Translate

понеделник, 27 февруари 2017 г.

Маги Бадер засенчи Мис Великобритания на Бала на топмоделите



В рокля с огромно деколте и закачлива цепка новата Мис Плеймейт прикова погледите върху себе си по време на тазгодишния Бал на топмоделите, организиран от Евгени Минчев. Светският корифей бе избрал именно Маги за своя дама на бала и изборът му определено бе посрещнат с голямо въодушевление и възторг  от всички присъстващи гости. На събитието бе и носителката на титлата Мис Великобритания, която стоеше скромно и се усмихваше, за разлика от нашенката, която общуваше с всички гости и се забавляваше на макс.
В разгара на вечерта двете миски се сприятелили и шумно разказвали една на други интересни случки от живота си, а британската красавица останала очарована от непринуденото и приятелско отношения на Маги.

4 милиона лева повече акцизи влизат в държавната хазна през 2016 г. от пивоварния сектор



 Пивоварният бранш продължава активно да работи и да инвестира в общите си инициативи за социална отговорност



Съюзът на пивоварите в България (СПБ) отчете това на годишното си Общо събрание. По данни на Агенция Митници постъпленията от акциз за бира през изминалата година са 81,3 милиона лева, което е с 5% повече спрямо 2015 г. Приходите от ДДС са 60 млн. лева.
Пивоварите отбелязват активен инвестиционен процес, ръст в продажбите на бира, устойчива работната заетост, силни информационни кампании в подкрепа на модерната бирена култура, изпълнени ангажименти за социална отговорност и защита на потребителите.
През 2016 г. капиталовите инвестиции на СПБ са близо 43 мил. лв. Парите са вложени в модернизиране и изграждане на нови производствени, складови и лабораторни помещения, финализиране окомплектоването на инсталации за анаеробно пречистване на отпадни води, изграждане на климатизационни системи, нови производствени апарати и IT оборудване; автоматизирани системи за бутилиране и етикетиране на готовата продукция.
През 2016 г. членовете на СПБ – ”Болярка - ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, „Загорка” АД, „Каменица” АД, „Карлсберг България” АД и „Ломско пиво” АД общо са реализирали 5 181 000 хектолитра бира, което е с 2,5% повече от продажбите им през 2015 г. Портфолиото е обогатено с марките - Болярка Радлер, Столично пейл бок, Каменица Старо пиво, Staropramen Dark, Плевен пиво, Пиринско Младо пиво, Grimbergen launch.  Освен тези 7 нови продукта пивоварните компании са позиционирали на пазара над 30 нови опаковки и разфасовки бира, което означава  хиляди левове инвестиции за обновената гама от бутилки, кенове, етикети и капачки.
Запазват се тенденциите за намаляване на дела на продажбите в РЕТ бутилки, който за 2016 г. е 57,5% (срещу 60% през 2015 г) и увеличаване на дела на кеновете - 13%. Стабилни остават нивата на продажбите в стъклени бутилки  - 24% и на наливното пиво (кегове) с 5,5%. В сравнение с 2015 г. лек ръст от 4% беше отчетен при експорта на бира. Традиционно около 93% от консумираното в страната пиво се осигурява от членуващите в СПБ пивоварни.
„Реализираните от членовете на СПБ количества бира през 2016 г. са най-високите за последните 8 години. Продажбите се доближават до обемите им от 2007 и 2008 г., които бяха едни от най-успешните за бранша. Тогава бяха отчетени 5,3 млн. хектолитра бира продажби на членовете на СПБ, но при действащи към онзи момент 9 пивоварни. Постигнатите през 2016 г. резултати показват, че процесите на българския бирен пазар са идентични с общоевропейските и индустрията като цяло бележи устойчиво развитие. Пивото като висококачествен натурален продукт продължава да привлича все повече консуматори, а откриването на нови малки и  микро пивоварни  стимулира развитието на категорията с разнообразие от различни стилове и асортименти бира“, коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на сдружението.
На Общото събрание на СПБ беше отчетено, че освен за своето бизнес развитие пивоварният бранш продължава активно да работи и да инвестира в общите си инициативи за социална отговорност. Във фокуса на вниманието са основните дългосрочни проекти, реализирани под егидата на СПБ в тази сфера: кампанията “Спортът е по-добрият начин децата да пораснат”, която има за цел да насърчава и подкрепя масовия спорт като алтернатива и превенция на експериментирането с алкохол от лица под 18 години, развитието на система за саморегулация на търговските комуникации и изпълнението на общоевропейския доброволен ангажимент на индустрията за представяне на енергийната стойност и хранителното съдържанието на марките бира.
През 2017 г. продължава и информационната кампания за качествата на категорията и ефекта от умерената консумация на бира. Амбицията на всички български пивовари е отново да завоюват първите места с добрите си практики в общоевропейските инициативи на индустрията и да запазят водещите си позиции по отношение на репутацията на бранша и категорията.

Световния ден на редките болести – 28 февруари ще бъде отбелязан едновременно в 17 града





Европейската пациентска платформа EURORDIS стартира тази инициатива през 2008 г. с цел да запознае обществеността в Европейския съюз с проблема „редки болести“ (РБ).
В страните членки на ЕС под РБ се разбира състояние или заболяване, което се проявява при по-малко от 1 на 2000 души. В Европа около 30 милиона души страдат от някоя от откритите вече РБ, като много от тях са деца, а в световен мащаб засегнатите са близо 350 милиона.
Според международни проучвания, около 5% от населението на Стария континент е засегнато или ще бъде засегнато в определен момент от РБ. За България, чието население е около 7 500 000 по данни от 2004 година, популацията на пациенти с редки заболявания се очаква да бъде 400 000 – 450 000 човека.
В 80% от случаите тези болести са генетично обусловени, а в останалите са резултат на инфекции (бактериални или вирусни), алергии, фактори на околната среда и др.
Само 5% от известните на медицината близо 7000 редки заболявания подлежат на лечение – за останалите се прилага поддържаща терапия, която значително повишава качеството и продължителността на живота на пациентите.
Заради недостатъчните научни познания по темата и липсата на натрупани количествени данни, РБ често са трудни за диагностициране и съответно за лечение. В продължение на години, дори десетилетия, пациентите живеят без правилна диагноза, като през цялото това време страдат физически от усложнения и психологически от това, че никой не може да им постави диагноза.
Единственото решение са научните изследвания в тази област, които дават надежда както на страдащите от РБ по света, така и на техните семейства.
Именно затова мотото на тазгодишния Международен ден на хората с РБ, който ще бъде честван в над 100 страни (ЕС, САЩ, Китай, Япония, Канада, Австралия, Бразилия и др.) е „Научните изследвания дават безгранични възможности“. На 28 февруари стотици пациентски организации по целия свят ще апелират да се увеличат инвестициите в научни разработки и опитът на отделните държави да бъде споделян, така че да бъде спасен живота на страдащите от РБ.
Научните изследвания могат да доведат до идентификация на непознати до момента заболявания и до увеличаване на разбирането на съществуващите болести. Така лекарите ще могат да поставят правилната диагноза и да предоставят на пациентите нужната за тях информация относно заболяването им. Проучванията в областта са и предпоставката за откриването на иновативни медикаменти, които да облекчат състоянието на пациентите или напълно да излекуват болестта им.
У нас Световният ден на редките болести ще бъде отбелязан едновременно в 17 града (Сандански, Сливен, Стара Загора, Бургас, Шумен, Русе, Велинград, Ракитово, Варна, Кюстендил, Харманли, Симеоновград, Враца, Радомир, Плевен, Пловдив, София) с традиционен ритуал: вдигане на ръце и пускане на балони на надеждата, които символизират РБ.

Проф. Асен Балтов бе вписан като изпълнителен директор на „Пирогов“



Агенцията по вписванията официално вписа днес новия изпълнителен директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов. Заявлението за вписването му беше подадено на 22.02. и към него бе прикрепена цялата документация, изисквана от Търговския закон, Закона за лечебните заведения, Правилника за управление на търговските дружества с държавно участие и Наредба 9, касаеща придобитата квалификация по здравен мениджмънт.
Проф. Балтов е получил такава квалификация преди влизането в сила на Параграф 3 от ПЗР на Наредба 9/26.06.2000 г. Той е преминал обучение, организирано от Министерството на здравеопазването, включващо хорариум от 240 учебни часа с придобити умения в областта на болничното управление и болничните информационни системи. Тъй като през 2010 година към Наредбата са добавени нови текстове, Агенцията по вписванията първоначално не е взела предвид редакцията на Параграф 3 към датата, на която проф. Асен Балтов е придобил своята квалификация.
След изясняването на фактите и удостоверяването на всички документи, Агенцията вписа професор Балтов като изпълнителен директор на „Пирогов“.
МЗ отправя апел към медиите да се съобразяват с официалните източници на информация и да не вменяват на министерството изявления и коментари, които не са били огласени чрез прессъобщение или на пресконференция.

Снимка:УМБАЛСМ "Пирогов"



Д-р Юлиян Йорданов, зам. председател на БЛС: Младите лекари ще могат да работят с НЗОК по време на специализацията си



„Това, което успяхме да постигнем в преговорите по НРД 2017 е, че младите лекари – специализанти и докторанти, ще могат да работят по клиничните пътеки. Това ще се случва под контрола на специалист, който има договор НЗОК. С промяната специализантите и докторантите ще могат да подписват и оперативни протоколи. Проблемът е поставян на дневен ред години наред, но едва сега намира решение, след като предложението ни бе прието от НЗОК. Това е много важно, защото години наред, когато тези хора се явяваха на изпит за специалност, като например хирурзите, им се изискваха определен брой извършени операции. В същото време те нямаха възможност да ги осъществят, защото, ако се впишат като оператори в протокола, касата няма да заплати съответната клинична пътека”, разясни д-р Йорданов.

Лекарите, които годишно напускат България, се равняват на 90% от студентите, завършващи медицина



Лекарите у нас застаряват. Повече от половината от тях са над 55 години, а 30% - над 60-те. Данните са цитирани в последния доклад на Европейската комисия (ЕК)  за макроикономическите дисбаланси на страната ни през 2017г.
Въпреки че съотношението между лекарите спрямо населението у нас остава сравнително високо в сравнение с други европейски държави, емиграцията им, съчетана със застаряването на тези, които остават в страната, създава големи диспропорции по отношение, както на обезпечеността с кадри в отделни области на медицината, така и в цели региони. Особено съществен е кадровият дефицит при медицинските сестри у нас, предупреждават от ЕК.
Сред останалите сериозни проблеми за сектора са ограничен достъп до здравеопазване, недостатъчно финансиране и като цяло слаби резултати по отношение на здравните показатели. 
Според ЕК публичните разходи за здравеопазване остават много ниски и покриват едва 51.6% от общите разходи за здраве при средно за ЕС 76.2%. Това води до нисък достъп до здравеопазване - само 88% от населението е обхванато от общественото здравно осигуряване (при ромите процентът е едва 45), което "компрометира ефикасността на системата", се казва в доклада на ЕК.
"Неефективната здравна система може би допринася за едно от най-високите нива на смъртност в България. Продължителността на живота също е сред най-ниските в ЕС.
Определени райони в страната изпитват и затруднения с достъпа до лекарства", се казва още в доклада. 
Всичко това „поддържа“ значително по-голям брой население лишено от здравни услуги поради цена, разстояние или време за чакане за тях, в сравнение с пациентите от други страни от ЕС.
"Системата за социалните трансфери е ограничена от ниска адекватност и покритие. България има една от най-малко ефективните социални системи в ЕС и едно от най-ниските нива на социални трансфери", коментират от Брюксел.
Според анализа критериите за получаване на социални помощи са твърде рестриктивни, което оставя много бедни семейства без подкрепа.
Заключенията по отношение на здравната и социалната политика, както и на пазара на труда остават тежки, а от страната ни се очаква да предприеме стъпки за отстраняване на натрупаните проблеми. 

Снимка: Invest News

.

Съоснователите на софтуерната компания Chaos Group - Петър Митев и Владимир Койлазов разрастват екипа си в България



 Компанията търси специалисти, които ще имат възможността да работят над технологиите, използвани при създаване на специалните ефекти на филми като Game Of Thrones и Iron Man

Софтуерната българска компания Chaos Group е световен лидер в технологиите, свързани с компютърна графика, които помагат на творци и дизайнери да фотореалистични изображения, неразличими от реалността, както и анимации и виртуална реалност, подходящи за дизайн, телевизия и игрални филми. Освен в киното софтуерната програма V-Ray се използва и в архитектурата, дизайна, автомобилната индустрия и др.
Компанията се специализира в областта на рендъринг на физически обекти и симулационен софтуер, който ежедневно бива използван от най-добрите дизайнерски студиа, архитектурни фирми, рекламни агенции и компании за визуални ефекти по цял свят.
Изпълнителният директор и съосновател на Chaos Group Петър Митев обяви, че наградата е голямо отличие, което говори за качеството на техния софтуерен продукт.
„Вдигнахме летвата твърде високо. Това означава, че оттук нататък ще работим още, и още, и още много по-добре. Ние не преставаме да се развиваме и да разкриваме нови хоризонти в индустрията за визуализация”, каза той.
По думите му компанията ще търси нови специалисти за екипа си в България.
„В момента екипът ни в България наброява над 200 души. Продължаваме да търсим нови специалисти от различни сфери – освен програмисти, към екипа прибавяме  продуктови мениджъри, 3D специалисти, специалисти по осигуряване на качеството, хора с мениджърски опит за управление на дивизии в компанията, специалисти по маркетинг и продажби и др. Гордеем се и с нашата стажантска програма, с която даваме шанс на млади таланти в програмирането и 3D визуализацията да се развият и останат при нас,“ съобщи Митев.
Съоснователят на компанията и главен технически директор Владимир Койлазов беше отличен през месец януари с най-престижната награда в киноиндустрията – награда на
Академията за цялостен принос в категорията „Наука и високи технологии“ за „оригиналната концепция, дизайн и прилагане на технологията V-Ray“. Наградата се присъжда на новатори, чиито „изобретения допринасят значително за качеството на кино-продукциите.
„Бих искал да използвам възможността да благодаря на всички от екипа ни, с които през годините (вече 15) създадохме и усъвършенствахме V-Ray и без чиито усилен труд нямаше да постигнем този успех“, сподели Койлазов.
Двамата програмисти бяха единодушни, че няма по-голяма радост и удовлетвореност от това да видиш проектите си, колко са цветни, атрактивни, многокомпонентни, преди да излязат на бял свят. Те подчертаха,че работят в много тесни отношения с много водещи технологични световни гиганти като Google, Ikea, Autodesk, Microsoft и др.
А кредото им е – бързо, надеждно решаване на техническите проблеми на своите клиенти и кратък цикъл на софтуерната разработка.
Те споделиха,че възнамеряват инициативата им за безплатно обучение да я придобие международен характер.
---
Chaos Group е основана през 1997 г. и има офиси в София, Лос Анджелис, Балтимор, Сеул и Токио, с над 100 хил. клиенти и над 250 дистрибутори.
Повече за технологията V-Ray:
От архитектура и дизайн до визуални ефекти в киното и телевизията, най-използваната технологията за рендъринг в света е V-Ray. Технологията помага на творци и дизайнери да визуализират своите шедьоври вече над 15 години, разширявайки границите отвъд обикновените изображения, анимация и виртуална реалност. Технологията V-Ray е използвана в над 150 игрални филма от 2002 г. насам, включително хитови филми като „Доктор Стрейндж“ (Doctor Strange), „Дедпул“ (Deadpool), поредицата „Игра на тронове“ (Game of Thrones”) и много други.

LG официално разкри новия G6 – перфектно побиращ се в една ръка

Най-новият флагман на компанията се характеризира с напълно нов формат на дисплея си, създаден за неповторимо кинематографско зрителско преживяване. Освен това, смартфонът впечатлява със съотношението между екрана и корпуса, широкоъгълна камера и много други функционалности. По отношение на дизайна си, G6 е базиран изцяло на обратната връзка и мнения от клиенти, което го прави напълно подчинен на желанията на потребителите си. В LG G6 е използван „back-to-basics“ подход към създаването на премиум смартфони от ново поколение, с фокус изцяло върху желаните от потребителите функционалности, както и голям екран, перфектно побиращ се в една ръка.
LG G6 идва с впечатляващ 5.7-инчов QHD+ (резолюция 2,880 x 1,440) FullVision дисплей, както и използвания за първи път в смартфон индустрията формат на екрана в съотношение 18:9. В сравнение с конвенционалните 16:9 дисплеи, форматът 18:9 предлага по-голямо зрителско пространство и впечатляващо преживяване при видеа и игри. Ето защо, при закупуване на G6, всички клиенти ще получат специалната „G6 Game Collection“ напълно безплатно, чиято пазарна цена е около 200 USD. Шестте безплатни игри, които с G6 ще могат да бъдат свалени напълно безплатно от Google Play, са Temple Run 2, Spider-Man Unlimited, Crossy Road, SimCity BuildIt, Cookie Jam and Genies & Gems. Игрите демонстрират пълния спектър от предимства на впечатляващия FullVision дисплей на G6, както и лекотата на работа с една ръка.
Направен от алуминий и стъкло, идващ в черно, платинено и бяло, LG G6 се характеризира с минималистичен дизайн, който е елегантно заоблен и перфектно гладък на допир. Металната рамка придава премиум усещане и стилна солидност, докато нежно завършеното матово покритие на гърба е перфектно плоско, без издувания около камерата, за чиято защита да трябва да се грижите. В унисон с тънката рамка, дебелината на най-външния панел е сведена до минимум чрез ергономично подреждане на камерата, сензора и говорителя на един ред върху горната предна част на телефона. Заоблените краища на корпуса и дисплея не само унифицират дизайна, но също така намаляват натоварването при евентуалното му изпускане.
LG G6 е първият смартфон, който поддържа Dolby Vision технология. Но това не е всичко, G6 също така поддържа HDR 10. Двете технологии му позволяват да покрие най-високите стандарти за High Dynamic Range (HDR), поддържайки качество на картината, позволяващо възпроизвеждането на високи диапазони от цветове и светлина. Това прави както най-тъмните, така и най-светлите части на екрана еднакво живи и разкриващи в перфектен детайл истински впечатляващото зрителско преживяване.
С LG G6 вече няма да се налага да пренареждате хората, да ги карате да се сгъстят един до друг или да смените мястото за снимка, само и само за да запечатате възможно най-голяма част от заобикалящата ви среда. От сега нататък просто ще избирате между стандартен и широкоъгълен режим на снимане. А със своята двойна 13MP задна камера, включваща 125-градусова леща, LG G6 запечатва панорамни снимки по начин, невъзможен за други смартфони. G6 предоставя невероятно и уникално преживяване по отношение на камерата си, осигурявайки гладко преминаване в различни режими - от широкоъгълна към стандартна камера, при приближаване и отдалечаване, дори при заснемане на 4K видео. G6 също така е оборудван със 100-градусова 5MP предна камера, което дава възможност на потребителите да правят селфита и уелфита, без да използват селфи стик. Освен това, широкоъгълната
камера намалява шума в изображенията, правейки още по-естествени снимки.
За да разгледате селфита, уелфита,
широкоъгълни снимки или дори тези, направени в новия формат Square Camera Mode, е необходимо просто да прегледате последните си снимки в режима филмова лента, което ви спестява отваряне на галериите със снимки. А функцията Square Camera на G6 разделя 18:9 дисплея на две идентични половини. Това позволява на LG G6 да направи перфектни снимки във формат 1:1, идеални за Instagram, Snapchat и други социални мрежи и приложения. Потребителите могат да избират и между други съотношения на екрана, като 4:3, 16:9 или 18:9. По този начин, може да направите снимка във формат 1:1 в единия прозорец, докато веднага след заснемането разглеждате, променяте или качвате снимки в социалните мрежи от другия прозорец. Още повече, потребителите могат да създават GIF файлове, комбинирайки между 2 и 100 снимки от собствената си галерия.
С LG G6 може да отидете навсякъде и по всяко време благодарение на неговата IP68 водо и прахоустойчивост, която му позволява до 30 минуто престой под вода с дълбочина от 1,5 метра. Освен това, няма нужда да се притеснявате и за случайните изпускания при ежедневна употреба, защото LG G6 е създаден така, че да разчитате на издръжливостта му дори в екстремни ситуации.
LG G6 не само покрива всички международни стандарти за издръжливост, но и предизвиква конкурентите си в редица допълнителни тестове, като подлагане на висока температура и пробиване с пирон, използвайки специална технология за извеждане на топлината от корпуса чрез вградена топлинна тръбичка, която за първи път се използва от LG. освен това, за да осигурят допълнителна гаранция за охлаждането на компонентите в корпуса, инженерите на LG увеличават възможно най-много разстоянието между различните части в телефона.

Ключови спецификации: *
Чипсет: Qualcomm® Snapdragon™ 821 процесор
Дисплей: 5.7-inch 18:9 QHD+ FullVision дисплей (2880 x 1440 / 564ppi)
Памет: 4GB LPDDR4 RAM / 32GB or 64GB UFS 2.0 ROM / MicroSD (до 2TB)
Камера:
Предна 5MP широкоъгълна (F2.2 / 100°)
Задна двойна: 13MP широкоъгълна (F2.4 / 125°) / 13MP стандартна OIS 2.0 (F1.8 / 71°)
  1. Батерия: 3,300mAh (вградена)
  2. Операционна система: Android 7.0 Nougat
  3. Размери: 148.9 x 71.9 x 7.9mm
  4. Тегло: 163g
  5. Мрежа: LTE-A 3 Band CA
  6. Свързаност: Wi-Fi 802.11 a, b, g, n, ac / Bluetooth 4.2 BLE / NFC /
  7. USB Type-C 2.0 (3.1 compatible)
  8. Цветове: звездно-черен/ ледено-платинен/ мистично-бял
  9. Други: водо и прахоустойчивост / сензор за пръстов отпечатък / UX 6.0 / Dolby Vision™ / HDR10 / зареждане - Qualcomm Quick Charge™ 3.0
------

* Спецификациите могат да варират в зависимост от пазара








LG X power2, създаден за потребители, които търсят мощен капацитет на батерията и голям екран



Особено почитателите на мултимедийно съдържание и гейминг ентусиастите ще бъдат приятно изненадани от новите устройства, които LG   представи на MWC 2017 в Барселона, Испания - 26 февруари т. г..
Всеки модел от Х серията включва различни изключителни характеристики, които обикновено се откриват само в премиум смартфоните. Разнообразието от модели предоставя на потребителите набор от различни преживявания и допълнителна добавена стойност, в сравнение с предишни бюджетни продуктови линии. Първият модел в X серията, който ще бъде представен тази година е LG X power2. Той разполага с мощна 4,500mAh батерия, която отговаря на изискванията на клиентите, които често използват приложения и игри, нуждаят се от по-мощно захранване, за да се наслаждават на мултимедийно съдържание, като видеа, музика и филми.
LG X power2 е създаден, за да е на ваше разположение през целия уикенд, без нужда от повторно зареждане. Напълно зареден, LG X power2 може да възпроизвежда видеа без прекъсване в продължение на приблизително 15 часа, да работи като навигация за около 14 часа или за сърфиране в интернет около 18 часа.1 LG X power2 разполага с високоскоростна технология за зареждане, желана от днешните забързани потребители. Един час зареждане осигурява 50% мощност на батерията, като за напълно зареждане са необходими само 2 часа, което е два пъти по-бързо от повечето телефони.
Comfort View режимът прави четенето на онлайн книги и комикси още по-удобно, намалявайки количеството синя светлина, излъчвана от екрана, за която е доказано, че уморява очите.
LG X power2 притежава и 5.5-инчов HD In-cell Touch дисплей, който предлага голям и широк екран с прецизни и ярки цветове. Освен това, от LG са подобрили възможностите на дисплея за още по-добра видимост, дори при силна слънчева светлина. LG X power2 притежава 5-мегапикселова широкоъгълна камера, която позволява на потребителите да правят селфита, включващи до 8 човека без да се използва селфи стик. 13-мегапикселовата задна камера пък разполага с Zero Shutter Lag функция за премахване на досадното забавяне между момента, в който е натиснат бутона за заснемане и самото заснемане на снимката. Предната LED светкавица пък улавя групови снимки с качество, което обикновено откриваме само в професионалните студия.
Смартфонът се различава от останалите масови телефони с ексклузивния си UX на LG за селфита. Така Auto Shot автоматично задейства затвора на предната камера, когато бъде разпознато лице. Gesture Shot и Gesture Interval Shot разпознават и реагират на сигнали с ръка, което премахва нуждата от натискане на бутона за заснемане, което е честа причина за размазване на снимките. С Quick Share пък потребителите могат незабавно да публикуват снимки в любимите си социални медии само с  едно докосване.
LG X power2 ще излезе в продажба през март в Латинска Америка, а след това и в ключовите пазари в САЩ, Азия, Европа и други региони. Цените ще бъдат обявени, когато телефонът е
наличен.
Ключови спецификации:
Дисплей: 5.5-инчов HD In-cell Touch
Чипсет: Осемядрен 1.5 GHz
Камера: Задна13MP / Предна 5MP (широкоъгълна/ LED светкавица)
Памет: 2GB или 1.5GB RAM / 16GB ROM / Micro SD (до 2TB)
Батерия: 4,500mAh (вградена)
Операционна система: Android 7.0 Nougat
Размер: 154.7 x 78.1 x 8.4мм
Тегло: 164г
Мрежа: LTE / 3G / 2G
Свързаност: Wi-Fi (802.11 b, g, n) / Bluetooth 4.2 / USB 2.0
Цветове: черен титан / лъскав титан / блестящо злато / блестящо синьо
Други: USB OTG / Gyro сензор

Безплатното Училище за родители на болница „Софиямед“ продължава и през пролетта



Обновената програма с лекции на топ специалисти в областта на акушер-гинекологията, неонатологията и педиатрията стартира на 1-ви март, а лекциите по традиция се провеждат всяка сряда в Конферентната зала на болницата от 15:00ч.
И в тази сесия от безплатни лекции бъдещите майки и татковци имат възможността да чуят съветите на изявени специалисти за най-важните аспекти от  бременността, раждането и отглеждането на новороденото. Те ще могат да се упражняват на практика върху специална кукла бебе как да сменят памперси, как да поставят новороденото в правилната позиция за кърмене и оригване след хранене, как да го къпят и масажират.
До края на месец март те ще могат да се информират по темите: Физиологична (нормална) бременност и раждане; Оперативно раждане – методи; Раждане-нормално или секцио? Предпоставки, недостатъци, митове, която ще бъде водена от изявения акушер-гинеколог и началник на АГ отделението в УМБАЛ „Софиямед“ д-р Валери Нецов.
През предстоящите пролетни месеци бъдещите родители могат да коментират със специалистите от лечебното заведение и темите: Подготовка за раждането- техники на дишане и релаксация по време на нормално раждане, поведение в предродилна и родилна зала и Обезболяване на раждането.
Програмата на безплатното Училище на „Софиямед“ продължава до 31-ви май 2017г. с теоретични и практически теми със съвети за първите мигове на новороденото след раждането- първите грижи за него у дома, физиология на лактацията, здравословно захранване и преходно хранене, имунизационен календар, най-честите здравословни проблеми през първата година от живота на детето.
Акцент в новата програма ще бъдат отново лекциите с практическа насоченост като подготовката за раждането, където акушерки упражняват заедно с бременните техники за дишане и релаксация по време на нормално раждане. Какви са първите грижи за новороденото у дома бъдещите родители също могат да видят на практика, благодарение на специална кукла бебе, на която лекторите в Училището демонстрират как се сменят памперси, как и при каква температура се къпе бебето, как се почиства пъпчето, как да се преоблича новороденото. В специална лекция бъдещите майки се учат и как да кърмят правилно.
Преди началото и след края на всяка лекция бъдещите родители могат да посетят Отворените врати в Отделението по акушерство и гинекология, и неонатология, за да разгледат условията и да се запознаят лично със специалистите.
Партньори на Училището за родители са едни от водещите утвърдени марки козметика за грижа за кожата на новороденото и майката, както и за бебешки принадлежности и играчки .

„Историята на един ваш пациент” – така алпинистът Боян Петров представи книгата си „Първите седем” пред служителите на ВМА



Жестът му не е случаен – точно преди 6 месеца той и екологът Андрей Ковачев претърпяват инцидент в Кресненското дефиле, а лечението им поемат именно специалистите от ВМА.
Днес двамата благодариха на медиците за грижите, които са положили по време на техния престой в болницата.
В „Първите седем” Боян Петров споделя информация за върховете, които е изкачил, описвайки подробно физическата подготовка, техниката, екипировката, организацията и протичането на всяка експедиция. В кориците на изданието можете да намерите нещата от кухнята на експедицията и малките хитрини, с които да пребориш изпитанията, за страданието, за миговете, спиращи дъха, за живота в базовия лагер и романтиката във височинните лагери, за живота без връзка със света.
Безспорно, едно от най-големите богатства на книгата са фотографиите от солидния архив на алпиниста.
Петров запозна лекарите и с медицинските си показатели преди, по време и след експедиция и разкри какво е научил за себе си и за организма си по време на лечението си във ВМА. Оказа се, че никога по време на изкачванията си не е ползвал кислород в бутилка, а по ирония на съдбата за първи път му се е наложило, което е бил в реанимация след инцидента през лятото на м.г..
„Изключително съм благодарен за отношението на всички специалисти. Историята започва отново, завръщам се”, обърна се алпинистът към присъстващите в залата медицински специалисти.
Сред тях беше и началникът на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната проф. Ивона Даскалова, която се запознала с Боян Петров покрай диабета му:
„Възхищавам се от Боян, той е пример за нашите пациенти за една невероятна дисциплина и интелект. Благодаря за надеждата, която създавате в младите хора”.
Началникът на ВМА ген.-майор чл.-кор. проф. Николай Петров изказа своята признателност към тях: „Благодаря ви, че сте наши приятели и се надявам, че ще изпълните обещанието си да сложите знака на ВМА на следващия 8-хилядник, който ще покорите”.

Държавата и бизнесът трябва да работят ръка за ръка, за да помогнат за задържане на младите хора в България и за привличане на завършилите в чужбина



Около това мнение се обединиха членовете на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ) и министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев.
По време на срещата бяха обсъдени актуални теми, свързани с тенденциите на пазара на труда у нас и по света, трудностите, с които българският бизнес се сблъсква при прилагане на част от европейските директиви, недостига на работни кадри в определени сектори, навлизащата дигитализация на работните процеси и предизвикателствата, които тя създава.
Председателят на СЖББ и главен изпълнителен директор на Siemens България д-р инж. Боряна Манолова представи инициативата на Съвета за създаване на платформа за връщане на младите хора, живеещи и учещи в чужбина и отбеляза, че т.нар. Национална кауза „Успяваме в България” е насочена към тези, които биха искали да се реализират професионално в страната ни, включително завършилите или завършващите образованието си в чужбина.
„Идеята е да създадем връзка между българите в чужбина и бизнеса, която да им даде възможност за кариера във водещи български фирми, както и да представим успешни практики на вече реализирали се младежи в нашите компании”, подчерта Манолова.
Така например в Ирландия подобни политики за насърчаване на завръщането на емигрантите в родината са довели до много добри резултати.
Министърът запозна СЖББ с възможностите за подкрепа на предприемачеството, които дава оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“. Той добави, че България е приела Закон за равнопоставеност на жените и мъжете и представи приоритетите в актуализираната Национална стратегия за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете и предвидените в нея мерки за засилване на участието на жените на пазара на труда и намаляване на разликите в заплащането между половете.
По думите му България е сред първите пет държави в света по отношение на равенството на половете в бизнеса. Страната ни е на 5-о място по най-голям дял на жените (22%), участващи в бордове на директори. Той цитира данни от международно изследване, проведено от консултантската компания EY и Института за международна икономика "Питърсън" сред 22 000 компании в 91 държави.
Участниците в срещата обсъдиха и предизвикателствата, които дигитализацията на работните процеси поставя и ще продължи да поставя пред една немалка част от работната ръка и в частност жените.
„Дигитализацията на трудовите процеси повдига много въпроси на пазара на труда. Като всяка революция, нещата се случват много бързо и хората невинаги са подготвени”, подчерта Лидия Шулева, управляващ партньор на консултантска къща „Бизнес Интелект”, бивш министър на труда и социалната политика и член на СЖББ.
Членовете на СЖББ и министър Донев се обединиха около идеята за необходимостта от насърчаване и промяна на нагласите по отношение на образованието и преквалификацията през целия живот. Те обсъдиха още и недостига на кадри в различните професионални сектори, като изтъкнаха, че са необходими незабавни и целенасочени усилия за преодоляване на този проблем.










Безплатни прегледи с ехография за бебета и деца в ДКЦ „Софиямед“



На 2-ри и 7-ми март от 10:30 до 12:30 часа детският нефролог и педиатър д-р Татяна Цанова ще извършва безплатни консултативни прегледи с ехографско изследване на отделителната система при бебета и деца. Консултативните прегледи ще се извършват в ДКЦ „Софиямед“ с предварително записване на тел. 0700 31 051.
„Профилактичният преглед с ехографско изследване на отделителната система се препоръчва и е желателен да се извърши при всички деца, независимо дали имат оплаквания. Ултразвуковият преглед е напълно безвреден, при нужда от проследяване може да се повтаря многократно и носи голяма информативна стойност за структурни отклонения от страна на отделителната система. Посредством изследването могат да се открият отклонения (аномалии) в размера, в местоположението, в структурата на бъбрека, да се намери разширено легенче с или без разширен уретер, да се видят кисти, както и отлагане на калциеви соли в бъбрека (нефрокалциноза). Затова съветвам родителите да не пропускат да извършат и този профилактичен преглед, който от 2013г. се извършва задължително по програма „Детско здравеопазване““, коментира д-р Татяна Цанова, детски нефролог в ДКЦ „Софиямед“.

Снимка: e-lina.eu