се постигнат подобрения.
Ще се наложи да работя и в други области на социалната политика, но вярвам, че ще мога в МЗ да формирам добър екип, който ще се грижи за изпълнението на решенията. Сигурен съм, че макар и за няколко месеца ще постигнем възможното, за да отчетем напредък и да оставим здравеопазването и държавата в по-добро състояние.

Илко Семерджиев

Бившият зам.здравен министър д-р Ваньо Шарков: Не всеки министър на здравеопазването е правил реформи



Имаше хора, които предпочитаха нищо да не правят. Имаше и ситуации, в които се правеха много тежки недоразумения, като това да се издаде наредба, с която младите български
лекари, които току-що са завършили да си плащат за да могат да специализират в България. Едно от първите неща, които променихме. Никога не сме коментирали някой от нашите предшественици или пък тези, които идват след нас. Всеки, който е влизал в това министерство се надявам е имал намерението да промени нещата към по-добро.
Той е категоричен, че през изминалите две години са заработили клинични пътеки, които са много полезни за пациентите. 
-Поне през тези две години заработи програмата за майчино детско здравеопазване, което преди нас не беше финансирано. Броя на лекарите, които напускат България намалява. В крайна сметка фактите показват, че пациентите, които преди пътуваха за Турция, така наречения тъжен керван, вече получават необходимата медицинска грижа, заради внесената апаратура в страната и заради това, че каста от миналата година финансира радиохирургията.За първи път имаме финансиране по клинични пътеки за продължително лечение, имаме финансиране по клинични пътеки за палиативни грижи. Има още неща, които могат да бъдат направени. Същото беше и при инсултите, но вече имаме клинична пътека за продължително лечение след инсулт. Пациентът може да влезе и по тази пътека, която включва и физиотерапевтични процедури.
През последните две години всички видове империи ни отвръщаха на удара. Подготвихме почвата обаче за централизираната обществена поръчка за лекарствата, защото разликата между цените беше голяма. Ако някой иска да отмени въвеждането й, ще трябва много добре да се мотивира.
Искахме да въведем допълнителен пакет, с който всички необходими медицински изделия да се заплащат от НЗОК.
Не успяхме да го направим заради фактора време. Имаше и съпротива, но ние показахме, че не се влияем от това


БНТ

Бившият здравен министър д-р Петър Москов: Целта ни бе връщането на системата от търговския към медицинския модел





-В кодекса на самураите пише, че единственото, което остава след нас, е гордостта в очите на децата ни докато говорят за нас. С тези думи д-р Москов обобщи свършеното от него на поста по време на двете години начело на МЗ.
По време на отчетната си пресконференция каза:
- Поставихме си за цел да върнем държавността, правилата, ефективните механизми на контрол – и до голяма степен успяхме. В тази връзка ние придвижвахме през цялото време системата от един абсолютно порочен, сгрешен, неработещ никъде по света модел, посветен на бизнеса и на търговския интерес, към модел, посветен на интереса на пациента, което всъщност е и финансовият интерес на лекаря, и доста стъпки направихме в тази посока.
За тези две години в здравната сфера имаше прозрачност, смисленост и отговорност. Парите отидоха не в нечий джоб, а за обществения интерес. Пътят за промяна е с носене на отговорност, а не с речи.
 Оставяме системата в баланс. И в сферата на лекарствената политика, и на държавата, и на касата, и в сферата на регулирането на вихрещия по търговски цели болничен пазар ние направихме важните и смислените стъпки, а оттук нататък системата има параметрите, в които може да се развива по начин, по който се развива една добра европейска система, тоест със задържан и отстоян баланс между бизнес интересите на индустрията и публичния интерес на държавата. Защото тези две години в сектора имаше силна държава.
Ако има някакво различие между мен и обявения служебен министър на здравеопазването то е, че аз твърдя и го правим две години, че системата на здравеопазване трябва да излезе от търговския и печалбарски характер и трябва да се върне към смисъла си – към медицината, към смисъла на здравеопазване и към интереса на пациентите, от което се случва и благосъстоянието на лекарите. Това да се разрушават контролните механизми на държавата, да няма силна държава в тези сектори, е абсолютно погрешна политика.
Целта на пръстовия отпечатък е електронна идентификация, чиято цел беше да осветлим финансовите потоци. Това е изсветляване на парите. И с едно няма да се примиря -нашето мафиотизирано общество без правила ще бъде принудено цял живот да отговаря на въпроса кой, а въпросът е защо. Само във властта може да защитават и реализират идеи, и то със стъпките, които са възможни. Сигурно е обаче, че ако искаш радикални промени и си без мнозинство, ти знаеш, че отиваш дотам, докъдето можеш А ако излезеш от системата, нищо не правиш.
Д-р Москов отново отчете успешно свършена работа по отношение на лекарствената политика, по отношение на направленията, както и по отношение на болничната помощ.
-Всяка една от големите български болници, държавни, многопрофилни и университетски, в текущ план за тази година има повече приходи, отколкото разходи, заяви той, допълни, че резултатът от действието на пръстовия идентификатор е увеличаване на приходите на болниците и акцентира, че държавата трябва да плати дълговете им. Те са в размер на 400 млн. лв. и могат да бъдат погасени в рамките на мандата на следващия здравен министър, подчерта той.
Д-р Москов каза още:
-Каквито и контролни механизми да приема НЗОК, те са обречени на частичен успех или ще затруднят работата на лечебните заведения, ако няма ясно остойностяване на медицинската дейност. Възнаграждението на лекаря трябва да бъде разделено от стойността на лечението, медикаменти, консумативи, изследвания в различните видове болници и да бъде съобразено с нивото на болницата, в която се полага. Защото една е цената на лечението в болница, която поддържа тежка апаратура, кръвна банка, 24 часа дежурен екип и т. н., друга - в една малка болница.Заплащането на медицинския труд зависи от качеството му. Това е стъпката, която ще промени отвратителната зависимост от количеството пациенти и търговския интерес. В МЗ достигнахме до доста напреднал етап при изработването на остойностяването, но не ни достигна времето за да завършим остойностяването.
Няма държава в ЕС, в която възнаграждението на лекар да е процент от стойността на лечението, което провежда. Това не е екарисаж. Нито е шивашка фабрика, в която заплатата на шивачката се определя от изработеното на ишлеме. Лекарската професия не може да бъде третирана по този начин. Това е част от промяната на философията. Философията на търговеца срещу философията на лекаря, който търси системно решаване на проблемите на други хора.
От думите му стана ясно, че най-много се гордее с факта, че е успял да наложи ефективни механизми за контрол в системата. Сред основните си грешки д-р Москов посочи невъзможността да осигури политическо мнозинство, което да подкрепи идеите му за реформи в системата. В заключение министърът изтъкна, че основната му цел на този пост е била да върне държавността в сектора чрез налагане на правила.

NIVEA успешно продължава грижата си за семейството и през 2017 г



Козметичният бранд дари 41.836,20 лв НА SOS Детски селища България

Марка №1 в грижата за кожата, за втора поредна година, подкрепя развитието и израстването на деца, лишени от родителска грижа и деца в риск да загубят закрилата на своите родители.
Гери Турийска
Кампанията в подкрепа на сдружение SOS Детски селища България помага на повече български деца да имат приказното детство, което заслужават. Това е успешно продължение на традицията на NIVEA в отношението към грижата за семейството.
Тази година 41 836, 20 лв. са събраните средства от проведената благотворителна кампания „Приказни моменти на грижа“, в подкрепа на сдружение SOS Детски селища България, срещу събраните през м. г. – 36 хил.лв.
Козметичният бранд даряваше на SOS Детски селища България по 0,30 стотинки от всеки закупен продукт от лимитираната серия NIVEA Crème с вече познатите приказни герои – Тео, Мая, Зайо и Феята, които отново донесоха много усмивки и приятни емоции на малки и големи. Към любимия крем в синя кутийка в търговската мрежа се предлагаше и комплект от книжки с приказки: „Тео и Зайо си правят състезание“, „Мая и феята отиват на плаж“, „Тео и Зайо строят къща“ и „Мая и феята подреждат стаята“.
NIVEA предостави възможност на своите приятели да се включат в инициативата, като сами напишат кратка, позитивна приказка, посветена на грижата, обичта и семейството. Участниците трябваше да публикуват приказките си във Facebook със специално създадения за кампанията хаштаг #ПриказнаСиняГрижа. Инициативата за написване на детска приказка предизвика истински интерес у приятелите на марката и само за един месец те надхвърлиха 100.
Едни от първите публикувани приказки бяха тези на посланиците на инициативата - Рафи, Дивна, Деси Добрева, Играта, Мона Недева, Гери Турийска, Башар Рахал, Силвия Лулчева, Василена Винченцо, Rudi Duli Muden MC & KukuSfeff, както и много журналисти и блогъри.
Част от тях са обединени в специално създадена за децата от SOS Детски селища България книжка, озаглавена с името на кампанията - „Приказни моменти на грижа”. Една от историите в нея е написана от едно вече пораснало дете на SOS детските селища България - Пламен Траянов. А илюстрациите в книжката са дело на самите деца от SOS приемните семейства в София, Перник и Трявна.
На специално събитие, по повод финализирането на кампанията, авторите Василена Винченцо и Гери Турийска получиха своите книжки.
По време на него Цветомира Сарлова, Мениджър звено търговски маркетинг на NIVEA България, обяви постигнатите резултати и връчи чек с дарителската сума на Ивайло Гюров, Директор фондонабиране и комуникации на SOS Детски селища България. 
Сарлова сподели ,че е изключително щастлива, че за втора поредна година даряват на децата от SOS Детски селища България грижа, усмивки и приказни моменти. Благодари за огромната подкрепа, получена от всички приятели и изрази надежда, че тази инициатива, превърнала се в традиция ще бележи все по-големи успехи.
От своя страна Гюров също благодаря на представителите на NIVEA за това, което правят те и сподели, че то е от изключително важно за тях.
-Това е един модел на партньорство, който е различен, защото чрез него стигаме до сърцата на повече хора. Стигаме до една промяна в нагласата на хората към дарителството, каза в заключение той.