Translate

четвъртък, 6 април 2017 г.

Кампанията „Книги за смет“ отбелязва 5 години



Огромен балон от употребявани найлонови торбички ще се издуе за началото на петото издание на кампанията „Книги за смет” в София на 22 април, пред Паметник на Съветската армия. Инсталацията, дело на испанския арт колектив Basurama и илюстрираща свръхпроизводството на пластмасови изделия в днешни дни, ще посети и всички градове от националното турне на кампанията: 13 май - Велико Търново, 20 май - Кюстендил, 21 май – Благоевград, 27 май – Стара Загора, 28 май – Бургас.
И тази година всички фенове на кампанията ще имат възможността да предадат един или повече килограми пластмасови отпадъци между 10:00 и 13:00ч., за да получат безплатна книга от предварителната селекция.
Няколко нови заглавия, сред които „Доктор Дулитъл” и „Белия зъб”, плюс специални инициативи – детски работилници и пътуваща изложба, посветенa на вредите от пластмасата върху природата и животните, са подготвили организаторите от фондация „Credo Bonum” и издателство “SmartBooks” за най-мащабното издание на кампанията досега. От началото на най-успешната екологична кампания през 2013 г. досега общо са били рециклирани над 46 тона пластмасови отпадъци и раздадени десетки хиляди книги.
Повече информация за регламента за участие, датите и специалните инициативи може да следите във фейсбук събитието „5 години Книги за смет“.

Ралица Христова ще представи България на музикалния конкурс Malta Euro Star Festival 2017


На конкурса, който ще се проведе между 20 и 25 април,  ще вземат участие певци от голям брой страни като Русия, Румъния, Италия, България, което го превръща не само в престижен музикален форум, но и в голямо предизвикателство за нашата младата певица, която е подготвила две песни за своето участие. За Малта тя заминава с подкрепата на промоутърската компания Combat Promotion.
В началото на месеца Ралица спечели първо място на конкурса „Звездици на Лора” и наградата – свободен прием в Стопанската академия „Д.А. Ценов“.
Този успех не е първият за 18-годишната девойка, която се занимава професионално с музика от 5 години. Неотдавна тя грабна Гран при по време на Петия национален конкурс „Път към славата“, който се проведе в Културен дом „Средец“ в София. Габровката спечели сърцата на журито и лично на Етиен Леви с изпълненията на песента на Бионсе „I Care“ и „На баща ми“ на Искра Милкова. Голямата награда, която напълно заслужено й бе присъдена, е запис на първата й авторска песен.
В момента Ралица момента завършва Националната Априловска гимназия в Габрово с профил история. Желанието й е да учи право. Любимото и хоби е фотографията.

С новите проекти в с. Водица ще се инвестира в децата



В село Водица, област Търговище, след три десетилетия мълчание, часовникът - символ на селото официално бе повторно открит. Ремонтът на механизма и на цялата къща с часовниковата кула отне повече от 6 месеца и над 130 000 лева, финансирани от фонд „Хелън Ринкър Ашли”. За откриването пристигнаха г-н Тед Харт, изпълнителен директор на КАФ Америка (CAF America) и г-жа Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация  BCause („Помощ за благотворителността в България”).
От 2011 до 2016 година досега в селото и региона са инвестирани над 800 000 лева от Фонд „Хелън Л. Ринкър Ашли” и са осъществени над 15 проекта – за подобрение на обществени сгради, за сигурността и средата, и за развитието на хората. Голяма част от идеите са на жителите на село Водица. Сред тях са ремонти в село Водица на детската градина, училището, читалището, здравния пункт, пенсионерския клуб, поставяне на автобусна спирка, камери за видеонаблюдение, подмяна на част от водoпроводната мрежа, финансиране на културни събития, обучения на учители и ученици, етнографско проучване и други.
През 2014 година със средства на Фонда бе създаден Център за обучение и предприемачество „Ринкър”. Целта му е да насърчава образованието и ученето през целия живот и да подкрепи предприемачеството и бизнес развитието в България.
Новите проекти, финансирани от фонда, ще се фокусират върху децата и младежите. Предстоят дейности в училището и детската градина, нови детски и младежки академии.

LG с двойна “Best of the Best” награда в тазгодишните Red Dot Awards



LG е големият победител на тазгодишните Red Dot Design Awards, печелейки общо 20 Red Dot награди за превъзходство в дизайна, в това число и две Best of the Best награди. Престижните отличия бяха връчени на SIGNATURE OLED TV W и Smart InstaView хладилника за изключителна иновативност и принос към дизайнерското общество.
Red Dot е един от трите най-влиятелни комитети за дизайн в света, редом до iF Design Awards и IDEA (International Design Excellence Awards).
LG SIGNATURE OLED TV W бе награден за внушителния си Picture-on-Wall дизайн, който превръща концепцията за телевизор в истинско произведение на изкуството. Супер тънкият профил на 65-инчовия W7, с дебелина по-малка от 4мм, създава илюзията за левитация във въздуха при монтаж на стена, правейки гледането на телевизия още по-вълнуващо. LG SIGNATURE OLED TV W също получи и 2017 iF Design Award, разнообразявайки портфолиото на награждаваните продукти от LG.
Хладилникът на LG InstaView Door-in-Door™ беше оценен от Red Dot заради успешната комбинация между красив уред и интерактивна технология. Хладилникът включва 29-инчов LCD сензорен дисплей, който става прозрачен само с две почуквания по екрана, което позволява на потребителите да надникнат във вътрешността на хладилника без дори да отварят вратата му. Smart Tag менюто има опция за добавяне на стикери и тагове направо върху екрана, за да отбележат по удобен начин точно каква храна има вътре. Също така, Smart Tag предлага на потребителите възможността да въведат срока на годност на всеки продукт, за да може хладилникът да напомни при изтичането му.
Освен двете Best of the Best награди, LG получи още цели 18 престижни признания от съдиите на Red Dot. LG SIGNATURE OLED TV, лаптопите Gram, смартфонът V20, часовниците LG Style и Sports, серията безжични слушалки TONE и проекторите Minibeam бяха сред другите продукти от LG, чиито невероятен дизайн и технологична иновация бяха оценени с най-високите отличия.

Learn from the Masters by MUFFIN



Това е безплатна образователна инициатива на Мусала Софт.
Водещи на обученията са Бисерка Йовчева, треньор на най-добрите български олимпийски състезатели по информатика и Мирослав Миронов, експерт технологии и обучение в Мусала Софт. Лектори на Learn from the Masters by MUFFIN са и доказани експерти в сферата на Cloud Integration, API Management, Augmented Intelligence, BigData, Digital Engagement, IoT.
Learn from the Masters by MUFFIN е вдъхновен от дългогодишния опит на Мусала Софт в развитието на ИТ таланти в професионалисти, които създават висококачествени софтуерни решения за големи мултинационални компании. Learn from the Masters by MUFFIN е мастър клас за хора с малко или никакъв опит в програмирането, които искат да започнат дългосрочна успешна кариера в света на ИТ. Съобразявайки се с индивидуалните нужди и интереси, Learn from the Masters by MUFFIN предоставя необходимата стабилна основа и възможности за широк спектър от технологично, професионално и личностно развитие в ИТ като комбинира умело теоретични знания и практически примери с конкретни технологии.
Мусала Софт ще се свърже с всеки проявил интерес и попълнил регистрационна форма, за да избере участниците в първото издание на Learn from the Masters by MUFFIN.
За повече информация и кандидатстване http://www.musala.com/training/learn-from-the-masters-by-muffin/ и masters@musala.com

Започна пролетната кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване



Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ) стартира ежегодната си пролетна кампания за насърчаване на доброволното кръводаряване. Тази година инициативата е под наслов „Запалете свещичка. Дарете кръв. Дарете живот от себе си”, а началото на акцията по традиция съвпада с големия християнски празник Цветница.
На този ден прекрачваме прага на храма и палим свещи за здраве. В същия момент стотици хора се борят за живота си. Всеки ден само в столицата се преливат над 100 литра кръв, отчитат от НЦТХ. Нуждаещите се от кръвопреливане разчитат на нашите съпричастност и милосърдие.
На 9 април, от 9:00 до 13:00 часа, мобилните екипи за кръводаряване на Националния център ще бъдат разположени в близост до:
-Храм „Света Неделя” – площад „Св. Неделя” № 19, в аулата на Богословския факултет;
-Храм „Свети Седмочисленици” – в сградата на VI ОУ „Граф Игнатиев”,  ул. „6 септември” 16 В;
-Храм „Света Параскева” –  до„Дарби колидж“ (в двора на храма), бул. „Г. С. Раковски” 58;
-Храм „Покров Богородичен” – в Енорийския център „Покров Богородичен”, зад хотел „Родина”.
Българската православна църква подкрепя хуманната проява на доброволно кръводаряване, а Епархийското ръководство на Софийската света митрополия официално даде благословията си за провеждане на инициативата.



Здравословният хранителен режим трябва да съдържа полезни ненаситени и есенциални мазнини, които обикновено имат растителен произходСпециалистите съветват - Здравословният хранителен режим трябва да съдържа полезни ненаситени и есенциални мазнини


Д-р Мария Николова и Севда Димитрова

Те обикновено имат растителен произход. Есенциалните  т. е. незаменими трябва да се приемат ежедневно. Организмът ни се нуждае от 2 гр от Омега 3 и около 10 гр от Омега 6 всеки ден.
Това са единствените мазнини, които тялото не може да произведе само, а наистина се нуждае от тях. Полезните мазнини, и особено есенциалните, могат да окажат положителен ефект върху здравето на сърцето. Те подобряват холестеролния профил в кръвта.
Богат източник на незаменими мазнини са растителните мазнини като масло от рапица, слънчогледово масло, соево, ленено и царевично масло; и продукти, направени от тях като трапезни маргарини, дресинги за салати, майонеза и риба. Полезните мазнини могат да се мажат или са в течно състояние след като се извадят от хладилника (слънчогледово масло, майонеза, маргарин). На пазара от години се предлагат висококачествени маргарини от ново поколение, които са здравословна и вкусна хранителна алтернатива, защото съдържат добри растителни мазнини, източници на есенциални мазнини.
„Растителните мазнини, сред които са и новото поколение меки маргарини за мазане, съдържащи оптимално количество есенциални мазнини Омега 3 и Омега 6, и допълнително обогатени с витамини Е, D и A, са в подкрепа на здравословния модел на хранене. Замяната на наситените с ненаситени есенциални мазнини помага за поддържането на нормални нива на холестерола в кръвта, а витамините А, D и Е допринасят за нормалното функциониране на имунната система и поддържането на нормално зрение, костна система и помага при защитаването на клетките срещу оксидативен стрес,“ съобщи д-р Мария Николова, специалист диетолог, член на Българското дружество по хранене и диететика.
Тя представи хранителни режими, които са базирани на по-голям прием на храни на растителна основа: пълнозърнести зърнени храни (доставящи фибри, витамини група В и витамин Е и минерали – селен, цинк, магнезий, мед); разнообразни пресни плодове и зеленчуци (храни с ниска енергийна и висока биологична плътност – източници на витамини, минерали, фибри и фитохимикали); протеини с животински (постни меса, нискомаслени млечни продукти, яйца) и растителен произход (бобови храни, ядки и семена) и растителните масла и растително базираните продукти за мазане.
Севда Димитрова, известен шеф готвач и победител в MasterChef-2, направи атрактивна демонстрация на вкусни рецепти с новия продукт за мазане на Калиакра и със здравословни и пресни продукти, съдържащи незаменими мазнини. 
Маргарините за мазане са подходящи за приготвяне на сандвичи и хапки. Също така могат да бъдат използвани и при различни вкусни ястия от зеленчуци, паста и сирена. Трапезните маргарини могат да бъдат част от балансиран хранителен режим.

Обновената Калиакра Класика е с повишено съдържание на растителни мазнини и повече Омега 3



Новият продукт за мазане е с много добър хранителен профил и се произвежда без използване на частично хидрогенирани растителни масла, които са източник на трансмазнини. Той съдържа значимо количество висококачествено масло от рапица - естествено богато на есенциалните мазнини Омега 3 и Омега 6. Обновената Калиакра Класика е с повишено съдържание на растителни мазнини от 48% на 60% и повече Омега 3.
Новите растително базирани вкуса на Калиакра обхващат Калиакра Веган и Калиакра Buttermilch. Калиакра Веган е със 100% растителни мазнини, напълно веган, без лактоза и млечни продукти. Премиум продуктът в новото портфолио на Каликра е Калиакра Buttermilch, който има 80% съдържание на мазнини.
Всички меки (за мазане и течни) маргарини на Unilever България са преформулирани и от 2012 г не съдържат хидрогенирани мазнини.
„Подобряване начина на хранене и прилагането на здравословни хранителни режими е една от основните ценности на Unilever, в резултат на което следвайки препоръките на световните здравни организации още през 2012г. всички меки за мазане и течни маргарини са преформулирани и не съдържат транс-мазнини, които се получават от частично хидрогeнирани растителни масла. Компанията продължава да е ангажирана с темата за по-доброто хранене и здравословния начин на живот, поради което създадохме новите продукти за мазане със значимо количество от рапично масло, “ заяви Тодор Гавазов, Маркетинг Мениджър, Unilever България. 
В тази връзка проф. Веселка Дулева, Национален консултант по хранене и диететика сподели:
-Рапичното масло е полезно за здравето поради ред причини: съдържа по-малко наситени мазнини от други често използвани, например приблизително 50% по-малко от зехтина и 70% по-малко от слънчогледовото олио, съдържа 10 пъти повече ненаситени мазнини Омега 3 отколкото слънчогледовото олио и зехтина. Рапичното олио има висока точка на опушване, не прегаря при нагряване до високи температури, което го прави идеална мазнина за пържене и т.нар. stir frying (запържване с бъркане, азиатско пържене), при което се запазва естествения вкус на храните. Има убедителни научни доказателства, че намаляването на консумацията на наситени мазнини чрез заместване с ненаситени, например рапичното масло, допринася за поддържане на нормални нива на холестерол в кръвта и е полезно за сърдечно-съдовото здраве.

Михаела Филева специален гост на „Lidl Неделя в Музейко“



Както всяка втора неделя от месеца, на 09.04.2017 г., детският музей отваря врати с входна такса от 2 лева  за деца и родители. Партньорството между Лидл България и Музейко цели да насърчава любознателността у децата и да възпитава у тях любов към движението и здравословния начин  на живот. Специален гост на събитието ще бъде Михаела Филева (гласът на Смърфиета от филма). От 11:30 ч. тя ще зарадва децата с изпълнение на песен от „ „Смърфовете: Забравеното селце“, който вече е в кината.
Любознателните малчугани ще направят пътешествие към „Забравеното селце“ от нашумелия филмов хит „Смърфовете“. По пътя към „Забравеното селце“ децата ще могат да се включат в работилница за изработване на смърфове от пластилин и ще оцветяват картинки с любимите си герои в ателието по рисуване.
Най-големите любители на Stikeez Смърфове ще могат да разменят събраните досега стикита и да попълнят колекцията си. Изненадите се допълват от кът за весели „смърфо-селфита“ и игра за виртуално събиране на смърфове.
Благодарение на  сдружение BG Бъди активен – партньор на инициативата „Lidl – за твоето дете”, спортните игри ще се превърнат в забавно предизвикателство. За ентусиастите в покоряването на върхове на разположение е стената за спортно катерене.
-----------
Партньорството между Лидл България и Музейко е част от инициативата „Lidl – за твоето дете“. Лидл България заявява дългосрочния си ангажимент към грижата за децата. Инициативата включва серия от активности в три основни и важни области – здравословното и балансирано хранене, спорта и активния начин на живот и образованието и развитието на талантите.

Пием по-скъпо кафе, заради рекордно слабите реколти



В цял свят, вкл. и у нас се наблюдава увеличение в цената на някои от основните марки кафе. В основата на поскъпването е цената на суровината и тенденцията се очаква да продължи.
С над 50% е поскъпнало зеленото кафе или суровината за най-разпространения в България сорт кафе – Робуста. За същия период (01.03.2016 – 01.03.2017г.) цената на зеленото кафе сорт Арабика се е увеличила с над 26%.
Основната причина за това са рекордно слаби реколти в няколко от най-големите страни производителки, следствие от сериозни глобални изменения в климата. Наблюдава се затопляне на климата точно в регионите, в които се отглежда кафе или в така наречения „Кафеен пояс“ – между тропика на Рака и тропика на Козирога.
Тези територии, които са подходящи за отглеждане на кафе са сравнително тесни, а е необходима и надморска височина от около 600 –  2200 м за Арабика и 0 – 800 м за Робуста. Това осигурява необходимите на кафето горещи дни и хладни нощи. С промяната на климата, обаче, нощите се затоплят и това стеснява площите, подходящи за отглеждане на кафе.
Според анализаторите на сектора с изменението на климата ще трябва да се изменят и областите, в които се отглежда кафе като в момента се правят инвестиции да се създаде добив доста по-далеч от Екватора. Дали ще са успешни тези начинания и кога, все още не е сигурно.
Поради проблеми с реколтата и недостиг на суровина за първи път в историята си Бразилия – най-големият производител и износител на кафе в света, се изправи пред необходимостта да внася кафе, за да задоволи вътрешното си търсене. Това обаче доведе до протести на производителите и засега вносът е спрян. Заради сушата в районите, където се отглежда кафе в Бразилия, реколтата от сорта Робуста е малка. Явлението не е от скоро и вече е увредило голяма част от кафените дървета в региона. Голяма част от фермерите се опасяват за препитанието си и вече са подменили кафените растения с пиперови, което прави бъдещето на сорта още по-неясно.
Покачват се и цените на Робуста кафето във Виетнам – другият голям производител и достигат рекордни нива от 5 години насам. Във Виетнам се изменя продължителността и интензитета на дъждовния сезон и се очакват с 20% по-малки добиви. Обикновено дъждовният сезон в страната свършва в началото на м.октомври, сега продължава до декември. Проблем там са и застаряващите кафени дървета, но ако сезоните продължат да вредят на реколтата, фермерите ще се преориентират и няма да ги подменят с кафе. Обилните дъждове и наводнения са влошили качеството и на добитата вече реколта.

На 8 и 9 април от 11 до 20 ч. в МОЛ Галерия Бургас ще се проведе второто издание на Изложение „Зона Здраве“



Миналата година то е посетено от над 8000 души. Положителни отзиви и очаквана с нетърпение говорят най-добре за него, подчертават организаторите от Институт за здравно образование и Национална пациентска организация.
Изложението е посветено на Световния ден на здравето - 7 април и се организира със съдействието на Община Бургас, РЗИ, РЗОК и БЧК. Целта е посетителите да получат нова и навременна информация за профилактика и лечение на различни видове заболявания, както и на място да си направят и изследвания – ехографии, съдов доплер, изследване за ХИВ и СПИН, очни заболявания, тест на теглото и др.
В изложението участват лечебни заведения, единични лекарски практики, производители на стоки и услуги за здравето и красотата, спортни школи – общо над 40 участници.
Тази година изложението разполага и със специална зала, където ще се провеждат презентации, Училища за родители и бъдещи родители.
„Здравеопазването в Бургас се надгражда всяка година, но някои неща остават скрити. И именно тук е мястото на това изложение – да покаже новите постижения, новите възможности, за които заслуга има и Община Бургас“, заяви при представянето на тазгодишната програма на изложението д-р Лорис Мануелян, зам.-кмет по здравеопазване.

МЗ променя Наредбата за медицинската експертиза



С приемането им ще бъде отстранен още един порок от наследения нормативен хаос в МЗ. Наредбата оказва пряко въздействие върху редица права на пациентите в трудовата и социалната сфера, определяйки наличието на временна или трайна неработоспособност, вида и степента на увреждане, както и тяхната количествена характеристика. Медицинската експертиза има значение за широк кръг лица и институции – освидетелстваните, осигурителите, НОИ, АСП, Агенцията за хората с увреждания и органите, определящи работоспособността- НЕЛК, ТЕЛК, ЛКК.
Текстове от досегашната Наредба за медицинската експертиза бяха атакувани във ВАС от пациентска организация и съдът е установил нарушение на административните правила при изработването й. Вместо да се отстранят пороците, решението на съда е било обжалвано, което е създало риск от последваща отмяна на цялата Наредба от 5-членен състав на ВАС.
За да предотврати неблагоприятните последици за населението и експертната общност, служебното ръководство на МЗ отстрани пороците в действащия документ.
Наредбата създава условия за прилагане на единни и обосновани критерии в медицинската експертиза и ред, по който да се осъществява тя. С правната регулация се осигурява утвърждаването на принципи, правила, организация и уеднаквяване на дейностите, свързани с медицинската експертиза, на територията на цялата страна.
Регулацията дава стабилност и възможност за планиране на всички произтичащи от медицинската експертиза последствия, включително социалните придобивки и финансови обезщетения.
Наредбата за медицинската експертиза запазва правата на хората с увреждания. Не се създават нови регулаторни режими и не се засягат съществуващи режими и услуги. 
Предложените промени са публикувани на сайта на МЗ за обществено обсъждане и експертна оценка.




понеделник, 3 април 2017 г.

Absolut Spacecraft Party събра над 1200 души в закритата писта на стадион Васил Левски



Специално за партито, брандът покани артисти, които изстреляха гостите в междупланетрани измерения с 8-часов сет и вокално изпълнение на световно ниво.
Специален гост на събитието в България беше извънземната MC Isis Salam, която нажежи атмосферата със запомнящ се пърформанс, подкрепен от българския артист Стефан Попов - един от успешните млади DJ-и в страната, който е пускал на една сцена с имена като Hot Since 82, Maceo Plex, Nina Kraviz, Scuba, Nicole Mоudaber, Chris Liebing, Adam Bеyer
Освен артистите, които успяха да изненадат публиката на Absolut, за нощното преобразяване на стадиона  се погрижи и най-добрият екип от бармани и миксолози в София, които представиха тематични коктейли Absolut Supernova и Аbsolut Gravity.

Смразяващият и магнетичен психотрилър „Градината на пеперудите“ вече е и на българския пазар




За 2016 г книгата е финалист в категория „Хорър“ на най-голямата социалната мрежа за читатели в света - Goodreads. Номинацията е определена изцяло от феновете чрез техните положителни ревюта и високи оценки.
В изпълнения с новини за насилие свят „Градината на пеперудите“ е от книгите, които разтърсват и не те оставят безразличен.
Това е зловеща, напрегната и незабравима история, която ви държи будни, докато не стигнете до края.Още първият досег с героите предизвиква неутолимо любопитство, макар да е ясно, че ще трябва да преминете през ужасяващ кошмар.
Близо до усамотено имение се простира разкошна градина, където растат ароматни цветя, ехтят водопади и бродят красиви жени - отвлечени девойки, татуирани с пищни криле, за да наподобяват деликатните създания. Те са подлагани на насилие, но и обгърнати с извратена нежност и грижа като ценна колекция, която нейният създател държи да съхрани под една или друга форма.
Това място и обитателките му са на Градинаря – маниак, обсебен от красотата на жените и на пеперудите, които издига в култ. Мечтата му е да улови колкото може повече прелестни образци за демоничното си владение.
Когато съществуването на красивия затвор бива разкрито, една от оцелелите „пеперуди“ на име Мая е подложена на разпит и тя споделя потресаващата история за живота в градината и за перверзния похитетел.
Виктор Хановериан и Брандън Едисън, агенти на ФБР, са натоварени със задачата да разплетат най-ужасяващия случай, с който някога са се сблъсквали, и да подредят пъзела, който миналото на Мая представлява. Жертвата разкрива стари вражди и обрисува демоничния образ на човека, готов на всичко, за да държи красотата в плен. Но колкото повече се вслушват в свидетелствата й, толкова по-силно агентите се съмняват в нейната искреност.
Дот Хъчисън, авторката на психотрилъра, който стана хит в родината и, изследва психологията на пленничеството и на покварените умове – тяхната мотивация и смисълът, който откриват в подчиняването и тоталното отнемане на свободата и правото на живот на другите. Витиеватият и страховит разказ не се откъсва от реалността, но бомбардира читателя с непрекъснат поток от изненадващи обрати.
Тоталният успех на романа в САЩ накара писателката да обяви, че вече готви още две заглавия, в които ще поднесе други подобни случаи. Свързващото звено между трите тома ще са разследващите агенти.
Преводът на „Градината пеперудите” е на Елена Кодинова. А въздействащата корица на българското издание е на художника Живко Петров. Психотрилърът е тиражиран от издателство „Милениум“.


Топ моделът на Huawei за 2017 година P10 стартира официално с продажбите си на българския пазар от 1 април



Устройството дебютира в търговската мрежа на трите мобилни оператора Мтел, Виваком и Теленор, във верига магазини Технополис, както и Поликомп. В началото, моделът ще се предлага у нас в 3 цветови гами - Mystic Silver (мистично сребрист), Graphite Black (черен графит) и Prestige Gold (престижно златист).
Huawei лансира и своята нова регионална рекламна кампания за P10 със слогана „Перфектен във всеки кадър“ и хаштага #Perfect10. В тв клипа за кампанията, Huawei представя впечатляващите портретни характеристики на телефона. Всички статични кадри в клипа са заснети с Huawei P10. Творческата концепция на видеото се основава на емоциите, които всяко лице изразява във всеки един момент и историята, която може да се разкаже в един портретен кадър. В клипа се представят лицата и историите на отделни хора, както и популярни личности от различни страни.
В неговото заснемане в Лондон взе специално участие и българската поп звезда Михаела Филева, която ще видите в българската версия на клипа. Видеото ще се излъчва в ефира в над 20 държави от Европа и Скандинавския регион. В България може да бъде гледан от 3 април. Освен като лице на кампанията, Михаела Филева участва и в заснемането на специална фотосесия с P10, направена от българския фотограф Вера Гоцева – официален посланик на марката

От 1 юли подаваме заявленията за безработица и по електронен път



От 1 юли хората, останали без работа, ще могат да подават заявление за отпускане на обезщетение за безработица и по електронен път. Това ще става чрез електронен подпис или чрез Персонален идентификационен код (ПИК), издаден от Националния осигурителен институт. Това реши служебното правителство на днешното си редовно заседание, като прие промени в осем наредби, с които се намалява административната тежест за гражданите, информира iNews.bg.
Една от тях предвижда отпадане на изискването да се декларира имотно състояние при подаване на заявление за социална пенсия за старост и за персонална пенсия.
Освен по интернет чрез квалифициран електронен подпис или ПИК, заявлението за отпускане на обезщетение за безработица ще може да се подава и на хартиен носител в поделенията на НОИ.
От института ще преценяват, дали съответният човек има право на такова обезщетение, в какъв размер и за какъв период, без да изискват документи за осигурителен стаж, като използват данните от информационната система.
От началото на тази година за хората, останали без работа след 31 декември 2016 г., се вземат предвид годините на осигуряване след 2001 г.
Сред одобрените промени е и въвеждането на осигурителни вноски върху доходите от обезщетения по Кодекса на труда и други специални закони. Такива обезщетения са например дължимите от работодателя на работника при временно отстраняване от работа, при преместване в друго населено място, при трудоустрояване.
Друга промяна предвижда върху средствата за социални разходи да се дължат всички видове осигурителни вноски, а не само пенсионни. В Наредбата за установяване на трудови злополуки срокът за приемане или неприемане на една злополука за трудова се удължава от 7 на 14 дни.


novinite.bg
Снимка:БТВ

ООН: С над 30% се е увеличил броят на гладуващите в света през 2016 г



108 милиона души достига броят на гладуващите хора в света през 2016 г. В съвместен доклад ООН и ЕС посочват, че това е с 35 процента повече в сравнение с предходната година, предаде АФП. Докладът се основава на няколко методологии за изчисляване и е плод на сътрудничество между ЕС и няколко агенции на ООН, плюс специализирани регионални организации и агенцията за международна помощ на САЩ, пише Труд.
В доклада се констатира, че тази хранителна несигурност при осигуряване на прехраната може да се задълбочи през настоящата година, като гладът вече застрашава директно четири зони – Южен Судан, Сомалия, Йемен и Североизточна Нигерия.
Понятието хранителна несигурност се използва за хора, страдащи от остро недохранване, които нямат възможност по един траен начин да подсигурят енергийните нужди на организма си и са принудени например да избиват добитъка си, за да оцеляват. В девет от десетте най-тежки хуманитарни кризи през 2016 г. гладът е бил причинен от граждански конфликти. Сушата и необичайни дъждове, породени от феномена Ел Ниньо също са допринесли.



novinite.bg
Снимка: Investor.bg

В Аржентина вече ще се лекуват с марихуана



Горната камара на аржентинския парламент е гласувала за приемането на закон, разрешаващ употребата на марихуана за медицински цели. Инициативата е била приета единодушно от всичките 58 депутати, присъстващи на заседанието, предаде ТАСС, информира агенция Фокус.
Приетият закон, който сега трябва да бъде подписан от президента, разрешава употребата на канабис за лечение на епилепсия, хронически болки , фибромиалагия и други заболявания. Той също така позволява на националното управление за лекарствени средства да предоставя продукта безплатно на болните. Инициативата разрешава и използването на марихуаната и продуктите от нея за научно-изследователски цели.
В същото време не се отменя забраната за отглеждане на канабис за лична употреба. В момента в Аржентина отглеждането на марихуана се наказва с от 4 до 15 години затвор.



novinite.bg
Снимка: pixabay.com