Translate

събота, 20 май 2017 г.

Специалист по лечение със стволови клетки консултира безплатно пациенти у нас



Проф. д-р Ердал Карайоз, един от пионерите в прилагането на иновативни методи за лечение със стволови клетки, ще гостува у нас по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на българските пациенти до последните достижения в медицината, като си партнират с едни от най-добрите лечебни заведения и специалисти от цял свят във всяка медицинска област.
Проф. Карайоз е основател и повече от 10 години ръководи Изследователския център за стволови клетки и генна терапия към Университета „Коджаели“ в Турция. В момента оглавява първия в света Център за регенеративна медицина и стволови клетки, отворил врати в частна болница – този в „Лив Хоспитал“.
Стволовите клетки при подходящи условия могат да се преобразуват във всички типове клетки. С тяхна помощ нездрави клетки и тъкани могат да се възобновят или да регенерират и това е една от най-интригуващите области в съвременната медицина.
През последните години учените не спират да експериментират с употребата на стволови клетки и те вече се използват рутинно при редица заболявания, а при други дават обещаващи резултати на експериментално ниво.
Екип под ръководството на проф. Карайоз работи върху прилагането на такива клетки при пациенти с различни диагнози, и най-вече в области като ортопедия, мозъчна хирургия, пластична хирургия и дерматология. Значителен напредък се наблюдава при деца с церебрална парализа и мускулна дегенерация – при някои от тях се предотвратява напредването на заболяването, а при други е налице и осезаемо подобрение в състоянието им. Доказан е положителният им ефект при ортопедични проблеми, за възстановяване на стави и хрущяли, при гръбначни проблеми и спортни травми. Стволовите клетки са ефективни и при т.нар. диабетно стъпало, от което страдат около 25% от диабетиците и около 8% от тях са застрашени от ампутация. В такива случаи регенеративната клетъчна терапия е значително по-щадяща за пациентите.
Стволовите клетки дават отличен и естествен резултат за намаляване следите от възрастта или т.нар. антиейджинг. Това става на три етапа: първо, с помощта на биопсия или липосукция се извлича мастна тъкан от пациента. След това от нея се извличат и обработват клетки, които накрая се инжектират обратно с цел подмладяване на засегнатия участък. Подобен метод се използва и за заличаване на белези, изгаряния и наранявания по кожата, като се избягва рискът от алергична реакция и се постига максимално естествен резултат.
В „Лив Хоспитал“ тестват използването на стволови клетки и при пациенти с хронични белодробни заболявания, и отчитат добри резултати.
Проф Карайоз ще консултира безплатно пациенти в София на 30 май 2017 г. Предварителното записване ще става на тел. 0879009742.

Българите по-често кандидатстват за потребителски кредити за повишаване на стандарта, а не за плащане на сметки



В периода ноември 2016 г.-април 2017 г. беше отчетен ръст на средната стойност на молбите за потребителски кредити за ремонт на дома и за покупка на коли и обзавеждане. В същото време се наблюдава спад на средната стойност на молбите за кредити за пари в брой, плащане на сметки и обединяване на задължения. Това показва четвъртото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“, изготвен от водещата компания за потребителско кредитиране у нас БНП Париба Лични Финанси.
Според експертите на компанията, потребителските кредити за финансиране на проекти като ремонт на дома и покупка на кола се използват за повишаване на стандарта на живот, а заемите за пари в брой и плащане на сметки – за покриване на ежедневни нужди и непредвидени разходи. Ръстът на средната стойност на кредитите за реализация на големи проекти показва, че българите все повече финансират повишаването на стандарта си, отколкото закрепването на бюджета до следващата заплата.
Друга важна тенденция по отношение на пазара на потребителско кредитиране в България е ръстът на интернет като канал за кандидатстване. В периода ноември 2016 г.-април 2017 г., 33,7% от молбите са подадени онлайн, което е равно на броя на молбите, получени в офис или по телефона, които бяха основните канали за кандидатстване до момента.
Обзорът „Потребителският кредит на българина” се издава два пъти годишно – през пролетта и есента. Неговата цел е да предостави информация за потребителското кредитиране в България, базирана на представителна извадка от запитванията за кредит, получени от компанията. Обзорът може да се счита за показателен за българския пазар, тъй като БНП Париба Лични Финанси е лидер на пазара на небанково потребителско кредитиране с портфолио от над 1,4 милиона клиенти, които са ползвали продуктите на компанията за финансиране на различни проекти – от цялостен ремонт на дома до покупка на стоки на изплащане.
Новото издание на обзора „Потребителският кредит на българина“ показва, че кредитната активност е най-висока в София, с 19,2% от молбите за периода. На второ място е Пловдив с 10,3%, на трето Варна – с 6,3%, а на четвърто Бургас – с 4,5%. Най-слабо активни са регионите Смолян и Търговище с 1% и 1,2% от молбите.

Латинофиеста и сладоледи Нестле откриват летния сезон в София на 20 май



Всеки, който присъства, между, 11 и 12 часа, на мястото на бившия мавзолей, има шанса на участва във викторина, да получи много атрактивни награди и естествено много сладолед от известната марка. Старт на шоуто ще даде красивата певица Йоанна Драгнева след което латинофиестата започва с групата на Раул Торес, познат от световноизвестното шоу „Тропикана.
Сладоледи Нестле, ще открият летния сезон в столицата с пищно сладоледено парти.
Официално ще се презентира новия продукт BOSS Full Caramel Brownies, който е карамелов сладолед с големи парченца Brownies, покрит с млечен шоколад, с парченца бисквити. В подкрепа ще дойде и познатият на всички BOSS Classic, нека видим кой е по-добър.
Продължение на партито и танците ще има само след 2 седмици в международния комплекс Албена, където за 17-та поредна година започва най-силното лайфстайл събитие Модна фиеста Албена! Продуцентката Мариана Аршева крие още много изненади, но намигва със закачка като казва „когато му дойде времето”!

Фондация „Рикар” представя изложбата „Палат Потьомкин“ в Националната галерия в София


След поредица от изложби на носителите на Наградата на Фондация Рикарв Москва (2008), Сеул (2014) и Мексико (2016). През 2017 Фондация Рикар представя изложбата Палат Потьомкин“ в Националната галерия в София. За първи път в тази международна серия проектът ще включва и артисти, номинирани за този приз, основан през 1999.
Изложбата е организирана от Перно Рикар България, Фондация Рикар и Националната галерия в София, с подкрепата на Френския институт.
Каталогът съпътстващ изложбата ще бъде публикуван в началото на юли 2017 г. 
Христо Явашев - Кристо, споделя: 
-Заглавието на проекта поставя началото на този критичен анализ чрез съпоставка с Потьомкинови села“, метафоричен израз за зрителна измама с пропагандна цел. Декор на изложбата е сградата на Националната галерия в София, бивш царски дворец, който е бил свидетел и участник във всички обрати в историята на България в съвременната епоха: османското владичество, Освобождението, последвано от политическите блуждаения на монархията, провъзгласяването на Републиката съпътствано от сателизацията към Съветския съюз, преходът към демокрация, съчетан с период на необуздан капитализъм. Днес, във време в което социалните и политическите ориентири изглеждат нестабилни, тази сграда с важен исторически и политически заряд, навремето проектирана и осъществена от чуждестранни архитекти, художници и декоратори, може чрез изкуството да послужи като средство за анализ на състоянието на обществото, на историческата и съвременната роля на културния обмен и на институциите. 
Самата практика на представените артисти от френската сцена обогатява и релативизира понятието за сцена“. Многообразието на темите които ги вълнуват, съумява да преодолее всякакви географски, стилистични или тематични граници, които биха се стремили да уеднаквят подхода им. Фактът, че авторите са обединени от различни връзки с Франция, не ги прави по- малко граждани на една глобална артистична общност. Техните изследвания и сътрудничество ги отвеждат до страните от бившия Източен блок, отвъдморските територии, бившите колонии, градски или отдалечени райони във Франция и по света. Те се сблъскват с колониалната история, граничните линии, политическите катаклизми, ролята на градоустройството и паметниците, наративите на формирането на национално самосъзнание, декора на музеите или на информационното общество, медийния дискурс, начините за взимане на думата, анализа на несловесното общуване чрез жестове, разликите във външността и неравенствата между индивидите.
В този контекст Палат Потьомкине преди всичко покана, отправена към художествената и гражданска общност, за съпричастие към един процес който се състои в критическо преосмисляне  и преизграждане на основите на нашия социум.

Атрактивни заглавия и големи отстъпки на Пролетния базар на книгата в НДК



Над 200 издателства ще представят най-новото от своите каталози, привличайки читатели от всички възрасти, които искат да отпразнуват Деня на българската писменост и култура като си подарят нови творби на любими автори.
Панаирът ще се състои от 23 до 28 май от 10 до 20 ч.
Издателство „Милениум“ ще представи премиерно много нови заглавия, които излизат от печат непосредствено преди панаира и както обикновено ще привлича читателите и с атрактивни отстъпки - от 10 до 70% от цените на всички книги. Всеки ден от 14 до 15 часа ще има Happy hour през който, ако купите две книги, ще получите тази, която е с по-ниска стойност, на половин цена. А през цялото време, при покупки над 10, 20 и 30 лв., читателите ще си тръгват с по още един том - подарък. Щандът на „Милениум“ ще бъде разположен на приземния етаж в лявото полукрило под номер 101. Там както обикновено ще откриете изключително жанрово многообразие - книги за здравето, документални изследвания, романи на световноизвестни автори, детски книги и още десетки интригуващи заглавия. Най-новите предложения са:
-Литературната сензация „Голям кулинарен речник“ на Александър Дюма ;
-Смразяващата кръвта книга „Енциклопедия на серийните убийци“;
-Сборникът с есета на 26 световноизвестни писатели „Царство на маслини и пепел; -Уникалната стихосбирка „България в песни“;
-„Диоген и силата на цинизма“;
-„Френската революция. От Просвещение до тирания“ на Иън Дейвидсън;
-Забележителният роман „Почти всичко за жените и малко за делфините“ .

Николай Хаджидончев - изпълнителен директор на Актавис бе преизбран за Председател на УС на БГФАРМА



Николай Хаджидончев има над 15-годишен опит във фармацевтичната индустрия. От октомври 2011 г. до 26.08.2016 г. е генерален мениджър на Teva Pharmaceuticals България. След придобиването на Актавис от Тева Фармасютикълс, от август 2016 г.  Хаджидончев е Изпълнителен директор на „Актавис“ ЕАД - търговската част на обединената компания в България.
Българската Генерична Фармацевтична Асоциация (БГФАРМА) е учредена през месец юли 2001 г. Асоциацията се наложи като единствената браншова организация, представителна за генеричната фармацевтична индустрия в България, както и за чуждестранни генерични производители, доставящи своите лекарствени продукти на българския пазар. Тя обединява двадесет  генерични фармацевтични компании, представени в България.

8 компании от водния сектор се обединиха в инициативата «КРИСТАЛНО ЧИСТИ” срещу нелоялните търговски практики и фалшивите новини



Членове на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България дадоха старт на инициативата КРИСТАЛНО ЧИСТИ, с която поискаха ясни правила за правене на бизнес, ясни стандарти за качество, ясни социални ангажименти към служителите и ясна отговорност към българското общество.
Целта на инициативата, чиито партньори са Омбудсманът на Република България Мая Манолова, Комисията за защита на потребителите и Асоциацията „Активни потребители“,
е да се въведат правила и контрол, които да ограничат сивия сектор и безотговорното говорене по темата за водата. Непрекъснатото лансиране на идеи за промяна в законите, които са в разрез с европейското законодателство, води до несигурност и ограничава инвестиционните намерения.
-Компаниите в Асоциацията от години следват най-високи международни стандарти, обяви изпълнителният директор на Асоциацията Жана Величкова. Тя съобщи, че само за миналата година инициаторите на КРИСТАЛНО ЧИСТИ са внесли в държавната хазна над 86 млн. лв. данъци, такси и осигуровки. За екологична отговорност са платили над 2,5 млн. лв., а за социални каузи - над 750 000 лв. За развитие на служителите си са инвестирали над 1,2 млн. лв. Инвестициите им в икономиката на България за последните 5 години надхвърлят 130 млн. лв.
-Подкрепяме инициативата КРИСТАЛНО ЧИСТИ като израз на ангажимента ни към потребителите. Нашата цел е да наложим спазването на най-високите стандарти за качество и прозрачност в бизнеса като норма за сектора и за цялата икономика, заяви Томас Кренбауер, Изпълнителен директор на „Девин“ ЕАД.
Изпълнителният директор на Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани Светослав Атанасов поясни, че системата на Кока-Кола е доказала, че е достоен корпоративен гражданин на България.
-В Доклада за социално-икономическото въздействие на Системата, разработен от екипа на проф. Итън Капщайн от Принстънския университет, се отчита, че пряката и косвената добавена стойност, генерирана от системата на Кока-Кола в българската икономика само за 2015 г. възлиза на 553 милиона лева. Всяко работно място в системата на Кока-Кола осигурява още 8 работни места в българската икономика, подчерта Атанасов.

Мръсен въздух и палмово масло ни тровят буквално всяка минута



Изследванията показват, че там, където са забранени палмово масло и подобните на него мазнини, употребата на лекарства за високо кръвно е спаднала значително. Най-голямото намаление на холестерола е в историята на Америка само, защото те са забранили трансмазнините, заяви кардиологът доц. Сотир Марчев. Много от западноевропейските страни като Германия и Франция също започнаха да ги забраняват. При това положение цялото световно производство се изсипва в малко части по света, включително в Източна Европа, обясни доц. Марчев, съобщи БНТ.
Трябва по всякакъв начин да избягваме хидрогенирани мазнини или трансмазнини. Това се казва в препоръките на Европейското кардиологично дружество за превенция на сърдечно-съдовите заболявания.
Палмовото масло е маслото, което най-често се хидрогенира. Причината е следната: разстителните мазнини са евтина суровина. Проблемът на растителните мазнини е, че са течни и от тях не можеш да направиш сладкиш. За да стане полутвърда, през нея се прекарва водород и се получават трансмазнини, които не съществуват в живата природа. И когато те не съществуват никой организъм не може да ги усвоява.
Проблемът е, че ние хората също нямаме ензимни системи да ги разграждаме и те се натрупват в нашето тяло и повишават холестерола.
В препоръките на Европейското кардиологично дружество се казва: видите ли, че на опаковката пише трансмазнини, хидрогенирани мазнини, не го купувайте, не го употребявайте.
Само по себе си ние нямаме проблем с изходната мазнина. Имаме проблем с нейната химическа обработка. Ето защо доц. Марчев препоръча да четем състава на продукта.

Снимка: pixabay.com

Полицията въвежда крути мерки за сигурност във връзка със започващите абитуриентски балове



Основната цел е опазването на обществения ред и осигуряване на безопасността на завършващите гимназия. По този повод засилено полицейско присъствие ще има в районите на училищата и местата, където се събират абитуриенти, предаде бТВ.
И тази година се предвижда обезпечаване с патрулиращи полицаи на маршрутите, по които ще преминават колоните от коли, превозващи абитуриентите. Паралелно с това полицаи и пожарникари ще проверяват и всички ресторанти, барове, дискотеки и клубове, където се организират тържествата.
При проверките особено внимание се обръща на пропускателния режим в заведенията. Целта е в тях да не бъдат допускани лица с огнестрелно оръжие, пиротехника, агресивно поведение и в нетрезво състояние.

Снимка: PressTV

Върховният административен съд остави в сила цената на винетките



Върховният административен съд остави в сила цената на винетките. Решението на петчленния състав е окончателно и не подлежи на обжалване, но е подписано с особено мнение от докладчика, съобщиха от съда, предаде NOVA. Миналия юли магистратите отмениха тарифите, но регионалното министерство обжалва.
Цените, определени от Министерския съвет, бяха атакувана в съда от няколко неправителствени организации. Прокуратурата също поиска отмяната им като незаконосъобразна.
Годишната винетка за леки автомобили струва 97 лева, месечната – 30, а седмичната - 15.

novinite.bg
Снимка: radiobg.co.uk

Парламентът отпусна на 15 дейци на културата пожизнена държавни парични награди в размер на 700 лв. месечно


Тя се дава за цялостния принос в областта на културата и за особени заслуги към българската държава и нацията на Татяна Лолова, Йорданка Кузманова, Михаил Белчев, Кеазим Исинов, проф. Стоян Дуков, Донка Антонова, Кирил Георгиев, Стефка Естатиева (Ковачева), Славчо Бакалов, Никола Инджов, Меглена Караламбова, проф. Евгения Малеева, Димитър Петров Димитров, Димитър (Мончо) Георгиев Симеонов и Андрей Андреев.
Снимка: you tube

Безплатни консултативни прегледи от ендокринолог с ехография на щитовидна жлеза в УМБАЛ "Софиямед"



по случай Международната тиреоидна седмица.
На 25 май отбелязваме Световния ден за борба с болестите на щитовидната жлеза. Тогава стартира и Международната тиреоидна седмица. По този повод УМБАЛ „Софиямед“ обявява безплатни консултативни прегледи от ендокринолог с ехография на щитовидна жлеза.
Консултациите ще се извършват в Блок 2 на УМБАЛ „Софиямед“ (ул. „Димитър Моллов“ 10) на 22, 23, 25, 26 и 29 май от 11:00 до 15:00ч. с предварително записване на тел. 02 465 00 01, 02 465 00 02,02 448 58 99.
-В България 65% от болните с нарушена фукция на щитовидна жлеза не са диагностицирани. Проверете се!, съветва проф. Анна-Мария Борисова, Председател на Българско дружество по ендокринология и Началник на Клиника по ендокринология и болести на обмяната в УМБАЛ „Софиямед“.

В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” - безплатни прегледи за хронични възпалителни чревни заболявания




Над 3 млн. души в Европа страдат от хроничните възпалителни чревни заболявания (ХВЧЗ) като най-разпространени от тях са улцерозният колит и болестта на Крон. У нас броят на заболелите надхвърля 21 000. Само около 3000 от тях обаче се лекуват. ХВЧЗ засягат най-често млади хора, в най-активната им възраст – между 15 и 35 години. Според данни на СЗО, честотата на ХВЧЗ се е увеличила над 5 пъти, в сравнение с 50-те години на миналия век. Някои от факторите за това са високото ниво на стрес, бързото и некачествено хранене, замърсяването на околната среда.
ХВЧЗ са тежки заболявания, които водят до инвалидизация с напредването на времето, ако не започне навременното им лечение.
-При болестта на Крон се образуват фистули, които дренират от червата към съседните органи, което води до серии от операции, понякога без особен успех. Точно затова е важно пациентите да се насочват бързо към някой от трите специализирани центрове за диагностика и лечение на възпалителни чревни заболявания в София – ИСУЛ, УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, ВМА или към университетската болница „Св. Марина” във Варна. Така диагнозата няма да се забави неоправдано с години и няма да се стигне до тежки усложнения, акцентира проф Борислав Владимиров, завеждащ гастроентерологичната клиника в болницата.
Безплатните прегледи ще се провеждат от 22 до 31 май (без почивните дни) от 08:00 до 14:00 ч. и са предназначени както за вече диагностицирани пациенти, така и за хора, които имат съмнение за ВЧЗ. Прегледите ще се извършват от специалисти, в клиниката по гастроентерология (ет.2) на УМБАЛ „Царица Йанна – ИСУЛ“. Записването за преглед се осъществява на регистратурата в клиниката по гастроентерология в деня на прегледа.

петък, 19 май 2017 г.

Пазарджик е домакин на Фестивала на балканската скара



Известният фестивал на балканската скара „PazardzhikMezi“започна с атрактивна програма и концерти и ще завърши на 20-ти май на територията на парк „Острова“ в града.
В рамките на 3 дни Фондация "Румънеца и Енчев", община Пазарджик бяха подготвили истински празник за посетителите, включващ най-големите кулинарни майстори и едни от най-добрите родни и балкански изпълнители. Атрактивната програма на феста бе пълна с много изненади и интересни състезания, като турнири по табла, белот, футболен билярд, туистър, биърпонг, състезания по надяждане с люти чушки и кебабчета -всички с вход свободен. За децата бе предвидена целодневна безплатна детска анимация, лунапарк, много сладки изкушения, както и симулатор със спортни коли, гигантско бънджи и още много игри
В първия ден на феста градуса на купона вдигнаха хитмейкърите Румънеца и Енчев, Лео и Играта, „Айс крийм“ и Дичо. Във втория посетителите можеха да се включат в танците на хитовете на Гъмзата и гръцката звезда Йорданис Агапитос, а на 20 май  обеден концерт ще изнесе фолклорната прима Славка Калчева и финалът ще бъде поставен от сръбската звезда Бобан Здравкович и родните музиканти от „Виво Монтана“. 
Организаторите подкрепиха и три благотворителни каузи. Едната е един прекрасен ден на деца от домове, лишени от родителски грижи. Другите каузи са в подкрепа на децата на служители от МВР, загинали при изпълнение на служебния си дълг от националната кампания „Завинаги с нас”, а заедно с Българска спортна федерация за деца, лишени от родителски грижи ще организират надпревари за тях и всички изявили желание да се включат.
.